Hyvä paha avoin suljettu

Lukiessani Tietokoneen juttua Belgian lehdet vaativat Googlelta 53 miljoonaa, jäin ajattelemaan TechCrunchin juttua Old Media Still Needs to Get Over its Control Issues.

Syököhän Google oikeasti lehtien mainostuloja, vai laskeeko mainostulot (joista osa näyttäisi tulevan myös Googlen mainoksista) muusta syystä ja, koska ihmisellä on tarve rationalisoida, on päätetty, että syynä on sama taho jota on jo aikasemminkin syytetty ja tehdään se mitä ollaan aikaseminkin tehty: mennään rosikseen? En tiedä. Luulisi kuitenkin, että tutkimalla lehtisaittien analytiikkatietoja saataisiin esille aika pajonkin faktaa.

Published

2 comments

 1. Ois tosiaan hurjan mielenkiintoista tietää. Oma MuTu epäilys olis, että lehdet saa lisää lukijoita noiden palveluiden kautta. Voi tietty olla, että uutissaitin kautta lukijoita päätyy tasaisemmin eri lehtien pariin, eikä vaan niiden suurimpien sivuille.

 2. Vähän hassuahan on se, että lehdet optimoivat sisältöjään ja otsikoitaan hakukoneille, mutta kun hakukonefirma aktiivisesti näyttää lehtien sille optimoimia linkkejä yhdessä tietyssä palvelussa, on se sitten paha juttu (monikohan lehti maksaa muuten hakusanamarkkinoinnista Googlelle?).

  Olisi mielenkiintoista tehdä kokeilu: poistaa Googlesta (niin Newsistä, kuin muistakin palveluista) kaikki linkit lehtisaiteille, ja samalla myös sulkea lehdiltä Googlen mainokset. Pärjäisivätkö lehdet omillaan?

  Entä jos Google häviää Copiepresselle (joka siis edustaa Belgian ranskakielisiä lehtiä ja on se taho joka aikasemminkin vetänyt Googlen lakitupaan) ja Google News Belgiassa suljetaan, mutta lehtien mainostulot eivät lähde kasvuun? Mitä sitten? Ryhdytäänkö sitten vetämään lukijoita oikeuden eteen? Jonkun on oltava syyllinen tapahtuneelle, on pakko saada konkreettisia päitä vadille.

  Pari linkkiä maailmalle asiasta, linkit kaivettu esiin Google Newsin avulla:
  Ingram 2.0: Belgian newspapers: Don’t link to us
  E-Commerce Times: Belgian Newspapers Pressure Google for Pay Up for Past Links

Comments are closed.