Suomen valtamediasta tulikin viihdesivustoja

[kuva puuttuu: Suomalaiset mediamogulit ylläpitävät monia verkkopalveluja omissa yrityksissään.]

Asiapitoisen journalismin sijaan Suomen suosituimmat mediatalojen ylläpitämät verkkosivut keskittyvät viihteeseen. TNS gallupin palvelun mukaan 50 suosituimmasta suomalaisista verkkosivuista 44 voi luokitella viihteeksi.

Paljastukset julkkisten elämistä, muoti ja trendit sekä viihde kiinnostavat journalisteja. Kaikista suosituimpia ovat olleet kuitenkin jo pitkän tabloidiblogit: niissä tyypit kirjoittavat milloin mistäkin ja antavat ohjeita vaikka mihin. Samalla saatetaan sivuta oikeata elämää, kuin hyvässä paperilehdessä ikään.

Median verkkopalvelut syntyivät vuosituhanteen vaihteessa, ja ne eivät vieläkään ole lyöneet itseään läpi.

Tuolloin medialähteyssaarnaajat povasivat valtamedian saiteista haastajia vertaisjournalismille: sinnikkäät valtajournalistit voisivat paljastaa metatasolla kaiken sen, mistä neule-, hius- ja huumoribloggaajat vaikenevat.

Neljä vuotta myöhemmin näyttää siltä, että valtamedian lupaus ei täyttynytkään.

Helsingin yliopiston viestinnän laitoksen yliopistonlehtori Heikki Heikkilä vahvistaa, että valtamedia on viihteellistynyt. Suomessa ei ole Heikkilän mukaan ollut todellista tarvetta vakavan valtamedian syntymiseen.

“Täällä ei ole kriittistä massaa, jolla olisi riittävästi aikaa ja kunnianhimoa sellaisen verkoston luomiseen, jossa valtamedia toimisi poliittisen osallistumisen ja julkisen keskustelun välineenä. Välineet ja tietotaito eivät itsessään tuota sitä”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan tarve saattaa kuitenkin jossain vaiheessa syntyä.

Valtamedian verkkopalveluiden kävijämäärien mittaaminen on Suomessa alkeellisella tasolla. TNS Metrix on ainoa yhtenäinen tilasto, ja senkin tiedot perustuvat valtamedian sivustojen ilman mittaamiseen. TNS gallup ei lupaa lähiaikoina parannusta palveluunsa. Silti sama viihteellistyminen on havaittavissa esimerkiksi Ruotsissa, jonka valtamediatilastot ovat luotettavampia.

Viite (jota ei pahemmin valtamediassa harrasteta) täältä.

Published

8 comments

 1. On tossa jutussa jotain mielenkiintoistakin: onko Heikillä Suomen pisin ki… siis titteli? (Helsingin yliopiston viestinnän laitoksen yliopistonlehtori)

  Meinasin jo huomauttaa sun kirjoituksen epäloogisuudesta, mutta onneksi luin ensin linkin :)

 2. Loistavaa skrubu! Taiten aseteltu konversio, jossa itse asiassa kaikki pitää jopa paikkansa. Erityisesti ilahdutti tuo Helsingin yliopiston Heikki Heikkilän havainto valtamedian viihteellistymisestä.

 3. “Ruotsissa, jonka valtamediatilastot ovat luotettavampia.”

  Ihanko totta!

  Viimeaikaisten uutisten perusteella vaikuttaisi ihan joltain muulta:

  http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article218347.ece

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.212831/battre-regler-ska-stoppa-webbfusket

  Flera annonsbärande svenska webbsajter har ertappats med manipulerade trafiksiffror. Nu öppnar branschens huvudmän för skärpta mätregler. “Det vore ett sätt att stävja en utveckling som eventuellt börjar bli oroväckande”, säger Hans Nordlöv på Sveriges Annonsörer.

 4. Lasse: Kiitos hyvistä linkeistä. Linkkaamasi artikkelit ovat mielenkiintoisia.

  Pyydän kuitenkin ystävällisesti, että käyt katsomassa jutun lopussa olevan viitelinkin takaa avautuvan hs.fi:n artikkelin blogeista (eli tämän). Tuo lainaamasi lause on Esa Mäkisen väite, ei minun.

 5. Suomessa asiapitoiset lehdet voi melkein laskea yhdellä kädellä, jos siis laskuihin otetaan mukaan lehdet joilla on vähänkin isompi levikki

Comments are closed.