Viisut tulee ja viisut tappaa

Juu juu, tiedän. Olen sanonut ettei Juurovisionin lallatuskilpailut pahemmin kiinnosta ja uskallan yhä olla samaa mieltä. Mutta en voi kuitenkaan olla kirjoittamatta, kun tulin tänään ajatelleeksi tätä erinäisissä uutisissa ollutta juontajavalintaa.

Voi voi ja oi oi. Ovatko nuo kaksi nyt se oikea valinta? Ohhoh hohhoh. Liirum laarum, laadidaa.

Mikä siinä on, että neljäkymmentä vuotta yritetään ja aina homma menee ihan reisille? No, sehän on sitä, että yritetään olla mahdollisimman tylsiä, tasapaksuja ja harmaita. Sitä pelataan varman päälle, se on se termi jota käytetään. Ja varmaan päällehän ei ole siis tuottanut voittoa. Koskaan. Ikinä.

Kun minä olin reilusti pienempi, enkä tarkoita vaan pötsin ympärystä vaan fyysistä ikää, vanhempani muistivat usein kertoa että on hyvä ettei Suomi voita. Voitto kun tarkoittaa lallatuskilpailujen järjestämistä, ja se on kallista. Ja sen maksaa kansa. Hyvä vaan että muut voittavat (vaikka Suomi onkin aina paras). Lohduttavaa? Puppua ja itsensä sekä lastensa kusettamista. Minähän tietenkin uskoin vahempiani. Silloin joskus.

No, sitten jossain jotain tapahtui. Epätoivo johtaa odottamattomiin tekoihin, väliaikaiseen hairahtumiseen keskinkertaisuuden polulta. Yllättäen kilpailuun täältä oli valittu jotain erilaista. Jotain hauskaa. Kansa joko inhosi tai rakasti. Juuroviisut tykkäävät erilaisesta. Voitto tuli.

Olihan se monen mielestä huono biisi joka täältä lähti kilpailemaan. Niinhän se oli syntistä, että järjestävän maan vaiktusvaltainen jumalanpalvojaryhmä halusi kieltää edustajamme esiintymisen. Häpeäksi ovat kotimaallensa. Hyh hyh. Samoinhan täälläkin moni ajatteli.

Nyt täällä siis järjestetään tulevia pippaloita.

Pari vuotta sitten jäi näkemättä MM-kisojen avajaiset. Olin ulkomailla. Jälkikäteen olen kuullut että kyseessä oli ehkä maailman hölmöin epäspektaakkeli, ja minua on siitä lähtien harmittanut etten nähnyt tätä riman alitusta Gandalfein ja Rednexeineen.

Euroviisut ajattelin katsoa. Vuoden 2006 luova viisuhulluus on kadonnut. Nyt ollaan taas ruodussa. Tasapaksuus on in. Juontajat ovat tusinatavaraa, eurohumpaa, ilman mitään persoonallisuutta tai erikoisuutta. Odotettavissa siis harmaata perusrimanalitusta ilman yllätyksiä. Haluan maistaa myötähäpeän kitkerän kalkin. Haluan kokea sen mistä riittää puhuttavaa loppuvuodeksi.

Jännittää jo nyt.

Published

5 comments

  1. MM-kisojen voittamattoman huonosta (sanovat, en nähnyt itse) televisioinnista vastasi sama mies kuin nyt Euroviisujen ohjauksesta: Timo Suomi.

    Kuulostaa lupaavalta.

Comments are closed.