Yksi a2, kiitos

Joskus kuulin vitsin joka meni jotenkin tähän tyyliin:
– Mitä asiakas sanoo juuri valmistuneelle insinöörille?
– No?
– Juustohampurilainen kokiksella, kiitos.

Tuo aika huono vitsi (ja voi hyvinkin olla ettei se ihan noin mennyt) tuli mieleen kun huomasin, että kaupungin mauttomimpien hampurilaisten myyjä, Kampin Scanburger, tarjoaa nykyään mahdollisuutta tilata purtavat etukäteen tekstiviestillä.

Vaan… mikä siinä on että tekstiviestitilauksissa pitää aina lähettää jotain kryptisiä koodeja? HKL onnistui lyhentämään kännykkälipun koodin A641 hiukan kätevämpään A1:een, mutta että se olisi esimerkiksi selkokielisesti lippu lienee aivan mahdoton ajatus.

Scanburgerilla tekstiviestitilaus tehdään HKL:n koodikieltä monimutkaisemmalla systeemillä, esimerkkinä mainoksessa on tämä: sbk a2 k1 m. Joka tietenkin tarkoittaa että tilataan mukaanotettavaksi juustohampurilaisateria kokiksella.

Aivan mielettömän kryptistä! Mikäköhän insinööri tuonkin on keksinyt? Ja miksi pitää käyttää jotain menukoodia (mainoksessa käytetään myös kirjoitusasuja menu-koodi ja menu koodi)? Tietenkin siksi, että viestin ottaa vastaan ohjelma eikä ihminen, ja lyhyitä käteviä koodeja mahtuu tekstiviestin 160 merkkiin useampiakin. Selkeätä tai helppoahan tuo ei kuitenkaan ole. Eikä erityisen käyttäjäystävällistä.

Mainoksessa mainitaan että viestin pitää alkaa koodilla sbk (varmaan tarkoittaen Scanburger Kamppi). Tekstissä kerrotaan myös, että jos tilauksen haluaa ottaa mukaan pitää loppuun laittaa m. Paitsi jos haluaa haluaa noutaa tilauksen johonkin tiettyyn aikaan (eikä 20 min tilauksenteon jälkeen) laitetaan loppuun aika, esim. 1h tai 14.30.

Toinen esimerkki mainoksessa kertoo, että menukoodin perään voi laittaa vapaata tekstiä, näin: sbk s2 täytteet kana, katkarapu.

Missään ei tosin kerrota mitä s2 tarkoittaa ja miksi siihen saa kaksi täytettä. Missään ei myöskään ole mitään muita menukoodeja (tai juomakoodeja) kerrottu, ei mainoksessa eikä firman saitilla, ja tämä tekee tilaamisesta perin hankalaa. Jopa ehkä mahdotonta.

Missään ei myöskään mainita mitä tilaaminen maksaa. Oletan, että normaalin tekstiviestihinnan (tilaushan maksetaan noudettaessa kassalle), vaan eikös tuommoinen asia pitäisi aina kuitenkin mainita?

Jotenkin tuntuu siltä ettei tällaisesta tilaussysteemistä tule HKL:n kännykkälipun kaltaista sukseeta.

– Mitä asiakas tilaa Scanburgerilta?
– No?
– sbk a2 k1.
– Syötkö täällä?
– Eiku m.

Päivitys (3.9.2007): ovat näköjään saaneet koodit uudistuneelle saitilleen.

Published

5 comments

  1. Istu ja pala, mutta kyllä semmoinen loogisuus löytyykin. Jaa mistä? Helsinki ja Tampere, pakahtukaa: Turusta! Siellä saa kännykkävuorokausilipun ja koodi on loogisesti LIPPU24 (tosin kuskeille kännykän ruudulta lipun lukeminen voi olla hankalaa, tämä tullut käytännössä koettua).

    Tosin vielä kun saisi peruskertalipunkin Turussa kännykkään, huoh…

  2. Eiköhän toi nyt johdu vaan ihan siitä, että hkl on köyhäillyt eikä ole ostanut palveluntarjoajalta personoituja avainsanoja.

  3. Vitsihän meni niin, että mitä insinööri/kauppatieteilijä sanoi humanistille: – Yksi big mac, kiitos.

  4. Ai niinkö se meni? No, nythän se sitten selvästikin menee ihan toisinpäin :)

Comments are closed.