Filen, stigen och pluggen

Jobbar man, som jag, med en Macintosh och har en hel massa filer på delade (Windows-)hårdskivor här och där, kan det bli lite pynjigt att via mejl förklara åt någon annan var en fil eller mapp finns. Och man vill ju direkt inte mejla gigantiska Photoshop-filer.

Tyvärr, finns det inte direkt stöd i OS X för kopiering av filstigen. Man kan ju nog, t.ex. dra och droppa en fil in i terminalfönstert och på det sättet få fram stigen, men det är kanske inte helt elegant (fast elegantare än att skriva adressen för hand, eller kopiera den mapp för mapp). Terminalens stöd för skandinaviska tecken är inte riktig i min smak – det ser ut såhär: Fo\314\210r\ fa\314\210rger\ och\ sa\314\212nt/. Inte speciellt tydligt för oss människor.

Idag blev jag trött på det hela (vadå långsam tändning?) och bläddrade lite på internet. Det måste ju finnas andra som lider av samma dilemma. Och se; så var det!

Hittade en plugg för kontextuella menyn, FilePathToClipCMPlugin, som gör det möjligt att via högerknapp (eller CTRL+klick) kopiera filstigen så den går att klistra in t.ex. i mejlen.

Ah. Det är de små enkla sakerna i livet som gör en glad.

Published