Viikkovitonen 42 -06

ruiskutettu vitonenNoin vuosi sitten, vanhan Perjantainelosen aikaan, kyseltiin mm. miksi aloitit bloggaamaan ja mitkä ovat hyviä juttuja. Viikkovitonen palaa samoille lähteille, mutta kurkistaa syvemmälle bloggauksen pohjattomaan kaivoon. Hyppää mukaan.

 1. Pitääkö blogissa olla kommentointimahdollisuus?
 2. Voiko blogin määritellä sen sisällön kautta? Onko joku sisältö blogimpaa kuin jokin toinen?
 3. Mikä siis on blogi? Mitä sanalla tarkoitetaan?
 4. Tuleeko blogin määritelmä muuttumaan vuosien mittaan vai tuleeko sana blogi aina tarkoittamaan samaa kuin mitä se tänään tarkoittaa?
 5. Ovatko blogit ohimenevä villitys? Tylsyykö kynä, ruostuuko sanan säilä? Väsyvätkö lukijat?

Voit vaikuttaa Viikkovitoseen lähettämällä kysymysvinkkejä tai esimerkiksi julkaistavia kuvia vitosista (150 x 150 px: jpg, gif, png — ei animaatiota) osoitteeseen vitosvinkki (ättä) skrubu. Net. Viikkovitonen myös RSS -syötteenä.

Published

2 comments

 1. 1. Jepp. Interaktivitet är en central del av hela blogg-grejen. Dessutom är det kul att få respons på sina inlägg.

  2. Tj–ja, jo. Eftersom det finns politiska/aktivist-bloggar, matlagningsbloggar, tekniska bloggar för en viss produkt och så. En blogg borde hållas någorlunda uppdaterad och innehålla nåt av skribentens egna innehåll. Nån tävling med “bloggier than thou” eller “am i blog or not” orkar jag inte med.

  3. Den eviga frågan. En blogg är den elektroniska versionen av vad som finns i andra halvan (och längs marginalerna) av Husis. Insändare, notiser och inslag. Och int sen heller.

  4. Antagligen. Webben har ju oxå ändrat karaktär så det knakar under sin existens, från en publiceringsplatform för statiska texter till dagens AJAX-spreadsheetar.

  5. Vi börjar väl nå kulmen av antal bloggar nu. De flesta söndagsskribenterna och de med övergående entusiasm blir väl trötta så småningom. För många är det roligare med sociala nätverksapplikationer typ Myspace där man inte behöver göra så mycket för att få nåt “konkret” till stånd. Kvar blir Vi, de Rena Bloggarna, som hade den Genuina Flamman inom oss :)

  Ajvaddå trött och bitter? ;)

Comments are closed.