Jalka käytävällä

Jalka käytävällä

Tästä kuvasta muistui mieleeni se miten valokuvauksen ollessa vielä ihan lapsenkengissään, ulkona otetuissa kuvissa kadut näyttivät tyhjiltä. Ei ihmisiä, hevosia tai muutakaan liikkuvaa. Ei elämää, vain rakennuksia ja puita. Syynähän oli tietenkin pitkä valotusaika. Hitaastikin liikkuvat kohteet (tummat hahmot vaalealla taustalla) katoavat näkyvistä kun kuvaa valottaa useampien, jopa kymmenien, minuuttien ajan.

Ensimmäisenä ihmisenä katuvalokuvaan on tarttunut heppu joka oli pysähtynyt kengänkiillotukseen kadunkulmassa eräänä päivänä Pariisissa vuonna 1838 (plus miinus vuosi, riippuen lähteestä), juuri kun Daguerre valotti kuvaansa, joka tunnetaan nimellä Boulevard du Temple (katso suurennos täältä).

Published

3 comments

  1. Kiitti linkistä tuohon pysähtyneeseen tyyppiin, en ollut nähnyt kuvaa aiemmin. Aave on vangittu. Tuon ajan tyhjissä katukuvissa siis tavallaan kummitteli… :)

  2. Heh. Siellä ameriikassa Jack on varmaan ihmetellyt yllättävää kävijäpyrähdystä täältä.

Comments are closed.