Kvinnor i tuben

Det hela började från SusuPetal: fem mest tilltalande kvinnliga artister från YouTube.

Passar mig, jag som gillar YouTube. Men att välja fem? Det finns så många, och jag kan inte ordna dem i rang. Helt omöjligt. Därför sökte jag fram de fem jag genast kom på. Jag presenterar artisterna här i omvänd memorerad ordning.

Fem. Låten som alltid fyller mig med en skön känsla av värme. Det har inget att göra med vad hon sjunger om (nog för att låten är vacker i sig), utan är en association från min militärtid. Det var en av de många krigsövningarna. Jag stod vid en vägkant och hade som uppgift att styra militärfordon åt rätt håll i en korsning. Mitt i natten. Det var slaskigt och regnigt. Kallt. Jag stod och pekade fordon, både militära och civila, till höger. Och efter en tid, som kändes onaturligt lång, tog alla bilar slut. Även de civila. Jag hade ingen aning om var jag var eller hur jag skulle få mig bort från var än jag var. Stod en halv, kanske två hela, eller många fler timmar vid vägkanten ensam i min våta mundering och blev kanske smått i panik. Så kom militärpolisen med en Ford Transit och plockade upp mig. Värme. En möjlighet att sitta eller ligga på det hårda bilgolvet. En helkroppsorgasm. Speciellt efter att ha stått i timtal vid vägrenen i skitväder känns även kall metall som något himmelskt. Radion spelade den låten som får mig nu att känna mig skönt varm. Suzanne Vega: Gypsy

Fyra. Filmen var en upplevelse. Den kändes bara helt enkelt fantastisk och jag tycker den är värd alla de Oscars den fick. Även soundtracket är så fint. Köpte plattan nästa dag. Lyssnar på den ofta. Det finns några höjdare där. En av dem är In The Deep av Bird York.

Tre. Det var en mörk natt i pamilandet. Jag körde längs riksväg åtta mot Bennäs på väg att söka studiekompisar från tågstationen. Det var på den tiden då det fanns kassetter i bilen. Jag valde en av de alla helt slumpmässigt, la den i stereon och mitt i allt fylldes bilen med skön musik. Senare beskrev jag känslan åt en kompis som att jag hade haft svårt att styra eftersom erektionen gjorde det mer eller mindre omöjligt att vända på ratten. Överdrift, naturligtvis, men jag var totalt blåst bort av hela Rickie Lee Jones första skiva som börjar med låten Chuck E’s In Love.

Två. Hon har en röst och fantastiska berättelser. Länge hade jag bara Hejira i min hylla, men via en kollega på förra firman blev jag inspirerad att skaffa även andra skivor. Och fast en hel del av det jag skaffat är helt enkelt suverän musik, är det Hejira som blivit den skivan av henne som tilltalar mig mest. Hela skivan. Alla låtar bra. Från YouTube hittar man en snygg version av Joni Mitchells Amelia.

Ett. Det här är en lustig en. En låt från ett soundtrack även denna. Kommer ni ihåg den tyska kvinnan som städade ett kafé i den amerikanska öknen mellan Las Vegas och ingenstans? Jag kommer ihåg vissa detaljer, så som hettan, spårkproblemen, och städning av tak och vattencisternen, men inte egentligen någonting mera. Däremot kommer jag ihåg låten från Bagdad Café: Jevetta Steele: Calling You.

Och nu när jag listat fem kommer jag på en hel del till. Att göra toplistor är svårt, om inte kanske helt omöjligt.

Published

3 comments

  1. Ja, det är omöjligt att göra toplistor, men roligt ändå! Det bästa har varit, när jag har vandrat omkring och lyssnat på alla de underbara kvinnor folk har skrivit om, är att jag har hittat massor med artister jag aldrig tidigare hade hört om. Det är fint.

  2. SusuPetal: Att se vad andra har hittat, skrivit om och länkat till är faktiskt nog ganska så kul.

    Pörrö: Eipä kestä :)

Comments are closed.