Koneistettu mielipiteenvaihto

Eilen kaverin synttäreillä, ruokapöydässä pääaterian yhteydessä, tulivat vaalikoneet puheeksi. Itse kerroin kokeilleeni kolmea (HS, MTV3 ja Yle) ja että jokaisesta tuli hyvin erilaiset tulokset. Juttelun aikana syntyi monia kysymyksiä kuten: Kuinka paljon vaalikoneet vaikuttavat äänestyskäyttäytymiseen, entä onko sitä koskaan tutkittu? Onko olemassa ihmisiä jotka luottavat vaalikoneen tuloksiin? Vaikuttaako brändin viihteellisyys siihen miten jonkin tietyn vaalikoneen tulosta arvostetaan (esim. YLE vs. MTV3)?

Vastauksia ei syntynyt samaan tahtiin.

Tänään olen miettinyt lisää kysymyksiä. Tarjoaako yksikään vaalikone mitään tietoa puoluetasolla? Esimerkiksi ehdokkaiden määrä/moniko löytyy vaalikoneesta per puolue. Se vaikuttaa varmastikin tuloksiin. Tai vaikka onko jollain puolueella enemmän selityksiä vastauksiinsa kuin toisella? Se olisi kiva tietää. Puolueen sopivuus omiin vastauksiin? (Jep, tuo viimeinen on IRC-gallerian vaalikoneessa)

Entä korvamerkintä? Se, että kun kerran käy vastailemassa koneessa ja saa jonkun tuloksen, voisi merkitä itselleen suosikkeja joita sitten vois palata vertailemaan myöhemmin. Ja se olisi etenkin kiva jos, seuraavissa kun(nallis/ta)vaaleissa löytyisi myös edellisten vaalien vaalikonekysymykset ja vastaukset ehdokkailta, saisi hiukan perspektiiviä. Siihen kun sitten vielä saisi tiedon siitä mitä ovat sitten oikeasti saaneet aikaiseksi…

Tietenkin parasta olisi jos vaalikoneet eivät olisi kertapläjäyksiä juuri ennen vaaleja, vaan olisivatkin vuoden ympäri toimivia politiikkakoneita joissa voisi verrata omia näkemyksiään sillä hetkellä vallassa oleviin.

Published

17 comments

 1. Kyllähän esimerkiksi Hesarin tulokset saa talteen tallettamalla tulossivun kirjanmerkkeihinsä tai ottamalla muulla tavalla urlin talteen. Ja Hesari näyttää tulokset myös puolueittain.

  MTV3:n vaalikone “arvokysymyksineen” olisi ollut aika nolla, jos se olisi ollut ainoa vaalikone. Mutta tuolla monien muiden vaalikoneiden joukossa se on itse asiassa aika virkistävä poikkeus.

  Ja olen minä ainakin hakenut ehdokastani vaalikoneiden avulla. Ihan tyhjältä pöydältä en lähtenyt, vaan olen verrannut muutamaa ehdokasta, joiden välillä olen pähkäillyt, toisiinsa. Ja itse asiassa pitkälti vaalikoneiden ansiosta olen nyt saanut pähkäilyni lopputulokseen ja valinnut ehdokkaani.

 2. Kas, niinhän tuo Hesarin kone näyttää puolueen pisteet ja määrän ehdokkaita (tosin ei kerro onko se siis se määrä joka on vaaleissa mukana, vai ne joiden vastaukset löytyvät koneesta – oletan jälkimmäistä), enpäs huomannut.

  Itse en oikein pidä MTV3:n toteutuksesta, mutta se on makuasia ja niistähän tunnetusti voi ja pitääkin kiistellä :)

  Itse en ole vielä löytänyt ehdokasta äänestettäväksi. Pari ajatusta on… katotaan miten käy.

  Hmm… voisikohan vaalikoneissa olla korvamerkintä myös näkyvillä? Siitä voisi tulla tavallaan esivaalitulos. Kyllähän sitä hassumminkin tilastoin uutista väänetään.

 3. Olen joskus pohtinut että manipuloivatko puolueet vaalikoneita koordinoimalla ehdokkaiden vastauksia niin että puolueen ehdokkaat löytyvät aina listan kärjestä.

 4. Eli onko puolueilla vaalikonestrategiaa? Epäilen ettei (yksittäisillä nettitietoisilla ehdokkailla voi kyllä olla), mutta tarvetta varmaan olisi.

  Korvamerkinöistä tuli mieleen, että voisiko sellaisten avulla rakentaa politiikasta sosiaalisen objektin? Onko se edes mahdollista?

 5. Mitä tulee puolueiden vaalikone- ja yhteisöllisyysstrategiaan, niin saatan sanoa, että eräs alan loistavimmista nimistä oli kaksien edellisten vaalien alla rekrytty neuvomaan ehdokkaita tuollaisten laadinnassa.
  Saatan kuvitella että osa ehdokkaista ymmärtää jonakin päivänä mitä heille kerrottiin.

 6. Petja: Jonakin päivänä jossain nauretaan sille, miten vähän ja yksisuuntaisesti 2000-luvun alussa politiikka näkyi verkossa.

 7. Tervehdys,

  Meillä Hesarin vaalikoneessa pääsee periaatteessa katsomaan ehdokkaiden vastauksia myös vanhojen vaalikoneiden kysymyksiin. Tämä tosin edellyttää käyttäjältä melko suurta kiinnostusta – uudesta vaalikoneesta kun ei esimerkiksi lupaavalta vaikuttavan ehdokkaan kohdalta synny suoraan linkkiä mahdollisiin vastauksiin vanhassa vaalikoneessa. Niin että pitää jaksaa itse selata, mitä kovin harva varmaan on kiinnostunut tekemään.

  Tuo ajatus korvamerkinnästä on mielenkiintoinen.

  Muistelisin, että vaalikoneiden vaikutuksesta äänestyskäyttäytymiseen ilmestyi jokin tutkimus eduskuntavaalien aikaan, mutta tästä tuskin on sinulle apua, kun kaikki tarkemmat lähdeviitteet ovat haihtuneet päästäni. Mutta perusajatus siis oli, että vaikutus on sitä suurempi mitä epävarmempi äänestäjä on poliittisesta kannastaan ja mitä vähemmän hän on kiinnostunut politiikasta muuten. Mikä onkin kai aika loogista; aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita seuraavat ihmiset kun yleensä etsivät tietoja ehdokkaista monia reittejä pitkin.

 8. Maija: Moi! Juuripa tuo periaatteessa tekee varmaan sen, ettei monikaan jaksa kaivella menneitä, siksi olisikin hyvää palvelua generoida linkkejä automaattisesti. Joskus pieni määrä koodia voi aiheuttaa määräänsä nähden paljonkin goodwilliä :)

  Äänestyskäyttäytymisestä löytyy kyllä jotain Googlella kaivellen, kuten tämä:

  Internetin vaalikoneet ovat nousseet tärkeimmäksi kanavaksi äänestyspäätöstä tehtäessä. Vaalikoneiden tilaajilla ja tekijöillä on siten suuri valta ihmisten äänestämisen ohjaamisessa.

  Ja OPM maksullinen julkaisu Sukupolvipolitiikka. Nuoret ja eduskuntavaalit 2007, näyttää löytyvän Googlesta PDF-muodossa :) Siinä sanotaan esim:

  […] korkeasti koulutetut, politiikasta kiinnostuneet, puolueita kannattavat ja järjestötoimintaan osallistuvat ovat ahkerimpia vaalikoneiden käyttäjiä. Yllättävä tulos on nuorten naisten miehiä suurempi aktiivisuus vaalikoneiden käyttäjinä.

  Vaan mitä ovat OPM julkaisussa mainitut moniaktiivit ja vaihtoehtoaktiivit? En oikein tajunnut.

 9. Kyllä, automaattisesti generoituva linkki olisi parempaa palvelua.

  Tosin pitäisi ensin ratkaista minkä perusteella hakuja tehtäisiin, kun meillähän ei ole sosiaaliturvatunnuksen kaltaisia pysyviä tunnisteita vaalikoneessa. Nimi ei tällaisissa tapauksissa riitä, se kun voi vaalien välissä vaihtuakin. Ja samoissa vaaleissa ja jopa samassa kunnassakin esiintyy kaimoja joka kerta.

  Mutta varmasti tämäntyyppinen asia pystyttäisiin jotenkin ratkaisemaan. Niin että pistän tästä mahdollisen jatkokehitysidean muistiin.

 10. Maija: Jos ehdokkailla olisi oma tili, eli he rekisteröityisivät vaalikoneeseen, niin sillähän tunnistuksen voisi hyvinkin hoitaa. Oletan, ettei tällaista systeemiä ole, mutta se mahdollistaisi myös muuta mielenkiintoista ehdokkaille, esim. tilastot (montako kertaa omaa profiilia on katsottu, miten hyvin se on mätsännyt), houkutelu takaisin (yksinkertaisimmillaan vaikka sähköpostimuistuksin)… mahdollisuuksia on paljon.

 11. Se oli varmaan eduskuntavaalit, kun kokeilin vaalikonetta. Koneen idea oli hakea sopiva yli äänestysalueiden. Ei ollut huima määrä kysymyksiä, mutta vastasin todella totuuden mukaisesti. Omasta mielestäni olen yrittäjähenkinen, liberaali, vihreitä arvoja arvostava, sosiaalisen vastuun tunteva, nato-vastainen jne. Skitsofreninen tapaus ..? No sain vastauksen: Esko Juhani Tennilä. NIIN!! Eipä tullut ensimmäisenä Esko Juhani mieleen. Ohjelmoijan mielestä hän oli siis sopivin. Hyvä ukkohan se Tennilä on, mutta en äänestänyt. Sen jälkeen olen jättänyt koneet rauhaan.

 12. Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #41 jaksoon. Olen

  antanutkaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen

  kirjoitukseen.

  Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
  http://blogit.yle.fi/node/2365

  henrik

 13. Käytin (jälleen kerran) kokeeksi muutamaa vaalikonetta( esim Hesari ja Yle). Tuli vain mieleen että kysymyksissä täytyy olla jotakin vinossa jos parhaisen sopivuuksien listassa on muutaman prosentin päässä toisistaan kokkari, demari ja vasemmistoliittolainen. Jos äärilaidat ovat lähes yhtäsopivia, niin ei voi kuin ihmetellä… :)

Comments are closed.