Herätysvalo

Ennen kuin Wake-up Lightistä tuli suuri hitti, bongasin sellaisen jossain keskustan kaupoista. Se oli hiukan sivussa ja vähän piilossa. Ihan kuin joku olisi vaatinut saada laitteen esille, mutta joku muu sitten ajatellut, että ei tuota kukaan kuitenkaan osta. Kun sitten hiukan myöhemmin ajattelin että käynpä vielä kerran katsomassa, josko vaikka ostaisin itselleni herätysvalon, ei kyseistä laitetta sitten löytynyt enää mistään.

Eksyin sitten eräänä pimeänä ja lumettomana joulukuun iltana Clas Ohlsonin tykö. Olin oikeastaan ihan muita asioita etsimässä, kun vastaan tuli halvahko ajastin. Sain ajatuksen.

Olen nyt hiukan yli kuukauden verran nauttinut halpisherätysvalosta. Kytkin ajastimen pieneen Livalin spottiin. Kun kelloradio pärähtää aamulla käyntiin on lamppu jo syttynyt. Tuskin minä tähän herään mitenkään hirveän paljon paremmin kuin muutenkaan, enkä varmaan yhtä “luonnollisen virkeänä” kuin Philipsin laitteella, mutta on kuitenkin mukavampi avata silmänsä ja nähdä jotain, kuin tuijottaa synkkään pimeyteen heti aamusta. Selvästi investoinnin arvoinen kokeilu.

Published

6 comments

  1. Kaskas. Meillä lojuu jokunen digiajasti tarpeettomana (perinteiset pitävät ääntä), täytyypä kokeilla.

  2. Mua on kanssa välillä vähän ihmetyttänyt noiden laitteiden hinnoittelu, kun kyseessä nyt kuitenkin on silleen hitaasti syttyvä lamppu, eikä mitään sen ihmeellisempää. Sinäänsä tällaiselle unikeolle se voisi olla ihan fiksu laite, mutta ehkäpä odottelen että hinnat halpenevat ja hankin sillä välin vaikka tuollaisen ajastimen.

  3. Kokeilin kolmisen kuukautta sitten ajastimen käyttöä. Kääntelin siihen kytkettyä spottia niin, että valo tuli epäsuorasti katon ja seinien kautta. Olin tyytyväinen n. viikon ajan, mutta sitten aloin herätä valon syttymiseen lähes hätkähtäen. Ehkä 40W lamppu oli liian tehokas. Joka tapauksessa, “aitoa” wake-up valoa näyttäisi olevan tällä hetkellä turha toivoa kaupasta löytävänsä, joten ehkä uusintakokeilu vaikkapa 4W energiansäästölampulla olisi paikallaan.

    Toisaalta Clas Ohlsonin digiajastimen säätäminen on hankalampaa kuin mitä ajattelisin Philipsin tuotteen kelloradiomaisten nappuloiden käyttämisen olevan. Tai ehkä parempi olisikin opetella heräämään joka päivä samaan aikaan, viikonpäivästä ja lomakaudesta välittämättä.

  4. Kimmo: Itse en ole vielä kertaakaan hätkähtänyt valon syttymiseen. Ehkä se on kiinni nukkujasta. Mutta olet aivan oikeassa Clasin ajastimesta – se on oiva esimerkki engineer to engineer -designistä. Onneksi olen sen verran nörtti että opin nopeasti sen käytön, eikä ole vielä kertaakaan ollut tarvetta muokata tehtyjä säätöjä.

  5. Meillä on ollut ajastin tuossa käytössä jo vuosia. Hyvin toimii.
    Minä joka en juuri nuku, herään yleensä ennen sen syttymistä, mutta sen kajo on merkkinä siitä, että on aika mennä takaisin sänkyyn, jotta vaimo voi herätä kainalossani

Comments are closed.