All in all it’s just another brick

En av de 20000 som fanns till saluOkej. Jag kunde ju ha haft annat än en Pink Floyd -referens i rubriken, t.ex. köra med någoting om att kasta tegel som i Krazy Kat, eller mera faktabaserat som bränd lera. Men det blev vad det blev.

Jag köpte en tegelsten. En av de som säljs för fem euro och har varit en del av det som var VR:s magasin, den som brann ner i början av Maj.

Vad gör man med en tegel? Nå, int’ någo. Men jag tyckte att det var en kul grej att ha en liten bit historia hemma, och dessutom går en del av pengarna till välgörenhet. Det är väl helt goda orsaker till att köpa en tegel. Det finns nog dummare sätt att göra av sig med sina pengar också.

Published

5 comments

 1. Nu köpte ju folk hem bitar av en mur som fanns nångång i världen. I Tyskland tror jag det var.

 2. Nikke har en mycket skarp synpunkt. En liten tegel från Tsarens hästtall (ingen aning, om hevostalli är hästtall) kan påminna oss om kalla krigens största minne, Muren i Berlin.

  Jag måste fundera en stund förrän jag fick fast Nikkes ide. Hoppas, att det går så,
  – att självständiga tyskar köpte mur i Berlin och
  – vi självständiga finnar köper Tsarens mur.

  Får se, hur länge Skrubu tillåter min svenska, den är rostig.

 3. Här i skrubus kommentarer tillåts både rostigt och flytande språk. Om man känner för att kommentera får man göra det på vilket språk man vill, oberoende på vilket språk inslaget är skrivet. Det var tal om det på picknicken också.

  Men. Jag har lite svårt att dra paralleller med muren i Berlin och VR:s magasin. Muren var ju ett globalt minnesmärke över det kalla kriget. Magasinen var liksom inte det. Inte ens nära.

  Dessutom är jag ganska så osäker om det där med Tsarens häststall. Enligt vad jag läst, fungerade magasinen som godsstation från första början. De ritades åt VR av järnvägsstyrelsen huvudarkitekt. Hästar användes väl bara för att transportera gods från och till magasinen.

  Att bitar av muren och magasinerna säljs och köps är däremot ganska så naturligt. Det finns människor vill som äga en liten bit av historia, antingen lokal- eller världshistoria.

 4. Helena hade fina ideer om vad jag hade tänkt med min referens till Berlinmuren. Tyvärr var jag nog såpas krabylantisk att jag inte hade kunnat prestera fram något så symboliskt.

  Jag syftade just precis till det som pni säger, att man ville äga en konkret bit historia.

  Nog för att jag tror att man vill äga en tegelsten från magasinerna av andra orsaker än muren i berlin. Muren har knappast några vackra minnen eller känslor associerade, var sen igen magasinerna antagligen har det.

 5. Det har nu kommit fram kristallklart, att det vad jag hade funderat och t r o t t, är fullkomligt skräp. Glömm bort allt och fort. Tack, tack.

Comments are closed.