Oma kirja netistä

Polttareistahan on tapana tehdä polttarialbumi. Ja koska nykyään voi kätevästi verkon kautta tilata kirjoja päätin tehdä sen sitä kautta. Etenkin kun kaikki, tai ainakin suurin osa, kuvamateriaalista on digitaalisessa muodossa on kätevää ettei tarvitse tilata printtejä leikattavaksi ja liimattavaksi.

Mielessäni oli kolme eri vaihtoehtoa.

Applen iPhoto oli tuli mieleen ensimmäisenä (olenhan Mitvittiläisen tulkinnan mukaan lifestylepässi :). Ne näkemäni kirjat jotka ovat iPhoton kautta tilattu ovat mielestäni ihan siistejä ja laadukkaita. Mutta koska en ole koskaan ole ottanut käyttöön kyseistä ohjelmaa, en nähnyt mielekkäänä ottaa sitä käyttöön vain tätä projektia varten. Siispä päätin sivuuttaa Applen.

Toinen mieleen tullut vaihtoehto oli Ifi. Olen ollut tyytyväinen firman tuottamaan laatuun printtien suhteen ja olen huomannut että tarjoavat myös mahdollisuuden tilata kirjoja. Toimitusajat Suomessa eivät ole myöskään erityisen pitkiä. Katsastin mitä oli tarjolla ja päätin että ns. deluxe-kirja sopisi polttarialbumiksi. Vaan kun olin jo henkisesti sitoutunut Ifiin löivät he märällä rätillä kasvoille: deluxea voi tilata vain Windows-koneissa toimivalla softalla. Grr.

Kolmantena jonossa oli Blurb, sieltä kun voi tilata kirjoja myös Macilla. Ainoa huolenaihe oli toimitusaika: Ehtisikö kirja ajoissa häihin? Päätin kuitenkin kokeilla.

Latasin koneelleni Blurbin taitto-ohjelman, Booksmartin, ja ihastuin sen yksinkertaisuuteen. Käsittelin kuvia (Photoshopissa) ja heittelin niitä taittoon (valittavana mukavasti erilaisia taittopohjia). Lisäsin ja siirtelin sivuja, kirjoittelin tekstejä, suunnittelin kannet ja lopuksi tarkastin kokonaisuuden. Viilasin vähän sieltä täältä (kaikki kirjasimet eivät tunnu toimivan ohjelmassa oikein) ja kun olin tyytyväinen oli aika tilata.

Materiaalin siirto verkon yli koneeltani kesti jonkin aikaa, mutta sehän on odotettavissa kun kyseessä on 52-sivuinen valokuvatäytteinen kirja + kannet.

Kun koko paketti oli saitilla, oli sen tilaaminen sieltä helppoa. Periaatteessa sitä ostaa Blurbilta itse tekemänsä kirjan. Aika selkeä ostoprosessi.

Blurb on siitä hauska palvelu että jos tekee kirjan jolle toivoo isompaa yleisöä, voi kirjan laittaa saitin kautta yleiseen myyntiin (en ole sitä kokeillut, vielä). Minä pidin polttarikirjan yksityisenä, mutta Blurb tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden ilmoittaa meileitse yksityisestäkin kirjasta. Se oli kätevä tapa ilmoittaa polttarijengille kirjasta ja samalla antaa heille myös mahdollisuus tilata se.

Huoleni toimituksen nopeudesta oli turhaa, parissa viikossa oli UPS paikalla kirjojen kanssa (tilasin jokusen kopion niin että minullekin jäisi yksi omaan hyllyyn laitettavaksi).

Kovakantinen, 21 x 21 cm, 52 sivun kirja ei kustantanut kuin parikymppiä kappaleelta (hinta määräytyy kirjan koon, sivumäärän ja kannen [kova/pehmeä] mukaan). Se on laadukas niin painojäljen kuin rakenteensa suhteen. Pientä heittoa on havaittavissa kannen suojapaperin asemoinnissa, mutta tietäen miten pienestä sellaiset asiat ovat kiinni en pidä ongelmaa suurena. Mutta se postitus: jos kirja ei maksanut kuin parikymppiä (halvempi kuin Ifin deluxe-kirja) maksoi sen postitus moninkertaisesti, jopa viisinkertaisesti kirjaan verrattuna (eli paljon kalliimpaa kuin Ifiltä tilattuna). Tietenkin jos tilaa monta kirjaa on postitus suhteessa halvempi. Mitä ekslusiivisempi teos, sen kalliimpi, siis.

Olen Blurbin suhteen oikeastaan tyytyväinen kaikkeen paitsi postikuluihin, mutta koska kyseessä on oikea fyysinen objekti ja tietäen ettei Upsin Kusti polje ilmaiseksi tänne pohjolan perukoille ei asialle varmaan voi mitään. Kai? En minä ainakaan mitään järkevää vaihtoehtoa keksi.

Seuraavaksi pitääkin sitten tehdä jonkinlainen valokuvataiteellinen pläjäys Blurbin kautta ja laittaa se saitilla julkiseen jakeluun. Periaatteessa olisi mukava tukea kotimaista toimittajaa, mutta kun minunlaistani kuluttajaa syrjitään täällä, en voi juurikaan muuta kuin kärrätä rahani ulkomaille.

blurb kirja

Published

8 comments

  1. Testasin kesällä myös Blurbin ja ihastuin. Homma toimii loistavasti ja kirjan tekeminen on todella helppoa. Nähtyäni pnin kovakantisen upean opuksen, joudun vinkkaamaan muille, että 28 sivuinen pehmeäkantinen kirja näyttää naurettavalta lärpäkkeeltä kovakantisen rinnalla, vaikka hieno sekin on.

  2. Kiitti vinkistä! Mutta lisävinkkejä kaivataan: Mikä olisi helppo, hyvä & halpa panoraamaohjelma macille? (no, kun edes “helppo” toteutuu, niin olen iloinen) Tein just kahdesta kuvasta vaivalloisesti yhdistelmän photoshopissa ja kiroilin paljon.

  3. Panoraamat: Itse käytän joko Canonin softaa (PhotoStitch) joka tuli kameran mukana tai sitten Photoshopin Photomerge-toimintoa. Ja näillä olen pärjännyt hyvin (pitäisi vaan hankkia parempi kamera ;).

  4. Kiitos Blurb-vinkistä, olin kirjaprojektissa uhkaavasti ajautumassa windows-ympäristöön (vaikkakin
    photobuch.com ilmeisesti on OS X/Linux-koneillekin tulossa).

  5. Jeah. Mullahan on toi PS Elements, josta en ainakaan heti löytänyt tuota photomerge-juttua. Canonin printterin mukana tuli joku Photostudio… tsekkaillaanpa.

  6. Hups, olihan se siellä. Eri paikassa vaan kuin tuossa linkkaamassasi ohjeessa. En ainakaan vielä osaa :)

  7. Niin, linkkasin täysversion Photoshoppiin. Elementsiä en juurikaan voi sanoa tuntevani, mutta ohje sille löytyy esimerkiksi täältä.

Comments are closed.