Liikun mainoksessa näen mainoksia

Kaupungilla liikkuvissa mainosratikoissa on mielenkiintoinen tunnelma. Se on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Nitinää, natinaa, ruksutusta ja paljon muita ihanan mekaanisia ääniä joita uudemmista ratikoista ei enää lähde. Vaunut myös näyttävät sympaattisen vanhoilta: stop-napit, penkit… niin, kaikki. Tähän kaikkeen vanhaan on lisätty jokunen moderni yksityiskohta: ihmiset, matkakortin lukija ja pari litteää värinäyttöä, täysin eri aikakaudelta. Kokonaisuus on kuin elokuvasta Brazil. Tai Blade Runner. Vielä kun ratikan mainosteippaukset olisivat liikkuvaa kuvaa. Mutta eivät ne elä. Ehkä siis kuitenkin Brazil.

Siinä absurdissa tieteiselokuvatunnelmassa ajellessani katselen ikkunasta ohi keikkuvaa kylmää kaupunkia. Näen mainoksia jossa puhutaan ihmiskokeista. Sinänsä mielenkiintoista, sillä kun minä puhun kokeista ei tule mieleenikään mainita että kyseessä on ihminen. Kokki on kokki, oli se sitten ihminen tai ei, pääasia on että ruoka maittaa.

Published