Älä vaan linkitä meihin

Kolme kotimaista reittipalvelua. Aika hurjia URLeja generoivat kaiken maailman muuttujineen, mutta vain yhden osoite on sellainen että sen voi leikata ja liimata linkiksi joka toimii. Tässä esimerkit pienestä nopeasta testistä (reitti Helsingistä Turkuun):

 • 020202.fi
  Linkki on 209 merkkiä pitkä (pisin kaikista kolmesta) ja sisältää kahdeksan muuttujaa, mutta ei kuitenkaan lähtö- eikä loppupistettä.
 • Eniro reittipalvelu
  Tämä 181 merkkiä pitkä ja viisi muuttujaa sisältävä linkki ei tuota toivottua tulosta vaikka linkissä on jotain joka muistuttaa koordinaatteja.
  Korjaus: Markus opasti että Eniron reitin saa linkikisi kartan yläpuolelta löytyvästä “Linkki reitille” -linkistä. Hyvä niin, mutta linkin sijainti sivulla on mielestäni heikosti valittu: miksi se ei ole samassa laatikossa jossa on reitin huoltoasemat, koordinaatit ja muuta nimenomaan reittiin liittyviä tietoja?
 • Inoa kartat
  Tässä linkissä on “vain” 148 merkkiä (testin lyhyin) ja seitsemän muuttujaa, sisältäen kaiken tarvittavan linkitystä varten.

Vaikka Inoan yhdistetty kartta- ja reittipalvelu ei ehkä ole maailmain kaunein ja toteutukseltaankin aika yksinkertainen, tuntuu se toimivan Pena peruslinkittäjälle kaikkein kätevimmin.

Arvatkaa mihin palveluun minä tarpeen tullen tulen ohjaamaan liikennettä, huolimatta siitä että sieltä puuttuukin kaikki fänsit vitkaimet ja kuulit featuret?

“Entäs Map24“, kysyi kollega.

Juu ei, jos paikalliset toimijat eivät häikäise, niin ovatpahan ainakin nopeampia ja mukavampia käyttää kuin ulkomaiset Java-helvetit.

Published

16 comments

 1. Aivan, mutta karttapalvelut ovatkin toinen juttu. Minä, ehkä hiukan epäselvästi, tarkoitin nimenomaan reittipalveluja ja linkkejä haettuihin reitteihin.

  Minä istun tällä hetkellä täällä (kmz-tiedosto, avautuu Google Earthilla)

 2. ViaMichelin: “Due to a technical problem, we are unable to deal with your request. Please change your route and try again.”

  Auh.

 3. No niin tietysti.

  Kokeilin kyllä liittää urlin ainakin kahteen selaimeen, jolla en käyttänyt sovellusta reitin luontiin.

  No. Ei maha mittää, ku hommat klikkaa.

 4. No niin. Yksi vielä ja sitten lopetan.

  Pitihän tuota vielä kokeilla kerta kiellon päälle, ja kyllä se minulla vaan komiasti pelittää. Liekö joku Mac-angsti iskenyt?

  Mutta huomasin myös sen, että urlia voi siistiä, jättäen paikalleen ainoastaan lähtö- ja kohdekaupungin. Tosin se lienee mahdollista koska nimet Turku ja Helsinki ovat kaiketi melko uniikkeja Euroopassa. Mutta toiminee millä tahansa uniikeilla kaupungin nimillä. Silloin siis, kun sovellus ei tukehdu omaan nokkeluuteensa.

 5. Several answers match your search.
  Please select one of the options listed below:
  1 FIN – Etelä-Suomen lääni : Helsinki
  2 FIN – Länsi-Suomen lääni – Taivassalo (23310) : Helsinki

  Valitsin 1. vaihtoehdon ja sitten sainkin reitin. Eli toimii, mutta ei ongelmitta.

  Kotimaisuus ei ole kriteeri sellaisenaan, ajattelin vaan että käyttöliittymä kotimaisella kielellä on ehkä helpompi tajuta (kohderyhmästä riippuen tietenkin).

 6. Ei tuo mielestäni ole ongelma, vaan kohteliaisuutta, kun ei oleteta että tiedetään mihin reittiä hakeva on menossa, mikäli vaihtoehtoja voi olla useita. Tosin jos tarkoituksesi oli nimenomaan löytää palvelu jossa voi luoda reitin, ja lähettää linkki reittiin kaverille, tuo ei tietenkään toimi. Mutta jos luot reitin ja laitat mukaan reitin tietoihin esim. postinumeron, ei epäselvyyksiä pitäisi olla ja moisista kyselyistä pitäisi päästä eroon.

 7. Reitin (joka siis oikeasti ei ole Helsinki-Turku) alku- kuin sen loppupiste on osalle kohderyhmää aivan tuntemattomia paikkoja. Siksipä siis tarvitsen linkin jonka takaa avautuu nimenomaan se reitti jonka olen jo hyväksi havainnut, niin, että niiden jotka linkkiä klikkaa ei tarvitse ruveta miettimään, että mitäköhän tässä nyt tarkoitetaan.

 8. No harvemmin sitä noin ylimalkaisia osoitteita käytetäänkään. Yleensä lienee hyvä tapa kertoa koko osoite minne ollaan menossa, eikä vain kymmenien kilometrien tarkkuudella.

 9. Totta. Tuo Helsinki – Turku olikin ihan vaan esimerkki.

  Se mihin oikeasti hain reittipalvelua josta saa reitin linkiksi, on kesällä tulevat häät (eivät omani). Ja koska minä en (ja siksi oletan että ei moni muukaan) osaa navigoida Suomessa kirkkojen ja juhlapaikkojen mukaan, ajattelin että linkki reittiin olisi paikallaan.

  Ja nimenomaan reitti siksi että yhdellä klikkauksella saa esitettyä niin kirkon kuin juhlapaikan sijainnin ja kaupan päälle vielä ajo-ohjeet.

  Esimerkiksi näin:

  Katso Messukylän vanhan kirkon ja Juhlatila-Paavolan sijainti kartalla, sekä ajo-ohjeet.

  Yhdellä klikkauksella kolme kärpästä.

 10. Kas, enpäs huomannutkaan tuota “Linkki reitille” -linkkiä. Se on jotenkin niin näkymätön. Kiitos tiedosta.

  ps. rivitin linkkisi.

 11. Enpä osaa sanoa oletko hakkeri, mutta jos olet, niin onko skrubussa nyt laitonta materiaalia?

Comments are closed.