Handan CV-7700, kokemuksia

Tarvitsin laitteen jolla saisin tallennettua joitain TV-ohjelmia. En halunnut hankkia VHS-nauhuria joten päätin että digiboksi kovalevyllä olisi minun valintani. Modernia teknologiaa. Digiboksihan on kohta pakollinen hankinta, niin miksipä en hankkisi siis samalla tallentavan sellaisen.

Oletin että Welhon kaapeliin sopiva laite olisi hyvä, etenkin sellainen jota Welho itsekin myy. Mutta ei. Iskin käteni skeidaan. En muista koska olisin viimeksi ollut niin pettynyt elektroniseen laitteeseen kuin vähän yli vuosi sitten hankkimaani Handan CV-7700:n.

Mikä tökkii? Aika moni asia. Tässä suurimmat ongelmat, ne jotka ovat vuoden aikana aiheuttaneet eniten hiustenlähtöä väkivaltaisin keinoin.

Laite päivittää koko ajan. Ajattelin joskus että olisi hyvä että päivitykset tulevat kaapelia pitkin automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ole.

On pieniä päivityksiä. Parhaimmillaan ehkä kolme kertaa illassa ilmestyy ruudulle dialogi joka ilmoittaa että nyt päivitetään. Päivityksen aikana, joka on lyhyt, ruutu pimenee ja ääni katoaa. Joskus kanavat sekoittuvat ja hetken aikaa näen jotain ihan muuta kuin mitä olin oikeasti katselemassa. Skeidaa!

Handan CV-7700 on huono laiteSitten on isoja päivityksiä joita tulee toisinaan, olisikohan vuoden aikana tullut neljä, ehkä viisi. Nämä tupsahtavat ruudulle dialogilla jossa kysytään haluanko tallentaa muutokset. Olen aina painanut kyllä, sillä jos muutokset ovat jo tehty niin miksen siis tallentaisi niitä. Meni tovi ennen kuin tajusin että kyllä tarkoitta myös samalla että kaikki tulevien ohjelmien ajastukset katoavat. Tämä isompi päivitys siis tyhjentää kaikki ajastukset, ilmoittamatta asiasta tietenkään. Skeidaa!

Vaikka eihän ajastusten katoaminen aina ole päivityksen syytä. Joskus nimitäin ajastukset katoavat ilman mitään sen kummempaa syytä. Skeidaa!

Käyttöohjeen mukaan voi Handanin päivittää myös manuaalisesti. Silloin on itse syötettävä laitteeseen taajuus, modulaatio ja symbolinopeus. Öh? Siis mitä? Tuo on minulle ihan siansaksaa. Vaan ei huolta, ei sitä käyttöohjeessakaan tuon paremmin selitetä.

Enkä oikein tiedä johtuuko myös päivityksistä se, että toistuvissa ajastuksissa kanava saattaa vaihtua ihan itsestään. Yhtenä viikkona Handan tallentaa siltä kanavalta jonka olen määritellyt, seuraavana tallennuksessa on ohjelma naapurikanavalta. Skeidaa! Eikä väärää kanavaa voi tietenkään ajastustiedoista muuttaa, eli on tehtävä kokonaan uusi ajastus. Skeidaa!

Suomalaisten TV-kanavien kohdallahan on kuitenkin toistuvan ajastuksen käyttö usein tehty mahdottomaksi jo ohjelmien lähettäjien puolelta, sillä ohjelmat eivät ala silloin kun luvataan, ne eivät lopu silloin kun luvataan, eivätkä ohjelmat joka viikko tule samaan aikaan. Mikä siinä on että Ruotsissa onnistuvat pitämään TV-aikataulut melkein minuutilleen, mutta täällä eivät? Täällä ei vaan osata? Välitetä? Vartti sinne tänne, kuka nyt semmoisesta välittää?

Kun sähköisen ohjelmaoppaan, eli EPG:n, kautta ei aina tule tarvittavaa tietoa on Handanin ajastus ilman EPG:tä on yhtä hirveätä kuin 70-luvun lopun VHS-laitteen. Jos ei jopa kauheampaa: käyttöliittymä on itse vanhan vihtahousun toteuttama ja se rankaisee käyttäjää kaikesta. Esimerkiksi jos sattuu niinkin pahasti että on päällekkäisiä tallennuksia (vaikka laitteen pitäisi osata tallentaa pariakin kanavaa samanaikaisesti) asiasta ilmoitetaan vasta koko tallennuksen ohjelmointi on tehty. Ilmoitus on lakonisesti tyllin ei onnistu. Ja sitten käyttäjän pitää napsutella kauko-ohjaimella itsensä jonnekin listaan etsimään mikä vanha ajastus estää uuden teon, poistaa se ja ohjelmoida uusi uudestaan. Ärsyttävän huonoa.

EPG:n huonoutta ei tietenkään voi laskea Handanin syyksi. Mielestäni niiden jotka pakottavat meidät käyttämään digibokseja pitäisi pakottaa myös ohjelmatuottajien ja -jakelijoiden pitämään EPG-tiedot ajan tasalla kaikille kanaville, vähintään viikoksi eteenpäin – muutenhan koko EPG on ihan turhaa juubaa.

Takaisin Handaniin. Jos kaikesta huolimatta onnistuu laittamaan kaksi ajastusta päällekkäin tapahtuu seuraavaa: ensin alkanut tallennus loppuu silloin kun toisen pitäisi alkaa, mutta toinen tallennus ei ala. Eli yksi ohjelma jää kesken ja toinen ei tallennu ollenkaan. Tämä on tuplasti skeidaa!

Laitteen sulkeminen tallennuksen aikana on mahdollista. En tajua, kyseessähän ei ole mekaaninen virtakytkin. Ei varoitusta, ei varmennusta, ei kysymystä että haluaako nyt oikeasti sulkea laitteen. Naps. Tallennus poikki. Laite rankaisee heti. Skeidaa!

Sähkökatkoksen sattuessa Handan unohtaa kaikki tallennetut ajastukset. Skeidaa!

Handanissa on jokunen muukin ärsyttävä detalji, vaan pienten ongelmien kanssa voi kuitenkin elää. Mutta että laite on epäluotettava tallentimena on jotenkin tajutonta. Se tekee Handanista hyödyttömän vehkeen. En muista että yksikään VHS-nauhuri olisi koskaan unohtanut ajatuksia tai vaihtanut itsestään nauhoitettavia kanavia.

Enpä usko että Handan näkee toista kesää tässä asunnossa.

Nyt kun vaan keksisi että hankkisiko Topfieldin (jonka juuri uusittu verkkosivusto Leppilampineen on perin ärsyttävä) johon tuntuu saavan kaikenlaista kätevää softaa vai ProCasterin joka oli TM:n valinta viimeksi kun testasivat tallentavia digilaatikoita.

Tätä nykyistä en oikein kehtaa edes lahjoittaa pois. Taidan tehdä sille Office Spacet.

Mikä muuten siinä on etteivät saa digitallentimien etulevyyn kunnon informatiivista näyttöä? Ovat nimittäin aika avuttomia verrattuna VHS-laitteiden vastaaviin. Siinä missä VHS samanaikaisesti osasi näyttää aktiivisen kanavan, mitä on tekemässä (esim. nauhoittaa tai toistaa), kellonajan ja muutakin tietoa, ei digivehje osaa näyttää kuin ehkä vain kanavan. Mauttoman heikkoa.

Päivitys (20.11.2007): Pari linkkiä jotka mielestäni sopivat tähän juttuun
SwitchX: Rasittava Handan
HS.fi: Digi-tv toimii moitteetta vain harvassa taloudessa

Published

24 comments

 1. Topfield ei myöskään osaa paljon mitään näyttää etupaneelissa, mutta itsellä on toiminut moitteetta. En niin älyttömiä kaipaakaan. Joka TV-kanavalla on nykyään logo ylänurkassa ja kellon näkee muualtakin.

  Ajastuksen kanssa olen myös kiroillut pari kertaa. Tekniikka eli EPG on olemassa, ei pitäisi olla kauhean vaikeaa niitä tietoja syötellä kaapeleita pitkin. Maksullisten kanavien (discoveryt sun muut) ohjelmatiedoissa ei meillä ainakaan koskaan ole näkynyt muuta kuin menossa oleva ja seuraavaksi tuleva ohjelma.

 2. Ei se kello ole niin tärkeä, mutta olisi kiva jos eutpaneelista kävisi ilmi mitä kaikkea boksi puuhailee. Kuten että siinä olisi pieni tieto siitä että nauhoitus on käynnissä, koska sitä ei huomaa jos katsoo samalla toista kanvaa – joka siis usein johtaa siihen että vahingossa sammuttaa laitteen kesken nauhoituksen.

 3. Kuvittelisin että mulla on sama laite; valtaosa noista nyt on vähän makuasioita (ei mua nypi kuin tallennuksen muuttamisen vaikeus), mutta kummastuttaa tuo päivitysten määrä mikä sulle tulee. Mulle ei ole muistini mukaan tullut ensimmäistäkään promptia niistä ruudulle. Eikä tallennus ole kertaakaan sekoittanut kanavia, tms.

  Ohjelmien nauhoitukseen on oppinut laittamaan aina sen viisi minuuttia perään, kieltämättä.

 4. Kun se viisi minuuttia loppuun ei riitä. Myytinmurtajat, jotka mtv3:n mukaan tulee 24.1. – 4.4. välisenä aikana klo 23.00 – 00.05, alkaakin tänään 22.45, eli jääpi alusta vartti… eiku kymmenen minuuttia pois jos on kestonauhotus päällä.

 5. Meillä ei ole vielä minkäänlaista boksia. Osittain lounaspöydässä ja tätä kautta kuultujen kokemusten ansiosta. Kiitos. Ja anteeksi että näin itsekkäästi peesailen varhaisia omaksujia ja annan teidän kärsiä ensin…

 6. Pelkäsin pitkään, mutta alkusyksystä ostimme Topfieldin 5100 kaapelivershuunin. Kaikki tallennukset ovat toistaiseksi onnistuneet eli ainakin tämä yksilö on ollut luotettava. Firmware on syyskuulta 2005, enkä suostu päivittämään sitä, ellei mitään syytä ilmaannu. (Mitään lisäohjelmia ei ole käytössä.)

 7. Mulla on vielä videonauhuri! Vähän tekis topfieldiä mieli. En kuitenkaan koskaan katso nauhoittamiani ohjelmia, joten se on vähän yks ja sama, mikä purkki siellä höyryää :)

 8. Topfieldi tosiaan näyttää, että tallennus on käynnissä ja kysyy vielä varmistuksen, että halutaanko sammuttaa laite.

 9. Meillä on tuo sama Handan. Samanlaisia vikoja on ollut, mutta en muista että tallennuksia olisi hävinnyt tai että päivityksiä tulisi noin usein. Laitteen lämpeneminen ihmetyttää jonkin verran. Luulisi että se lyhentää kovalevyn käyttöikää.

  Harkitsin Topfieldiä, mutta 400 euroa vs. 600 euroa ja laitetta ei edes käytetä kovin paljoa.

 10. edsel: ole peesissä vaan, onpahan sitten yksi onnelisempi maailmassa.

  Jussi Og: mielikuvani Topfieldistä on, että se on parempi laite.

  kervå: jos ei kattele mitä nauhoittaa niin sillä kai ei sitten ole väliä millä, koska tai jos edes yleensäkään nauhoittaa.

  Tomi: näin olen antanut itselleni kertoa.

  Switch X: hinta se vaikutti minullakin Handanin hankintan. Voi tietysti olla että olen saanut maanantaimallin. Seuraavan laitteen hankin katsomatta hintaa – keskityn spekseihin, testeihin ja kirjoituksiin kokemuksista.

 11. Mulla on ja Handan, mutta kyllä kai joku eri (uudempi?) malli viime kesäkuulta, koska sen näyttö kertoo nimenomaan (ja vain) sen, mitä laite kulloinkin tekee (play / rec etc.) tai kanavan, jota katsotaan, jos ei muuta ole mennossa.

  Olen ollut suht’ tyytyväinen. Päivityksiä on tullut kai pari kolme kertaa, pikkupäivityksiä useammin silloin kun palveluntarjoajalla on ollut joku lisäkanavakampanja.

  Ainoa ongelma on se, että silloin tällöin (harvoin) peli hyytyy kesken kaiken niin, ettei se enää ota vastaan kaukosäätimen käskyjä ja virta on katkaistava primitiivisesti nyhtämällä johto seinästä. Sen jälkeen toimii taas.

 12. En ole huomannut, että nollaisi. Tosin ajastelen aikas harvoin, joten vannomaan en voi mennä.

 13. Itselläni on nyt ollut tuo ProCasterin malli parin kuukauden ajan ja varsin hyvin on toiminut.

  Toisin kuin ilmeisesti Handanissa, onnistuu tallennettujen ohjelmien siirtäminen yksinkertaisesti kytkemällä usb-johto tietokoneeseen. Boksi näkyy normaalina ulkoisena kiintolevynä, jolta voi siirtää tavaraa koneelle tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi mp3:sia boksiin. Liittimiä on hdmi:stä erilaisiin äänilähtöihin, itselleni on tosin toistaiseksi riittänyt perus-scart.

  Päivitykset täytyy imuroida valmistajan sivuilta, minkä jälkeen ne siirretään usb:llä boksiin, josta ne sitten varsinaisesti ajetaan parilla napin painalluksella. Kerran olen tuon tehnyt ja varsin helposti sujui. Viimeisin päivitys näkyi lähinnä selkeämpinä ajastinnäkyminä ja helpompana kanavien järjestelmisenä. Valmistajan sivujen mukaan tulossa on myös laajempia uudistuksia EPG-pohjaiseen tallennukseen, mut katsotaan nyt. Sinänsä tietysti hyvä merkki, että kehittävät, vaikka ihan hyvin toimii nytkin.

  Plussaa myös selkeästä kolmikielisestä (suomi, ruotsi, englanti) käyttöohjeesta, usean kanavan toimivasta samanaikaisesta tallentamisesta, vanhasta kunnon teksti-tv:stä ja varsin selkeistä valikoista. Ylen paljon parjatut tekstityksetkin toimivat, kielen vaihtaminen kesken ohjelman onnistuu myös tallennetuissa ohjelmissa, jos vaihtoehtoja on tarjolla.

  Miinusta ankeasta omasta näytöstä, joka on nelinumeroinen vihreä digitaalinäyttö, joka kertoo pelkän kanavan. Kellonaika näkyy vain kun laite ei ole päällä. Itse en ole myöskään keksinyt käyttöä mukana tulleelle toiselle, pelkistetymmälle kaukosäätimelle, vaikka se kokonsa puolesta kiva oliskin.

  Myös joidenkin näppäinten toiminnot voisivat olla intuitiivisempia, esimerkiksi tallennettujen ohjelmien poistaminen tapahtuu vihreää nappia painamalla, vaikka varsinkin aluksi sormi oli automaattisesti hakeutumassa loogisemmalta tuntuneelle punaiselle napille. Valikoissa ei myöskään kerrota aina riittävästi eri väristen nappien taakse piilotetuista toiminnoista, vaan ne pitää yksinkertaisesti sisäistää aluksi joko kokeilemalla tai ohjetta lukemalla. Melko helppoa kuitenkin.

  Kiintolevy ei ole äänekäs, mutta itse päädyin silti kytkemään jatkuvan tallennuksen pois päältä ja kiintolevyn menemään lepotilaan viiden minuutin viiveellä. Heräämisessä on pieni, mutta siedettävä viive, ja toiminnallisuutta menetetään tietty sen verran, ettei käynnissä olevaa ohjelmaa voi kelailla taaksepäin tai pysäyttää hetkeksi, mutta toisaalta levy on nyt käynnissä vain silloin kun sitä oikeasti tarvitaan. Tiedä sitten, onko asialla merkitystä kestävyyden kannalta, omista tarpeista lähtevä makuasia kai lähinnä.

  ProCasterhan ei ole ilmeisesti yhtä muokattava kuin Topfield, mutta ainakin tähänastisen kokemuksen perusteella varsin suositeltava kapine.

 14. Minulla on ollut 1.5 vuotta Topfield ja viime viikonloppuna sen kovalevy kosahti. Se ei enää käynnisty ja huollosta sanoivat, että lähetä tänne vaan niin korjaamme sen 3 viikossa…

  Miten pärjään 3 viikkoa ilman ohjelmien tallentamisia ja ylipäätänsä ilman digiboksia? Viikko on jo mennyt, enkä ole saanut boksia postitettua. Ahistaa.

  pnuk puhui etupaneelin heikoista ominaisuuksista. Topfieldissähän on tunnetusti TAP-ohjelmia, jotka auttavat moneen asiaan, myös tähän: http://www.tapworld.net/content/view/271/47/

  Lisäksi ko. peliin saa erinomaisia ohjelmia esimerkiksi ohjelmatietojen näyttämiseen: http://koti.mbnet.fi/toppyepg/ (kaiken kukkuraksi suomalaisen kaverin työstämänä). Kyseinen ohjelma mm. lisää automaattisesti tallennettavien ohjelmien perään asetuksissa määritellyn ajan, hakee haluttuna ajankohtana ohjelmatiedot talteen viikon ajalta ja pystyy näyttämään yhdellä silmäyksellä 6 kanavan ohjelmatiedot. Ohjelmatietoihin voi itse määritellä korostuksia suosikeille. Aivan loistava systeemi, jonka pitäisi olla valmiiksi asennettuna Topfieldissä!

  Hajoamista lukuun ottamatta, olen ollut erittäin tyytyväinen Topfieldiin ja ylipäätänsä tallentavaan dikiboksiin.

 15. digiKekkonen: Kiitos ProCaster kokemuksistasi.

  Olen ymmärtänyt että Handanin kovalevyltä saa ohjelmat tietokoneelle jos olisi PC ja oikea softa, mäkillä se ei onnistu. Mutta tuossa taitaa olla USB 1 eli siirtonopeus ei ole hidas vaan kuolettavan hidas.

  Mielenkiintoinen detalji on se että myös Handanissa poistetaan tallennukset painamalla vihreätä nappia (sattumaa, standardi vai jotain ihan muuta?). Ajastukset poistetaan sitten painamalla sinistä nappia. Loogista.

  -jp-: Kovalevyn hajoaminen on kai jotain mitä voi odottaa ihan jokaiselta nauhoittavalta digiboksilta, mutta kolme viikon korjausaika on aika mehukas. Luulisi että kovalevyn vaihtaminen on nopea homma. Ehkä siellä on jonoa?

  Mitenköhän muilla merkeillä?

  Muutenhan se on juuri tuo muokattavuus joka Topfieldissä kiinnostaa.

 16. Jos muokattavuus kiinnostaa kannattaisi ihan oikeasti katsoa Dreamboxia. Vaikka onkin aika kallis. Ja Linux-pohjainen ;)

 17. Okei. Dreambox olisi tietenkin yksi vaihtoehto, mutta en oikein tiedä kuitenkaan.

 18. Joo, Toppyn saa tosiaan TAP:illa näyttämään etupaneelissa vaikka mitä jänskää. Miun TF5100C kierrättää siinä kanavan nimeä, nauhoituksen jäljelläolevaa kestoa ja kelloa. Toimii.

 19. Onpa mielenkiintoista seurata tätä blogia, koska itsellä on ollut näitä digibokseja jo aika monta ja Handan 7700 se lempparihärpätin..
  Se on ensimmäinen boksini ja ostettu n. vuosi sitten.
  Toimii moitteettomasti, ainoastaan tuo 5 minuuttia pitää ajastaa nauhotuksen loppuun.
  Muuten, kahden kanavan nauhotus ei varmasti onnistu, koska tämä ei vaan nauhota kahta kanavaa samanaikaisesti, voi vain, katsoa toista, lukee manuaalissa.
  Ajastuksen eivät katoa mihinkään, vaikka juuri äsken laitoin ajastuksen päälle, ja vedin pois virtapiuhan seinästä.
  kaiken kaikkiaan todella hyvä boksi, ei mitään ongelmia vuoteen ja täällä myös Welhon verkossa.
  Päivityksiä tullut 3 kpl.
  Vertailun vuoksi:
  Sitten on Fujitsu Siemens Activy media center, joka on aikas susi, noin niinkuin digiboksina, käytänkin sitä lähinnä leikkimiseen ja tietokoneena + satunnaiseen videotykillä katsomiseen(hiton hyvä kuva)!
  Medion 2020 80gb kiintolevyllä ja tuossa vieressä sama laite mutta uudella nimellä vision 2220, molemmat hitaita, kuva surkea verrattuna Handaniin.
  Sitten….:) on tuossa Topfieldkin, hehe, tosin se on se halvempi malli…6000 cot, aika hyvin toimii kaikki, tosin aika hitaasti vaihtaa kanavia, mikä taas kerran Handanissa on yllättävän nopea.
  Samsungin 853 kiintolevymalli on omistettu myöskin, kuva ok, tallentaa kahta kanavaa kuten fujitsukin, mutta hintaisekseen huonompi selvästi kuin Handan 7700!
  sorry, en jaksa hirveän tarkkaan kaikkia ominaisuuksia luetella, nämä siis vain minun kokemuksia, koska ihmetytti, kuinka paljon PNI:llä on ollut ongelmia, ja meillä Handan on koko perheen suosikki boksi!
  Ollaan kokeiltu tosiaan monta boksia, eikä vastaan ole tullut parempaa…
  Mutta….aiomme vielä kokeilla ainakin yhtä, tulevaisuudessa ehkä topfieldin 5100 tai jokin parempi/uudempi, saas nähdä, mutta kaikenkaikkiaan kaikki digiboksit ovat huonoja/keskeneräisiä, kaikissa jotain vikaa/häikkää, vanhat VHS:tkin todella toimivat luotettavammin, kuin kaikki digihärpättimet keskimäärin yhteensä..haha, tai jotain..
  Terveisin: minä, joka haluaa “lähes” kaiken takaisin analogiseksi, kiitos:)

 20. tomppa: Handanin 7700 tuntuu jakavan mielipiteet kahtia. Toiset tykkää, toiset ei ollenkaan. Voisikohan olla niin että laitteiden laatu on epätasainen ja ostaessa on ihan arpapeliä saako suden vai toimivan.

  “kahden kanavan nauhotus ei varmasti onnistu, koska tämä ei vaan nauhota kahta kanavaa samanaikaisesti”

  Niin kai se sitten on. Olen vaan jostain saanut sellaisen kuvan että se olisi mahdolista.

Comments are closed.