Ostamisen vaikeuttaminen ei ole hyvää bisnestä

Viikon sitaatti lienee tässä (via).

Toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mielestä jokaisella netin käyttäjällä pitäisi olla staattinen numero, joka automaattisesti näkyisi operaattorille silloin, kun asiakas syyllistyisi laittomaan tekoon.

Turun Sanomat Tekijänoikeusala haluaa määrätä operaattorit valvomaan kotikoneita

Hälytys! internetkäyttäjä 531354-543B-2A on juuri nyt syyllistymässä laittoman tiedoston siirtoon! Kaikki yksiköt heti liikkeelle!

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) idea tuo mieleen visioita dystopioista joita monissa tieteiselokuvissakin on käsitelty. Milloin ehdotetaan sitä, että laittomat teot ennakoidaan?

Jotenkin tuntuu siltä että TTVK:n idea generoi enemmän kysymyksiä ja uhkakuvia kuin vastauksia ja ratkaisuja.

Mistä nuo netin käyttäjien staattisen numerot tulevat? Kuka niitä hallinnoi? Onko kyseessä eräänlainen internetlisenssi (tuleeko se maksulliseksi, verotetaanko sitäkin väliaikaisesti)? Miten nettiin kirjautuminen hoidetaan, tuleeko internetistä suljettu kuin hotellien langaton verkko? Miten erotetaan ihmisten ja ohjelmien generoima liikenne toisistaan? Miten tunnistetaan “laiton teko”?

Entä millä paikataan se myynnin väheneminen, joka syntyy siitä että vaikeutetaan ostamista?

Eikö olisi hedelmällisempää muuttaa ajatusmalleja niin, että TTVK (ja yhdistyksen jäsenet) ryhtyisivät hyödyntämään netin suomia mahdollisuuksia kaupantekoon, eikä vain uhkailla, rajoittaa ja kiusata kuluttajia siksi, että nämä ovat siirtyneet reilusti 2000 -luvun puolelle.

Eikö olisi kannattavampaa helpottaa ja tukea kaupantekoa?

Published

5 comments

 1. Tässähän pitää alkaa kohta ihan oikeastin pelkäämään huppupäisten hat-hat -miesten ikkunasta sisään hyppäämistä. Toisaalta, saa myös pelätä, että Suomesta ollaan oikein tosissaan tekemässä digitaalisen kulttuurin kehitysmaata.

 2. Minusta olisi hienoa, jos lapset innostettaisiin antamaan vanhempansa ilmi.

  Haluaisin julkisia oikeudenkäynteja ja fyysisiä häpeärangaistuksia tekijänoikeuksien rikkojille.

  Kotilaisen ehdottama staattinen numero on nerokas idea! Se pitäisi tatuoida internetin käyttäjien käsivarteen, ettei se unohdu keneltäkään.

  iPodin käyttäjien pitäisi minusta kantaa keltaista tähteä rinnassaan, kun he liikkuvat julkisilla paikoilla. Zune-käyttäillä olisi visiossani vaaleanpunainen kolmio vaatteissaan.

 3. Aamen.

  Juuri tänään mietin, kun laillisesti ostamani elokuva pyöritti – ilman ohitusmahdollisuutta – saarnaa siitä, kuinka piratismi on rikos, että mitä ihmettä pitää tapahtua, että mediateollisuus todella ymmärtäisi, että Internet ei ole uhka, vaan mahdollisuus.

  Muutos on aina pelottavaa, ja jotkut ihmiset vain ovat liian jäykkiä muuttumaan. Ikävä kyllä ne tyypit ovat siellä päättämässä. Pitääkö meidän muiden silti odottaa niiden eläkeikää?

  Ehkä Googlen, Yahoon tai jonkun muun pitäisi vaan ostaa joku neljästä suuresta levy-yhtiöstä, ja siirtää se Internet-aikaan.

  Linkkaamaasi uutista lukiessani harkitsen kaiken internetliikenteeni kryptaamista.

 4. Yksi merkittävimmistä tapahtumista levy-yhtiöiden jyrkkenevässä alamäessä on muutaman päivän päässä. Radiohead julkaisee itse levynsä netin kautta ja antaa fanien päättää mitä he lätystä maksavat. Eivätköhän muut fiksut artistit seuraa perässä jahka saavat nykyiset sopimusvelvoitteensa päätökseen.

 5. Ja näin pääsen jälleen lainaamaan Bruce Tognazzinia: Everybody reacts to fear. Kotilaisen lausunto on mielestäni juuri sitä, mutta se ei ole niinkään rahan menetyksen pelkoa vaan vaikuttaa enemmän teknologiapelolta.

  Kun tarpeeksi suuret rahavirrat oikeasti kulkevat kuluttajalta suoraan artistille ilman välikäsiä (ja tämähän on se jota ei oikein haluta uskoa koskaan tapahtuvan), silloin reagoidaan rahan menetyksen pelkoon. Siitä lähtee muutos (mutta millainen?).

  Tuo Radioheadin veto on askel oikeaan suuntaan.

Comments are closed.