Tekijänoikeudellisesti suojattu otsikko

Pitäisiköhän lisätä skrubu.nettiin disclaimeri (vähän niiku hesarissa tämän sivun alalaidassa)?

Skrubu.net blogin materiaali on tekijänoikeudellisesti suojattua. Materiaalin muu kuin yllä mainittu käyttö [otsikoiden omalle, yksityiselle kotisivulle laittaminen] on ilman skrubu.net pääjehun etukäteen antamaa kirjallista suostumusta kielletty. Otsikoita ei saa käyttää kaupallisen palvelun luomiseen tai osana kaupallista palvelua ilman skrubu.netin pääjehun antamaa kirjallista lupaa.

Vaikka eihän se nyt tietenkään ihan noin voi mennä. Vai voiko? Mitä jos menisikin? Ja sitten skrubun otsikoita löytyisi Hesarin blogihaussa? Auttaisinko isoa lehteä lisäämään myyntiään? Tulvisiko tänne lisää kävijöitä? Samalla tietenkin antaisin ilmaista sisältöä Hesarile. Arvokkaita otsikoitani.

Pahemminkin voisi käydä. Ruotsissa Magnus tankar -blogissa julkaistu juttu tuotti Expressenille journalismipalkinnon, ilman että bloggaaja sai siitä mitään kunniaa (englanniksi täällä, huom: varoitus ärsyttävästä musiikista!). Knuff.se:stä löytyy asian tiimoilta lisää linkkejä.

Vaikka niin hesari (kuin myös esimerkiksi talentum) omilla sivuillaan kieltää otsikoiden käyttämisen kaupallisissa palveluissa ilman lupaa, olen löytäväni niitä sellaisilta. En nyt tarkoita Kaustisen Yrittäjät ry:n tai Yritysinfo.comin sivuja, joilla varmaan on kirjallinen suostumus, vaan hakukoneita. Siellä hakutuloksissa ne otsikot hilluvat kaikkien nähtävillä, ja hiukan tekstistäkin, eivätkä hakukoneet varmaankaan kuulu sarjaan epäkaupallinen palvelu.

Yritin etsiä josko löytyisi mitään tietoa netistä siitä mikä on lain sana asiaan. Mutta onnistuin vain nyrjäyttämään aivoni. En löytänyt kuin yhden uutisiin ja tekijänoikeussuojaan liittyvän tekstin.

Teoskynnys on tulkinnanvarainen. Onko esimerkiksi uutinen teos? Tavalliset päivän uutiset ja lehtitiedot eivät ole yleensä teoksia ja ne jäävät siten [tekijänoikeuden] suojan ulkopuolelle.

Avoin yliopisto: Viestinnän lainsäädäntöä – luku 4

Mikäköhän siinä on että länsinaapurissa on Google News ja lehtien nettisivuilla paljon materiaalia luettavaksi, enemmän ja monipuolisemmin kuin täällä. Täällä kaikki on lukittua ja suojattua. Eräänlainen tiedon kieltolaki. Ehkä vapaammin saatavilla oleva tieto lisäisi informaation käyttöä ja johtaisi vakaviin infoholismiongelmiin?

Tämän epäkoherentin kirjoituksen lopuksi pitää tunnustaa että kävin lisäämässä skrubu.netin hesarin blogivitkaimeen. Ja vaikka täällä ei toistaiseksi ole disclaimeria, pidätän kuitenkin itselläni oikeuden muuttaa palveluni sääntöjä milloin vain ja miten usein vain, siitä erikseen ilmoittamatta. Enkä vastaa sivujen sisällöstä, tietojen oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista. Enkä myöskään vastaa hyperlinkkien takaa löytyvien ulkopuolisten paveluiden sisällöstä.

Published