Lehti eteisessä

Tänään postihenkilö oli tipauttanut postiluukusta lehden. Matkailulehden. Yllätyin: en ole sellaista tilannut. Mikäs juttu tämä on, ehdin hetken miettiä, kun jo älysin mistä on kyse.

Sama pulju joka julkaisee JPG Magazinea (jonka kannatusjoukoista kaikkosin hähmyisen vallanvaihdoksen johdosta), 8020 Publishing, on laajentanut repertuaariaan vertaistuotantolehdissä ja polkaissut maailmalle julkaisun nimeltä Everywhere Magazine (ekan numeron voi imuttaa itselleen palvelun etusivulta pdf-muodossa).

Lehden idea on hyvin pitkälle sama kuin JPG Magazinen, eli ihmiset lataavat kuvia ja juttuja verkkosivuille yhteisön arvosteltavaksi. Eniten suosiota saaneista jutuista ja kuvista toimitus toimittaa (tekee lopullisen juttuvalinnan eniten ääniä saaneiden joukosta) ja taittaa lehden. Julkaisuun päässeet saavat hiukan rahaa ja ilmaisen vuosikerran. Homma tuntuu toimivan kuin junan vessa.

Se mikä erottaa Everywheren sisarjulkaisustaan on matkailuun fokusoituminen ja se, että jutut vaikuttaisivat olevan juttuja tekstein, eivät vain valokuvia. Lehdessä julkaistujen artikkeleiden pituudet ja tyylit ovat sangen monipuolisia ja hyvällä tavalla kirjavia. Ensimmäiseen numeroon on pääteemaksi koottu kuvia ja tekstejä Tokiosta.

Näin nopeasti katsastettuna lehti tuntuu oikein laadukkaalta ja mielenkiintoiselta.

Voisikohan täällä Suomineidon sylissä olla kannattava bisnes tuollainen yhteisön voimalla toimiva lehti?

Published

7 comments

  1. Uskon että jos palkitsemisjärjestelmästä tehdään reilu kaikkia osapuolia kohtaan niin mahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Toistaiseksi kustantajat ovat ottaneet kaikki oikeudet ja tuotot omiin taskuihinsa ja sisällöntuottajille on annettu lämmintä kättä. Ei näin.

  2. Aivan, olen samaa mieltä. Pitää kuitenkin pitää mielessä että 8020 on uusi julkaisija jolla ei ole menneisyyden pölyisiä kahleita jaloissaan, vaan tuore peluri joka katsoo maailmaa nykyisyyden näkökulmasta.

    Minun on vaikea uskoa että yksikään tällä hetkellä lehtiä julkaiseva toimija tässä maassa kykenisi julkaisemaan vertaistuotantolehtiä samaan tapaan kuin 8020. Siihen tarvittaisiin uusi peluri.

  3. Ei pystyisi ei. Tuottovaatimukset isoilla kustantajilla (tai no, kaikilla kaupallisilla julkaisijoilla) ovat sellaiset, että tällainen julkaisu ei pääsisi konseptitasolta eteenpäin.

  4. Joko niin tai sitten taustalla olevalla yhtiöllä on pienemmät odotukset kuin suomalaisilla kaupallisilla kustantajilla.

  5. Niin tai näin, mutta ilolla ottaisin vastaan uusia lehtiä Suomeen. Lehtihyllyjen suomenkielistä valikoimaa katsoessa ei voi muuta kuin koittaa pidättää itkuansa.

Comments are closed.