Korvike

Kävin läpi Blogilistalla olevat suosikkini ja kokosin niistä kansiollisen syötteitä syötelukijaani. Nimesin kansion Blogilistan korvikkeeksi. Ainakin toistaiseksi.

Miksi? Muutosvastarintaa? Ei toki.

Olen seurannut blogeja Blogilistan, ja sitä ennen Päivän pamauksen, kautta pidempään kuin mitä olen itse pitänyt blogia. Kun olin vuonna 2003 RE:n Big One tuomaristossa puhuin lämpimästi Blogilistan puolesta Paras ei-kaupallinen kategoriassa, niin paljon pidin sitä hyvänä. Kollegani tuomaristossa eivät lämmenneet. Ja vaikka pitkään olenkin seurannut useita lähteitä syötteiden kautta, kasvoi Blogilistasta tapa: Se oli se paikka josta löytyi kotimaiset blogit.

Ja vaikka tämä uudistettu nyt hiukan on tökkinyt, olen kuitenkin sitä käyttänyt. Onhan se harmittanut kun palvelun uudistaminen on tehnyt blogien seuraamisen vähemmän joustavaksi sekä hitaammaksi kuin ennen ja jouduin jopa poistamaan blogini sivupalkista seuraamieni blogien listan, kun uuden Blogilistan suosikkisyöte on täysin käyttökelvoton. Mutta sen verran on tullut itsekin vuosien mittaan tehtyä verkkosivuja, etteivät pienet vastoinkäymiset jaksa lannistaa. Ehkä se on sitkeyttä. Ehkä laiskuutta. Vanhoista tavoista on hankala päästä eroon.

Se mikä sitten inspiroi minut käsityönä siirtämään suosikkini yksi kerrallaan syötelukijaan oli kaikki ne ilmoitukset jotka luin blogeista, että poistuvat Blogilistalta. Linkitän ButtUglyyn jossa Janne selittää selvästi mistä tämä häipyminen johtuu (ja Kari tekee mieh.. jorunal… no, hyvän työn listatessaan linkkejä asiasta kirjoittaviin). Mitenkäs minulle tulee tuosta mieleen case Lukijoiden kuvat?

Synkkäähän se on kun jengi lähtee. Vaikka onhan se ihan ymmärrettävää.

Sitä minä kuitenkin ihmettelen miten länsinaapurissa Aftonbladet ei harrasta tuollaista lakiteksteilyä omistamallaan paikallisella blogilistalla. Ehkä ne ovat avomielisempiä siellä, onhan niillä Google News ja kaikki.

Lisäsin Feedburnerissa skrubu.netin ja kuvablogin syötteet Creative Commonsin alaisiksi, ja heitinpä sen tuohon sivupalkkiinkin vielä (inpsiraationa Merten). Jaella, jakaa ja kopioida siis saa mutta ei kaupalliseen käyttöön eikä muuttaa tahikka muunnella. Niin ja lähdekin on mainittava.

Vaikka siirrynkin nyt seuraamaan blogjeja syötelukijalla, en kuitenkaan (ihan) vielä poista blogejani Blogilistalta. Jään jännityksellä seuraamaan miten tässä käy. Jos vaikka muuttaisivat käyttöehtoja, tai antaisivat jossain jonkun virallisen selityksen (kuten: “ei me muuten, mutta lakiosaston virallisessa memossa luki että oli pakko”). Vaikka mitäpä sitä nyt tuommoista lakitekstiä selittämään.

Kuten ei varmaan tätäkään (kohdan 4.7 lopusta):

Käyttäjällä ei ole oikeutta muodostaa Palvelusta tai sen osasta uutta palvelua.

Blogilista.fi/käyttöehdot

Eli tuossa hyvin modernisti, aitoon Web 2.0-henkeen kielletään tekemästä mashuppia jossa Blogilista olisi osana. Kieltääkö tuo muuten myös suosikkisyötteen näyttämisen omassa blogissa?

Sivuhuomiona on mainittava, että jään kaipaamaan suuresti joitakin blogeja jotka eivät tarjoa syötettä. Omasta suosikkilistasta löysin yksitoista sellaista. Toisaalta osaa en jää kaipaamaan.

Ehkä oikeastaan oli hyvä käydä läpi koko suosikkilista ja karsia sieltä osa pois (ja kyllä minä niitä syötteettömiäkin vielä seuraan – niitä hyviä niistä).

Published

9 comments

  1. Olen ihan otettu… ei ole juolahtanut mieleen. Tutkin miten tuon syötteen saa. Täytynee ilmeisesti herättää itse webmaster uniltaan;)

Comments are closed.