Tulevaisuuden uutiset

Uutisia tulevaisuudestaKun HS:llä vielä oli sivuillaan tieto siitä ketkä kolme pääsivät viisufinaaleissa jatkoihin, kertoi YLE sivuillaan jo kuka oli voittanut kilpailun ja siis edustaa maatamme tulevissa viisuissa.

En ole kuullut biisiä, mutta sen verran ovat YLEllä olleet varmoja biisin voitosta että ovat julkaiseet uutisen alunperin jo 21 tuntia ennen lopputuloksen julkaisemista.

Tehokasta!

Published

10 comments

 1. Kyllä se valitettavasti johtuu vain heidän järjestelmästään. Ylellä on tehty ennakkouutinen euroviisu karsinnoista (tyyliin otsikolla: “euroviisukarsinnat tänään” tms.), joka on julkaistu puolilta öin. Sitten kun voittaja on selvinnyt, sitä samaa uutista on vain muokattu ja vaihdettu otsikot. Näin julkaisu ajankohdaksi on jäänyt 00.02.
  Jep, olen ilonpilaaja.

 2. Salaliittoteoriat ovat toki kivoja, mutta niinkuin Jonne jo sanoi, niin tuo uutinen on julkaistu kello 00.02 otsikolla “Tänään valitaan Suomen euroviisuedustaja”.

  Sellainen otsikko ei näytä oikein toimivalta myöhemmin samana päivänä, kun viisukarsinta oli ohitse.

 3. Enkä minä tässä mitään salaliittoilua ajanutkaan takaa, vaan lähinnä sitä mistä Jonne ja Pirkka kommentoivat, eli uutinen alunperin on kirjoitettu aikaisemmin kertoen jostain muusta, sitten sen otsikkoa ja sisältöä on muutettu ja lopputulos on hiukan oudon näköinen. HS harrastaa ihan samaa.

  Mutta, miksi jutut kirjoitetaan uudestaan? Eikös se ole vähän outoa että jo julkaistua uutista, artikkelia tai juttua muutetaan, ei vain korjata, niin että merkitys on eri. Eihän se sitten enää ole päivitetty, vaan muokattu.

  Se että otsikko ei näytä toimivalta kun viisukarsinta on ohi, ei mielestäni ole hyvä syy muokata jo julkaistua juttua. Jos juttu kertoo siitä että jotain tulee tapahtumaan, on se ennen viisukarsintaa oikein toimiva. Kun tapahtuma on ohi, kirjoitetaan toinen juttu joka kertoo siitä miten meni. Mutta säilytetään se edellinenkin.

  Me nyt vähän häpeämme sitä että kirjoitimme jo etukäteen tulevasta, joten päätimme muokata jutun uuteen uskoon nyt kun tapahtuma on ohi?

  Mitä jos juttu launataina on ‘Huomenna on kunnallisvaalit’ ja sunnuntaiaamuna se onkin ‘Tänään on kunnallisvaalit’ ja illalla ‘Kunnallisvaalien ääntenlasku alkaa’ ja vähän myöhemmin ‘Kunnallisvaalien tulos’ julkaistu 17.3. 2006 klo 8.00 (päivitetty 18.3. 21.59). Mihin minä linkitän jos haluan sen alkuperäisen jutun, joka siis on kirjoitettu ennen vaalien tulosta? En mihinkään koska sitä ei enää ole olemassa.

  Otsikot ja jutut ovat aikansa lapsia. Nettiuutisten aika voi olla hyvinkin lyhyt, mutta ei lapsia kuitenkaan saa tappaa vaikka aika ajaakin niiden ohi.

 4. Tältä kantilta kun asiaa katsotaan, niin ymmärrän piikin oikein hyvin, ja se on aiheellinen.

  Meidän pitäisi kehittää YLEn uutisjulkaisusysteemiä niin, että jokaisen päivitettävän jutun eri versiolla olisi oma ikilinkkinsä, joka mahdollistaisi linkityksen siihen.

  Samalla kuitenkin päivitettävän jutun eri versiot pitäisi myös voida niputtaa yhteen pakettiin, vaikka vähän Wikipedian historia-välilehden tavalla.

  Näin uutislistalla (http://www.yle.fi/uutiset/24h.html) ei olisi useaa saman jutun otsikkoa, ja vanhempaan versioon linkattu lukija voitaisiin myös ohjata helposti lukemaan jutun viimeisintä päivitettyä versiota.

  Voisikohan tällainen ratkaisu toimia?

 5. Mutta jos juttu on eri (vrt. Tänään valitaan Euroviisuehdokas ja Hanna Pakarinen Suomen Euroviisu-ehdokkaksi), en oikein tajua miksi sen pitää olla sama juttu muokattuna. Eihän ne ole sama juttu. Ne ovat eri juttuja.

  Minä kun en siis näe muokkauksia päivityksinä.

  Sen sijaan voisi hyvinkin toimia se, että monet jutut kuuluvat tiettyyn aihepiiriin… hmm… siis aihesanat.

 6. Totta puhut. Aihesanat voisi toimia hyvin – lisäsin ne tänään to do -listalle työstettäväksi. Kiitoksia vinkistä! :-)

Comments are closed.