Internettiä töllössä

Televisiossa pyörii jos jonkinlaista mainosta jossa mainitaan myös joku nettiosoite. Olen pannut merkille pari asiaa näistä.

Miksi ihmeessä monella on yhä fi -osoite ilman ääkkösiä? Nykyaan ei enaa tarvitse jattaa pisteita aakkosten paalta pois. Meinaan vaan että se jo näyttäisikin paremmalta.

Toinen on jo aikaisemmin mainitsemani kolmen kaksoisveen kirous, joka, niille jotka vain kuulevat mainoksen, tuo mainostetun saitin sijaan IBM Lotus Domino -sivun.

Sitä vaan jää miettimään että miten hommat kannattaa hoitaa? Näin? Vai: ei näin?

Published

11 comments

 1. WWW on monessa osoitteessa siksi, koska tavallinen tumpelo ei muuten tajuaisi sitä nettiosoitteeksi. Moni myös olettaa nettiosoitteen alkavan aina WWW-etuliitteellä. Toisaalta se on mainoksissa lausuttuna aina hieman hankala. Englanniksi on sata kertaa helpompi sanoa world wide web kuin double u double u double u. Täten on ehkä helpompi sanoa parmakeittiöt.com ja johtaa ihmisiä harhaan.

 2. Ainakin jokin aika sitten ääkköset eivät toimineet domain osotteissa kunnolla ja ainakin FF selaimesta ne poistettiin kun toteutuksessa bugeja tiedä sit nykyistä tilaa.

  Ja kun pitkään aikaan ääkkösiä ei hyväksytty niin monet ei miellä niitä domain osoitteisiin vaan yrittää ääkkösittömään osoitteeseen jolloin voi päätyä ihan eri sivustolle. Järkevintä kai olisi et ääkkönen.fi ja aakkonen.fi veisivät samalle sivustolle. Toisaaltaan nuo sanat tarkoittavat hieman eri asiaa.

  Onkos nää kommenttilootan ja muutkin tekstit tarkoituksel ruotsiks?
  Ei siinä mitään mut ei vaan ymmärrä ihan kaikkee ;)

 3. Timo L.: …tai sitten sanotaan parmakeittot.com, ilman niitä skandeja. Mutta sanottiin osoite sitten skandein tai ilman, www:llä tai ei, pitäisi jonkun aina tarkistaa toimiiko osoite niissä muodoissa kuin missä sitä mainostetaan (kirjoitettuna ja lausuttuna). Mutta ehkä sitä ei jakseta ajatella.

  Nimetön: Lähinnä kai siinä on se kun mainostetaan palvelua jonka nimessä on ääkköset, niin osoitteessa sitten ei ole.

  Eikä skandien mahdollinen toimimattomuus osoitteessa ole mikään ongelma. Mainostoimistolle maksetaan maltaita jostain hassunhauskasta mainoksesta ja nettipuljulle annetaan murto-osa mainostoimiston palkkiosta että vääntävät maailman elämyksellisimmän saitin. Luulisi että budjetista irtoaisi joku pari kolikkoa ylläpitää niin skandillinen kuin skanditon osoite.

  Blogin tekstit ovat tarkoituksella ruotsiksi. Skrubussa kirjoitetaan molemmilla kotimaisilla, ja ruotsi on minun äidinkieleni. Därför.

 4. Noiden listaamiesi lisäksi olen kiinnittänyt huomiota siihen, että se osoite sanotaan “wwwmeidanfirmapistefi”, jolloin sitä kyllä varmasti seilaa karille, jos sitä noudattaa (kun www:n ja meidanfirman välistä puuttuu piste).

  Kyllä se skandien mahdollinen toimimattomuus osoitteessa voi olla ongelma sikäli, että jos mainostetaan http://www.hyvääpäivää.fi:tä, ja Taneli Tumpelo kirjoittaa sen selaimeensa ja saa errorin, niin ei se Taneli Tumpelo välttämättä hiffaa että sillä on ongelma selaimen skandituessa, vaan homma jää sitten siihen.

 5. Okei, toimimattomuus on ongelma, sillä se on käyttäjäkohtainen. Tai siis lähinnähän kyseessä on siis IE-käyttäjien ongelma. Suurin osa muista selaimista kai osaa ääkköset osoitteessa.

  Mihin muuten skanditueton selain joutuu jos sillä yrittää skandilliseen osoitteeseen? Voiko sellaisen osoitteen rekisteröidä tehdä sieltä vaikka uudelleenohjauksen skandittomaan osoitteeseen.

 6. Ääkkösten käyttö osoitteissa olisi hankalaa myös kaikille, joilla ei ole skandikeyboardia (tai ääkkösiä Alt + … sormimuistissa).

  Yksi irlantilainen telkkariohjelma esitti muutama vuosi sitten nettiosoitteensa hauskasti, lausumalla www-osuuden “woo woo woo dot…” – se jäi ainakin meidän perheessä jatkuvaan käyttöön.

 7. Sekin on totta: niitäkin on jotka surffailevat ulkomailta ilman ääkköisä. Ehkä mun pitäisi perua tuo koko ääkkösjuttu, reagoin ehkä hiukan turhan äkäisesti.

  Oikeastaan se tuntuisi olevan vähän kuin kaikki ne jutut jossa pitää jotenkin esittää sama asia kahdella kielellä. Se on tilaavievää. Kaupallisissa jutuissa valitaan usein vain toinen, ainakin dominoivaksi.

  Mutta nettiosoitteiden kanssa on vielä vaikeampaa. Ei ole järkeä näyttää niin ääkkösellistä kuin ääkkösetöntä osoitetta. Tässä tapauksessa kyse on siis kieliopillisesti oikeasta ja väärästä vaihtehdosta. Ja koska internetissä mennään suurimman yhteisen nimittäjän mukaan, valitaan olosuhteiden pakosta kieliopillisesti väärä. Se on helpompaa ja varmempaa silleen, mutta pienet kielet kärsivät.

  Mutta se että saitit eivät löydy ilman www:tä on oikeasti huono homma.

 8. Hankin tänään hetken mielijohteesta köyttöliittymä.net-domainin. Vaan kun koetin asettaa sen blogin alkusivuksi WordPressin asetuksista, niin sepä ei ääkkösiä tajunnutkaan, vaan meni ihan sekaisin.

  Sain tilanteen haltuun tietokantaa käpälöimällä, mutta jos jollakulla on tietämystä aiheesta, niin vinkkejä otetaan vastaan.

 9. No kas, ei näköjään pidä. Jättää pois nuo merkit. Hmm… täytyypä tutkia asiaa. Jossain on varmaan joku sallitut merkit lista/regexp/t.m.s. jota pitäisi vähän rukata.

 10. Tuo veeveeveepistejotainpistejotain tapa lausua osotteita sai minut kerran varaamaan domainin ja etusivu tosiaan oli vvv.domain.net eikä tuplaveellä kuten ehkäpä kuuluisi. Yllättävän moni sivusto ei tosiaan toimi ilman tuota www. alkua, mutta kuten asiasta tarpeeksi tietävät tietävät, se www. on osa nimeä niin kuin kaikki muukin ennen .com/.net/.fi/yms päätettä, eli täysin ylläpidollinen “ongelma” eikä sen enem pää..

Comments are closed.