Kaupasta

Päivän blogiuutinen ei ole aiheuttanut mitään suurta kohua blogeissa. Tai ainakaan minä en ole mitään suurempaa huomanut. Taitaa olla nyt hiljaisempaa kuin silloin kun Blogilista viimeksi vaihtoi omistajaa.

Itselläni ensimmäinen ajatus uutisen nähtyäni oli: oho! Toinen ajatus oli: miksi vasta nyt? Kolmas ajatus oli sitten: älkää nyt vaan mokatko tätä.

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi meillä ei ole täällä mitään sellaista sisältölähtöistä blogipalvelua joita naapurissa on parikin. Sieltä löytyy esimerkiksi Knuff.se, jossa uutisten ohella näytetään tietoa esimerkiksi mistä kirjoista (jotka saitilla esitetään kansineen ja hintoineen), Wikipedia-linkeistä ja tai vaikka elokuviin liittyvästä blogeissa kirjoitetaan. Aivan mahtavaa. Toinen vahvasti sisältölähtöinen palvelu on Bloggportalen (nykyinen omistaja Aftonbladet Nya Medier) joka tarjoaa niin bloginäkökulman vakiintuneen median uutisiin kuin myös seuraa mitkä blogikirjoitukset aiheuttavat eniten kommentointia. Bloggportalenissa on myös mm. mahdollisuus seurata blogikeskustelua kartan kautta, jos paikallisuus kiinnostaa.

Näiden lisäksi Sveamamman blogiskeneä voi seurata useammastakin tagilistauspalvelusta (kuten bloggar.se), ainakin yhdestä toisesta kartasta kuin myös vaikka kuvien kautta.

Meillä on vain yksi (hiukan) sisältöpainotteinen blogipalvelu, Blogispotti, ja yksi listaus, Blogilista.

Näen blogilistan omistajanvaihdoksen hyvänä asiana kahdesta syystä.

Yksi. Toivon että Sanoma Digital saa aikaiseksi järkevän ja monipuolisen palvelun. Esikuvia länsinaapurista löytyy monia, siitä vaan rohkeasti lainamaan. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Huonoa kopiota ei kuitenkaan kannata tehdä.

Kaksi. Voi hyvinkin olla että Sanoman hankinta johtaa uusiin, jostain aivan muualta esiin tupsahtaviin blogipalveluihin. Toivon että pääsemme jonkinlaiseen kilpailutilanteeseen. Ehkä joku muu julkaisija hankkii Blogispotin? Toisiko Aftonbladet Bloggportalenin Suomeen? Ehkä joku jossain jo kehittelee jotain omaa viritystä? Toivottavasti – se olisi vallan mainiota.

Sitä minä vaan ihmettelen ettei tällaista liikettä ole meillä tapahtunut aikaisemmin? Syttyikö jossain valo? Onko blogien määrä ylittänyt jonkun krittisen pisteen? Missä syy?

On minulla mukava määrä negatiivisiakin ajatuksia, kauhukuvia siitä miten kaikki voikin mennä ihan… mutta jos nyt tällä kertaa kuitenkin positiivisen kautta. Positiivisen!

Sanoman veto on hyvä juttu!

Published

12 comments

 1. Miksi sulut ja hiukan, eikö Blogispotti ole nimenomaan sisältökeskeinen palvelu?
  Meillä on palvelun uuden version viimeistelyt parhaillaan menossa ja sanoisin uuden version suuntautuvan hiukan enemmän portaalin suuntaan. Toivottavasti uudet kuviot miellyttänevät myös teitä kriittisempiä ääniä.

 2. eb: Tarkoitan sillä sitä, että Blogispotti (etusivulla) listaa blogilähtöisesti otsikoita, sisältöä ja vähän muutakin kronologisessa järjestyksessä kun taas länsinaapurin Knuff ja Bloggportalen listaa sisältölähtöisesti sen mistä juuri nyt eniten kirjoitetaan ja sen mukaan lajittelee blogit ja vakiintuneen median.

 3. pni : Kiitos selvennyksestä. Vertailussa, jossa nämä ruotsalaiset palvelut edustavat sisältövetoisuuden 100% on tietysti Blogispotin kohdalla tuo (hiukan) sanavalintana täysin oikeutettu.
  Blogportalenin lähestymistapa on ihan mielenkiintoinen, mutta en jotenkin jaksaisi uskoa tuollaisen blogit vs. media-systeemin toimivuuteen Suomen blogosfäärissä (ainakaan heittämällä). Käsittääkseni Ruotsissa blogeja on melkoisesti enemmän kuin meillä täällä ja etenkin aktiivisuus on siellä toista luokkaa. Tällaisessa “suodatuksessa” saattaisi käydä helposti niin, että materiaalin kapeuden takia päätyisi usein samaan blogiin, jossa ne “samat naamat” kommentoivat.

 4. Tuo julkistamatta jättäminen viittaa siis lähemmäs miljoonaa. Täytyykö tässä ihan soitella jonnekin että saisi tarkemmin, nyt ei tämä blogisfääri sitten _ollenkaan_ osoita aloitteellisuutta…

 5. eb: Minä taas uskon siihen, että vaikka meidän maan blogit eivät ehkä ole yhtä yhteiskunnallisesti aktiivisia kuin naapurin, löytyy niistä kuitenkin tarpeeksi sisältöä ruotsalaistyylisiin palveluihin joissa liikutaan rohkeasti sisällön voimalla. Toisaalta, koska meillä täällä ei ole sellaista palvelua, ei mikään myöskään ohjaa sen suuntaiseen kirjoitteluun…

  JP: Jos siltä tuntuu, niin siitä vaan :)

 6. Ööh… tuntuu siis miltä? Et kai Sinä ala ehdottelemaan *sitä*? Jos soittelemista tarkoitat, niin ei Erkon rahat _niin_ paljon sentään kiinnosta, että ruinaisin tiedon kavereilta. Kuulen, jos kuulen sitten puskaradiosta. Tai luen tiedon Blogistaniasta…

 7. PNI : Uskon kyllä, että aktiivisuus kirjoittelun suhteen on ihan hyvällä mallilla, myös yhteiskunnallisemmista aiheista. Aktiivisuudella tarkoitin lähinnä suuremman massan kiinnostusta osallistua mainitun kaltaisissa palveluissa. Tietysti, jos homma on tehty tarpeeksi helpoksi niin ehkäpä, mutta itselleni on muodostunut sellainen käsitys, että suuri osa bloggaajista on kuitenkin aika vähäisissä määrin kiinnostunut tällaisista oheistoiminnoista.
  Saatan olla väärässä ja toki toivon jo omankin palvelumme takia, että tilanne on toisenlainen tai ainakin muuttumassa paremmaksi.

 8. JP: Sitä soittelua minä vaan, en mitään muuta.

  eb: Hyvä että tarkensit. Ehkä se ei ole kiinni bloggaajien kiinnostuksesta, vaan palvelun tunnettuudesta?

Comments are closed.