Syötteet ja kommenttien puute

Kuten jo ehdin eilen blogijoulupippaloissa mainitsemaan pienessä blogilistakeskustelussa (jossa mukana Kari, Jere ja Nikke), tajusin tässä ihan pari päivää sitten sen miksi käytän blogilistaa, enkä esimerkiksi lue kaikkia seuraamiani blogeja Netvibesin tai muun syötelukijan kautta.

Kun lukee juttuja syötelukijan kautta, saa näkyviin yhteen paikkaan paljon eri sisältöjä. Se on helppoa, nopeata ja kätevää, mutta siitä jää puuttumaan jotain.

Blogi kun ei vain ole kokoelma blogijuttuja, vaan olennaisena osana blogiin kuuluu kommentointi. Ilman kommentointia ei blogeista olisi syntynyt sosiaalista verkostoa, ne olisivat vaan olleet yksisuuntaisia kommunikointivälineitä muiden vastaavien joukossa, toitottamassa sisältöään maailmalle tarjoamatta mahdollisuutta reagointiin.

Kommentointi on näkyvää reagointia joka syntyy joko alkuperäisestä jutusta tai jostain toisesta kommentista. Se on tavallaan oma elävä entiteetti joka syntyy jutusta, mutta ei välttämättä jää elämään siitä (esimerkkinä Pinserin Harry Potter -juttu, jonka kommentointi elää aivan omaa elämäänsä). Kommentti on mauste joka tekee blogista eksoottisen.

Syötteiden kautta blogeja lukiessa kommentit jäävät pois. Ne eivät näy – ei edes niiden määrää mainita (yleensä). Kommentit luetaan vain jos lukija tuntee tarvetta kommentoida tai jos jostain syystä halutaan nimenomaan katsoa kommentit. Sen sijaan Blogilistan (tai Blogispotin) kautta kun siirtyy blogiin lukemaan juttua, saa myös olennaisena osana kokonaisuutta automaattisesti kommentit mukaan.

Syötteet, vaikka ovatkin käteviä, köyhdyttävät blogikokemusta.

Tässä vinkki Blogilistan kehtiystiimille: Älkää unohtako kommentteja, ottakaa ne mukaan seurantaan.

Kuten eilisestä keskustelusta kävi ilmi, ei kommenttien lisääminen seurantaan ole mikään yksiselitteisen helppo tehtävä (jos olisi, niin sellainen olisikin varmaan jo käytössä). Löytyykö RSS:n tai Atomin spekseistä jotain tähän käyttökelpoista? Voiko homman hoitaa jotenkin vastaavasti kuin Gravatarit? Ehkä jotain ihan muuta? Onko jollain tähän jotain hyvää ehdotusta?

Published

8 comments

 1. Kommenttien seurannasta vaan sen verran, että kädentaitopuolella eräs blogisite floppasi tässä kohtaa aivan totaalisesti ja rupesi julkaisemaan uudestaan blogeista irtirevittyjä kommentteja toisaalla ilman kirjoittajan nimeä ja kirjoittajilta kysymättä uusina artikkeleina. Toivon toki, että jos blogilistasta tulee rss-feedinlukija (mikä varmasti olisi ihan mahdollinen tapa tehdä listaa) se tehtäisiin tilaajapohjaisesti ja mahdollistaisi myös kommenttien seuraamisen, mutta niin, että tilaaja voisi itse tilata seurattavansa (kuten esim. Google readerissa).

 2. Minä teen RSS-lukijani (Google Reader) sillä tavalla, että pistän seuraamieni syötteiden otsikot näkyviin iGoogle-sivulle, jossa pääsen niitä otsikoita napsuttamalla ihan paikan päälle lukemaan näitä blogijuttuja.

  Blogilistaa käyttävä menee suoraan seurattavaan blogiin lukemaan niitä uusia blogimerkintöjä. Miksei RSS-lukijankin kanssa voisi tai saisi tehdä niin? Silloin kommentointikin onnistuu.

  Mutta on se silti aika surullista, kun suuri osa lukee uudet blogimerkinnät suoraan lukijassaan, eikä vaivaudu tulemaan blogin puolelle kommentoimaan.

 3. Minä katson hyvin harvoin blogilistaa, kun minulle se on ollut mittari, ja kun oivalsin, ettei se mittaa minulle mitään, niin katson sitä harvakseen.

  Mutta Netvibesiä käytän hubina, jolla tarkastan päivitykset. Sitten menen juttuun sitä kautta.

 4. Kokeilin co.mments.comia, ja tykästyin välittömästi. Ainakin omaan seurantatarpeeseeni tuo sopii kuin nenä päähän.

 5. Tuohan on siis kuin tilaisi komenttisyötettä, mutta lisämausteilla. Tilaus ehkä helpompaa, mutta se on tehtävä itse. Jos sen unohtaa, sen unohtaa ja näin ei ole seurantaa. Pitääpä kuitenkin kokeilla josko siitä olisi minulle hyötyä.

  Enkä oikeastaan ajanut tuota takaa jutussani, vaan esimerkiksi sitä, että jos blogista saa niin juttu- kuin kommenttisyötteen, niin ne voisi varmaan kätevästi yhdistää. FeedBurner tekee sen, huomasin äskettäin kun tutkin asiaa. Se tosin vaatii blogialustaksi WordPressin (ja siitä varmaan, oletan, aika tuoreen version) mutta hommahan toimi hienosti.

Comments are closed.