Mustavalkoista verta

Ajattelin hehkuttaa hiukan. Kävin katsomassa Kaupunginmuseon ja Rikosmuseon valokuvanäyttelyn Rikospaikka: Helsinki Sederholmin talossa.

Vallan mainio ja monipuolinen näyttely 1920-40-lukujen Helsingistä rikospoliisin kameran silmin. On henkirikoksia, viinan salakuljetusta ja onnettomuuksia, mutta myös dokumentoituna poliisin työtapojen muutos noina aikoina.

Kuvien kaupunki on osittain tutun näköinen, muuttumaton, sellainen kuin se on nyt, mutta myös erilainen, yksinkertaisempi ja maalaisempi. Kuin vanhoissa suomifilmeissä, mutta julmempi. Täällä ei näy Pekkaa tai Pätkää. Sen sijaan voi nähdä miten asunnot olivat ahtaita ja veri vanhoissa kuvissa mustaa.

Se mitä ei kuvista aina näe, sillä kamera ei tuolloin aina ehtinyt paikalle todistamaan tapahtunutta vaan esimerkiksi vain tapahtumapaikan, löytyy tarinoina kuvien ohessa. Tässä poika jäi auton alle, Jätkäsaari. Täällä tehtiin laittomia sikiönlähdetyksiä.

Eikä muuten ole hinnalla pilattu näyttely: 4 euroa. Auki 2.9.2007 asti.

Rikospaikka: Helsinki, Sederholmin talo

Published