Solsken

Vad vågar man vänta sig av en film där solen håller på att slockna och ett gäng typer ombord ett rymdskepp skall försöka tända brasan åter, med hjälp av en stor bomb? Troligen inte mycket. Det var precis därför mina förväntningar inte var speciellt höga inför Sunshine.

Och filmen är ju inte på något sätt precis speciell. Den är ett hopkok av en hel del olika filmer: en smula 2001 – ett rymdäventyr, några teskedar ubåtsfilmer, en nypa Solaris och kopiösa mängder rymdfilmer där man vistas länge i ett rymdskepp. Mycket lite något eget. Och ganska ytlig är den också.

Men inte är den helt dålig heller. En stor del av filmen är en trevligt dyster psykologisk sci-fi thriller. Men mot slutet håller det inte mera riktigt ihop. Det blir action med lite religiösa inslag och… ja, vill inte avslöja vad som händer, men slutet är nog den svagaste delen av filmen.

Tre rattmuffar.

Smått störande var det nog att huvudpersonen har samma namn som den kända krigsfotografen. Det passade liksom inte riktigt in, tyckte jag, trots att regissören menar annat.

Published