Viikkovitonen 45 -06

miinus viisKoska Valokuvatorstai on luvannut pitää tällä viikolla syyslomaa, voi Viikkovitonen huudella täältä nurkan takaa jokusen valokuvaukseen liittyvän kysymyksen.

 1. Millä valokuvaat (kameralla tietty, mutta millaisella — onko sinulla useampikin ehkä)?
 2. Miksi valokuvaat ja mitä?
 3. Pidätkö ottamistasi valokuvista?
 4. Käytätkö mitään kuvapalveluja verkossa (esim. tulostusta, säilytystä, jakoa tms.)?
 5. Jos saisit valita kaikista maailman valokuvista yhden seinällesi, ihan minkä vaan, minkä ottaisit?

Voit vaikuttaa Viikkovitoseen lähettämällä kysymysvinkkejä tai esimerkiksi julkaistavia kuvia vitosista (150 x 150 px: jpg, gif, png — ei animaatiota) osoitteeseen vitosvinkki (ättä) skrubu. Net. Viikkovitonen myös RSS -syötteenä.

Päivitys: Kävin vastaamassa Vakavia ajatuksia -blogiin.

Published

27 comments

 1. Pingback: fUNKtio
 2. Frågorna är egentligen absurda! Vi fotograferar ju också bilder i vårt minne, inte bara på minneskort. Kanske vi vill skapa någonting som inte är beroende på vårt kortvariga (eget) minne, men som är tillräckligt flexibelt för att att kunna tänja av livets längtan. Bilden på väggen är säkert min nästa bild.

 3. Grauer Bär: Jag ser inte en minnesbild passa i samma kategori som ett fotografi. Frågorna gäller ju uttryckligen bilder, skapade med hjälp av ljus, som även andra kan se som bilder (inte som t.ex. dikter eller målningar).

 4. 1. En liten Ixus 40:a som jag brukade bära med mej vart som helst. Har blivit hemma lite för ofta på senaste taget. Tar bilder med kännycken nu som då men är inte nöjd med hur de ser ut.

  2. Den främsta kategorin är faktiskt mina ungar. Jag är en soppig far, antar jag :). Sen blir det en del omgivningsbilder av snygga naturfenomen. Och ditt och datt som dokumenterar vardag och fest. Inget underligt alltså.

  3. Tja, en del är bättre och en del är sämre, men de bättre tycker jag väl ändå om.

  4. Javisst!

  5. Den här kanske?

 5. pni: Jag undrar om man kan definiera endast utgående från den fysiska median? En bild i mitt minne kan för mig vara lika stark, som en bild jag fotograferat. Bilden i mitt minne är nog också skapad av ljus. Kan den ens vara skapad av någonting annat? Bilden kan ju ha andra sinnen kopplade som tex. doft men den doft är ingen bild!

 6. Pingback: nieppi.net
 7. Grauer Bär: Jag definierar, åtminstone åt mig själv, vad ett fotografi är, via processen. Ett fotografi är en bild som är gjord med hjälp av ljus och det är en, också för andra, synlig bild — fotografi är kommunikation.

  Jag kan inte se ett minne som ett fotografi.

Comments are closed.