Kauhun koreografia

Yleensä kun kädestään pudottaa jotain, putoaa se jokin niin, että sen osuminen lattiaan tai maahan on mahdollisimman epäedullinen pudottajan kannalta. Esimerkkinä voileipä, jonka väitetään putoavan aina voipuoli alaspäin. Tai esine joka joko kestää tai hajoaa. Kuten esimerkiksi lasi. Tai viinipullo. Pullo hajoaa pudotessaan. Mutta joskus pullo kestääkin ja pomppaa takaisin, aika korkeallekin, yleensä vinhasti pyörien. Pudottaja katsoo tapahtumaa kauhistuneena eikä ehdi reagoimaan pullon pompahdukseen ajoissa. Pullo jatkaa matkaansa kohti sitä yhtä päämäärä jonne maan vetovoima sitä johdattaa. Osuessaan toistamiseen lattiaan on pullon aika pirstoutua pieniksi palasiksi. Sisällön roiskua. Pudottaja voi vain kirota nakkisormiaan. Ja siivota.

Punajuurisalaatti. Punainen ja hyvin tahraava. Nakkisormista lipsahtaa neljänsadan gramman aski. Yllättäen keho toimii aivoja nopeammin. Salamannopeasti käsi siirtyy putoavan punaisen sotkupommin alle, mutta koordinaatio on heikko. Käsi nousee liian nopeasti ja osuessaan putoavaan esineeseen muuttaa sen liikerataa alaspäin suuntautuvasta yllättäen vienosti vasemmalle viettävään, nousevaan kaareen. Toinen käsi rientää apuun vain pahentaen tilannetta. Nyt punajuurisalaattipaketti kiepsahtaa oman akselinsa ympäri singahtaen samalla pudottajasta katsoen eteenpäin. Peli on menetetty. Silmät sulkeutuvat. Kuuluu muovinen kopsahdus kun lentävä punajuurisalaatti iskeytyy lattiaan. Sitten on hiljaista.

Vain pari sekuntia on kulunut. Valtava spektri tunteita on käyty läpi. Viha, pelko, kauhu, paniikki. Sydämen syke tasaantuu ja hengitys rauhoittuu. Aika avata silmät. Hitaasti. Kuin hidastetusta elokuvasta. Luomet kuin lyijyä. Katse siirtyy kohti lattiaa. Silmä etsii punaisen tahrapommin iskeytymispistettä. Ja löytää sen.

Muovikippo makaa jääkaapin valkoisen oven vieressä lattialla. Se on monimutkaisen ilmalennon jälkeen osunut lattiaan pohja alaspäin. Näyttää siltä kuin joku olisi asettanut punajuurisalaatin tietoisesti jääkaapin vireen. Kaapin ovessa ei ole roiskeita. Lattialla ei ole roiskeita. Ei yhtäkään punaista tippaa tai viivaa missään.

Tärisevät nakkisormet nostavat punajuurisalaattiaskin. Silmä tarkastaa ympäristön ja toteaa aikaisemman havainnon todeksi. Punajuurisalaatti on todellakin pysynyt astiassaan. Nakkisormet asettavat kannen punaisen suojaksi ja askin jääkaapin viileyteen.

Nyt joko pitäisi lotota tai tai antaa olla.

Published

7 comments

 1. Kun kaataa täyden mutteripannun lattialle, niin kahvia on kaikkialla. Tiedän. Kun on siivonnut ja päättää keittää uudet kahvit, niin sisällä olevat kahvin purut voivat tippua juuri siivottuun keitiiön. Imuroin pitäen toista kättä kylmän hanan alla.

 2. Siihen ei tarvita nakkisormia. Vain vähän huono koordinaatiokyky.

  Ja konttorin hissin itsestään sulkeutuva ovet, joita virkanainen vaistonvaraisesti säikähtää ja väistää, kun kädessä termosmukillinen kiehuvan kuumaa kaakaota.

  Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Menen nyt laastaroimaan palohaavojani.

 3. Ketsuppipullo. Kahvikuppi. Spagettikastike…
  Joskus aikoinaan Puksussa meiltä tippui 1,5 litran limupullo kahden aikuisen ihmisen väliin. Sitä sotkua riitti siivottavaksi pari päivää. Se tuntui lyhyemmältä kuin se hetki jona pullo kirposi otteesta ja päätyi lattialle tulivuoreksi.

  Aika on todellakin suhteellista.

 4. pni, lottoaminen nyt viimeistään tässä kohtaa kannattaa unohtaa, eiköhän se onni ja säkä kulunut viimeistään tuossa kohtaa loppuun. :)

  Tulipa mieleeni kuinka asioiden pudottamiseen reagointi on usein tosiaan vaistonvaraista. Kerran nimittäin pudotin, tarkempia syitä tässä läpikäymättä, Fiskarsin ison keittiöveitsen… johon sitten refleksini ohjasivat jalkapöytäni siihen suoraan kärjen alapuolelle veitsen putoamista hidastaen.

  Joskus putoamista ei voi kokonaan enää estää, mutta usein suurimman vauhdin saa pois jo ennen sen loppumista. :)

 5. Nakeista viis. Kuvasi Mömmössä oli vähintään hymyn arvoinen. Grattis!

 6. Olipas hyvin kirjoitettu :-)) Jännitys nousi ihan oikeaoppiseen tapaan ja katharsis leijui paikalle viulujen säestämänä. Näin tämän selvästi kuvavirtana mielessäni. Kiits!

Comments are closed.