Hupsista – tapahtui virhe, eli kalentereita tilaamassa

Joulu tulee ja lahjoja pitäisi hankkia. Meikäläisellä on jo pitkään ollut mielessä hankkia seinäkalenteri (tai useampi) lahjaksi. Kuvia kun olisi vaikka kuinka moneen kalenteriin.

Mutta kalenterin tilaaminen netistä ei olekaan erityisen helppoa.

Kun rauhoituin kokemuksestani ja verenpainetta nostattavasta pyhästä vihasta, päätin jakaa kokemukseni muiden kanssa. Kannattaa varautua pahimpaan (kerron kalenterien ja kuvien laadusta kunhan saan tilauksiani katsastettavaksi).

Aloitan Ifistä, sillä olen sitä käyttänyt useasti kuvien tilaamiseen ja olen ihan tyytyväinen niin laatuun, hintaan kuin toimitusnopeuteen.

Ifin tarjoamat kalenterit ovat vaihtoehtoina ehkä mielenkiintoisimmat sillä ne saa myös muilla kotimaisilla kielillä kuin englannilla. Mustana tai valkoisena, pysty- tai vaakasuorana. Koko A3. Yksi kuva per kuukausi ja kolmastoista kanteen. Taittokin, ja kirjasinvalinta, näyttäisi olevan asiallinen.

Vaan heikkoa on Ifin rauta. Ensimmäisellä yrittämällä serveri oli ihan tukossa. Yritin ja kokeilin useamman tunnin ajan ja tilausprosessini kaatui aina virheilmoituksiin “Yleinen virhe: Hupsista – tapahtui virhe” tai ruudullisen erikielisiä virheilmoituksia jotka sanovat “Virhe: Jos virhe toistuu, ota yhteyttä tukipalveluumme”. Ruuhkaa on todennäköisesti ollut, vastasi asiakaspalvelu meilikyselyyni, ja oli hyvin pahoillaan.

Pari päivää myöhemmin kun taas kokeilin, pääsin sitten käsiksi kalenterin tilaamiseen. Ja sehän on suht’ mukavasti toteutettu palvelu jossa on aika helppo valita kuvat kalenterin sivuille ja jopa lisätä tekstiä kuvien alle (tästä mahdollisuudesta ei huomannut mainintaa Ifin sivuilla).

Mutta vaikka palvelu onkin aika/melkein kiva, on siinä paljon parannettavaa.

Hiukan parempi ohjeistus alussa olisi mukava lisä. Esimerkiksi missään vaiheessa ei kerrota että tilauksen teon aikana voi vaihtaa niin kalenterin väriä kuin myös orientaatiota. Minä sain kuvan että se valitaan vain ihan prosessin alussa.

Toinen moka on se että kalenterissa kuva-alueen ympärille tulee aina kehys: mustapohjaisessa kalenterissa harmaa ja valkopohjaisessa tumma heittovarjo. Sitä ei saa pois, eikä sen olemassaolosta mainita etukäteen. Sen huomaa vasta kun on työntänyt kuvia Ifin palvelimelle!

Vinkki Ifille (jonka lähetin heille meilitse myös, mutta en ole saanut vastausta): antakaa käyttäjille mahdollisuus valita haluavatko he kehystä vai ei. Ilman kehystä katsokaas voi kalenterikuviin tehdä kuvakollaaseja, liittää itse kuviin tekstiä tai käyttää kuva-alalla hiukan eri kuvasuhdetta kuin 4:3 (jättämällä kuvan ympärille joko mustaa tai valkoista tyhjää tilaa). Tällaista kaikkea luovaa, jota voi tehdä kuvankäsittelyohjelmilla.

Ja sitten vielä se kolmas moka: ei poistomahdollisuutta. Eli kun olen siirtänyt esim. kolmetoista kuvaa Ifin serverille, mutta en haluakaan tilata kalenteria (koska kuvan ympärille tulee kehys), en voi poistaa kuviani. Kuinka ärsyttävää on se että minun kuvani ovat siellä jossain (ehkä Keravalla, ehkä ei) enkä tiedä kuinka kauan majailevat jollain serverillä, tai mitä niille tapahtuu. Minun kuvilleni. Minun.

Tämä siis Ifin palvelusta. Olen minä muitakin kokeillut.

Fujin palveluissa (sama tilaushäkkyrä eri kuvantekijöiden saiteilla ja eri hinnoin riippuen firmasta) tilausprosessi on vastaava kuin Ifillä, mutta itse kalenterin värkkääminen on hiukan heikommin toteutettu. Eikä kuvia saa itse poistettua serveriltä.

Kysyessäni asiakaspalvelusta tuleeko kalenterissa kuvien ympärille kehystä (kun kalenteria väsätessä näytti siltä), sain aluksi vastuksen että ei tule kehystä sillä täyttävät tyhjän tilan kalenteritekoprosessissa. Vastaus antoi kuvan että olettivat minun lähettävän kalenteriin tiedostoja jotka eivät täytä makaavaa 4:3 kuvatilaa.

Tarkistaessani vielä että ovatko nyt ihan 100 % varmoja ettei kuvan ympärille tule kehyksiä (musta 12 kk:n kalenteri, koko 20 x 20cm – esimerkkikuvassa on kehykset), sain vastaukseksi että kuviin tulee kehys, mutta sen voi poistaa pyytämällä sitä lisätiedoissa. Hyvä niin, mutta miksi tätä ei kerrota saitilla? Samalla voisi kertoa eri myös kalenteripohjien kuvakoot, kaikkiin kun ei näyttäisi mahtuvan 4:3.

Niin ja voisi ne hiukan suttuiset kuvakkeet siinä valintasivulla vaihtaa semmoisiksi että tajuaa kalentereiden olevan suomenkielisiä.

Mutta kymmenen pistettä ja papukaijamerkki nopeista ja hyvistä vastauksista, vaikka itsenäisyyspäivänä kyselin. Viimeinen viesti tuli kymmentä vaille yksitoista illalla. Tehdäänkö siellä töitä vuorokauden ympäri?!

Valitettavasti Fujin kalenterit häviävät Ifin vastaaville niin typografian suhteen (halvemman näköiset: Verdanaa ja jotain joka muistuttaa Comic Sansia) kuin myös siinä ettei niissä ole kansisivua.

Ja Fujin maksamisprosessi on todella epäystävällinen (kuva-arvoitus: maksamaan pääsee tekemällä mitä?) ja toimitusmuodon valinnassakin on hyvin helppo valita vahingossa nouto vaikka tarkoitus olisikin saada tuotteet postissa kotiin, nimim. mokasin.

Kotimaisista kokeilin myös Eirin kalenteritilausta, mutta se se ilo loppui lyhyeen kun ovat siellä päässä niin tumpeloita että rajaavat tilauksen tehtäväksi vain IE:llä: “Tämä sovellus toimii ainoastaan Microsoft Internet Explorer 5 ja sen uudemmilla selainversioilla”. Amatöörit!

Ja sitten on vielä niitä jotka eivät hoida hommaa selaimen kautta, vaan tarjoavat erillistä ohjelmaa. Kuten kansiin.fi jonka bongasin Digicamera.netin uutisista bannerilla “Lahjaksi itse tehty kalenteri tai kuvasto”. Mutta niin monen muun tavoin, kansiin.fi kuuluu palveluihin jonka ohjelmiston saa vain Windows-versiona. Sitä paitsi hinnastossa ei edes mainita kalenteria.

Ulkomaalaisista kuvanvalmistajilta kalentereita, parikin mallia löytyy, ainakin Pixumilta, jonka muu valikoima tilattavia valokuvatuotteita lyö laudalta kaikki kotimaiset.

Kalenterit näyttävät asiallisilta, vaikka ovatkin vain ulkomaankielisiä. Värivaihtoehdot ovat, hyvin rajatusti, yksi per malli: isoa saa vain valkoisena ja pientä, pöytäkalenteria, vain mustana.

Kun vaihtoehtoja on tasan yksi, ei tilausprosessia tarvitse monimutkaistaa. Kuitenkaan prosessi ei Pixumilla ehkä kuitenkaan ole niin selkeä kuin uskaltaisi odottaa, vaikka tuntui loppujen lopuksi aika helposti opittavalta.

Plussaa on se, että kun on tehnyt tilauksen (Pixum oli muuten ainoa palvelu jossa pääsin koko tilausprosessin läpi ilman suurempia ongelmia) rekisteröityy samalla Pixumin käyttäjäksi ja näin pääsee käsiksi kuviinsa jälkikäteen. Eli ne voi käydä poistamassa kun kalenterit ovat saapuneet. Hyvä juttu, sanon minä, ja toivon lämpimästi että täällä otetaan mallia.

Jännää muuten miten luvatut toimitusajat ulkomailta ovat ihan samat, tai jopa lyhyemmät kuin kotimaisten toimijoiden vastaavat. Ovatko sitten oikeasti niin nopeita, jää nähtäväksi.

Lopuksi teen ennustuksen.

Se Suomalainen firma, joko olemassaoleva tai sitä varten erikseen perustettu, joka yhtä kätevästi kuin moo.com yhdistää valokuvatuotteiden (ei vain ihqujen pikkukorttien) tilaamisen flickrissä olevista kuvista (flickrin APIlla), käärii itselleen ihan varmasti hyvät rahat.

Ihme että sellaista firmaa ei vielä ole.

Kuvapalveluiden linkkejä löytyi Mikrobitti 6/2006:sta: Bitit kuviksi, Testissä 15 valokuvatulostuspalvelua.

Published

12 comments

 1. Oliko iPhoton kalenteri (jos ’06-versio on asennettuna) täysin poissuljettu? Jälki on nättiä (ainakin albumissa; ei ‘prö’, mutta olen huonompaa nähnyt “valokuva”palveluista), UI toimii eikä hintakaan tappanut…
  Ainoa nega minkä nopeasti keksin on luottokorttipakko…

 2. Eipä ole minulla ostettuja i-ohjelmia, siksipä vain versio ’05. Joten sitä kautta en voi kalenteria tilata. Mutta pidän asian mielessä ensi joulua varten.

 3. Minullakin on kalenterilahja mielessä, mutta ajattelin olla ihan oldschool, ja viedä kuvat cdeellä FotoYks-liikkeeseen, jossa saa varsin laadukkaan näköisen kalenterin 25 eurolla. Onhan se vähän tyyris, mutta ihan eri luokkaa, kuin se melkein samanhintainen kopiopaperihärpäke, jonka hankimme viime vuonna.

 4. Ai Fotoyksillä on kalenteri? Minä kun katselin vain niiden sivuilta että mitä kuvatuotteita on tarjolla, eikä siinä mainita kalenteria. Mutta jos olisi jaksanut vähän tarkemmin selata tuota freimihässäkkää niin olisi huomannut että hinnastossahan kalenteri on mainittu.

  Pitääpä muistaa poiketa Fotoyksissä katsomassa josko niillä olisi putiikissa kalenteri esillä. Näkisi millainen se on.

 5. Oliko Ifillä ennen koneelle ladattava softa kalenteria varten? Käytin ennen sellaista kuvakirjaa tehdessäni, mutta loppuipa sekin lysti kun siirtyivät veppipohjaisiin… :(

 6. Kuvatehdas netissä ja Rautatieasemalla on satsannut minun mielestäni melko täydelliseen softaan sivuillaan. Saa itse valita kuvansa omalta koneelta ja asetella sopivaan kuukausijärjestykseen. Hinta 20 € + kuluja.

  Kalenteri on hyvälaatuinen, kuitenkin hiukan pienikokoinen. Ison koon saa vain viemällä paperikuvat myymälään.

  Kannattaa tutustua ainakin.

 7. Erkka: Ifillä on saitillaan “uutuus“: ohjelma jolla voi siirtää kuvia kuvapalveluun. Sinänsä jännä uutuus että olen käyttänyt mäkissä ifiltä hakemaani ohjelmaa samaan jo useamman vuoden. Kyseessä on kuitenkin uusi ohjelma joka ei toimi mäkissä. Voiko sillä tilata kalenteria? En tiedä.

  Helena: Kuvatehdas on yksi Fujin listasta löytyvistä perin identtisistä palveluista, eikä suinkaan halvimmasta päästä.

 8. Voi hyvät hyssykät, mitkä hintaerot.

  Ne sivut on tosiaan identtisiä. Totesin, kun katsoin Mikkelin KuvaMirjaa. Mutta hinnat ei ole. Mikkelissä sama 12 sivun kalenteri 20×30 maksaa 50 € ja Kuvatehtaalla 20 €.

  Aivan uskomatonta.

 9. Me otimme kalenterimme viime vuonna tuolta Kuvatehtaasta, ja se oli se hieman paksummalle kopiopaperille tulostettu.

  Sukulaiset olivat iloisia, mutta meidän mielestämme kuvat eivät päässeet täysin oikeuksiinsa. “Ihan kiva”. Ei yhtään sen enempää.

 10. Pitääpä minunkin tietenkin sen verran mainostaa, että iPhoton kalenteri toimi aikas hienosti, vaikka vähän hintava olikin. Siitä saa myös tallennettua pdf:n, joten voi säästää rahaa ja tulostaa itse.

  Pikanttina yksityiskohtana se osaa sijoittaa Osoitekirjaan syötetyt ihmisten syntymäpäivät kalenteriin.

Comments are closed.