Nostalgiahädän karkoitus

Olen useaan otteeseen täällä kirjoitellut verkko-ostamisesta, etenkin siitä, miten samassa verkkokaupassa hinnat vaihtelevat valitun (joko itse valitun tai automatiikan valitseman) maan mukaan, vaikka kyseessä on aivan samat bitit jotka liikkuvat pitkin interveppiä.

Nyt ajattelin taas kirjoittaa aivan samasta asiasta. Paitsi, että tässä liikkuu identtiset palat muovia.

Koko homma lähti liikkeelle siitä, että päätin etsiä iTuneksessani olevien kansikuvattomien levyjen kansikuvia verkosta. Päädyin siinä puuhassa sitten jonnekin, jossa assosioin jollain tavalla jotain johonkin ja yllättäen minuun iski mieletön nostalgiahätä. Päätin siltä istumalta korjata niitä vaurioita joita CD-kokoelmani on saanut pitkin vuosia, lähinnä opiskeluaikoina pohjanmaalla jolloin jokunen levy vain hävisi jonnekin. Ja kun melkein kaikki vinyylini varastettiin jokin aika takaperin, päätin tässä samalla korjata hiukan sitäkin. Löysin itseni CDONista.

Klikkailin ostoskoriin kaikenlaista ja vasta hetken kuluttua tajusin olevani CDONin Ruotsin saitilla. Olisikohan postituskustannukset halvemmat jos cdon.fi:stä tilaa Suomeen (joka siis on, huomasin hiukan myöhemmin, ainoa mahdollisuus)? Tätä pohtiessani mietin miten CDON myy samoja muoviläpysköitä useammalla kielellä ja valuutalla ja… no, tästähän tulikin sitten vertailu.

Kävin poimimassa ostoskoriin samat levyt eri maiden saiteilla. Hinnat postituskuluineen muunnettu euroiksi:

SE: 46,86 + 2,92 = 49,78
NO: 52,38 + 3,27 = 55,65
FI: 52,80 + 2,95 = 55,75
EU: 52,80 + 3,95 = 56,75
DK: 54,44 + 3,88 = 58,32

Karua. Tanskalaiset saavat pulittaa tasan samoista levyistä postitettuna melkein kympin enemmän kuin ruotsalaiset. Me pääsemme hiukan halvemmalla, mutta ero sweedeniin on kuitenkin kuusi euroa. Vaikuttaa, hintoja katsellessa, että CDON naureskelee matkalla pankkiin ulkomaanpellejen kustannuksella. Olisi kiva tietää millä nämä erot hinnoissa perustellaan. Onko syy vain se, ettei naapurista voi tilata vaan pidetään ostaja oman maansa rajojen sisällä globaalissa internetissä?

Toisaalta, koska interverkko on maailman suurin hinnasto ja tuoteluettelo jonka avulla on naurettavan helppoa vertailla hintoja ja tuotteita, voivat jopa tanskalaiset iloita CDONin hinnoista: Samasta levypaketista amazon.de:ssä kiskotaan hulppeat 146,42 euroa.

Vertailu iTunes Storen kanssa ei oikein onnistu: sen tarjoama valikoima on harmittavan suppea. On kuitenkin mainittava, että ne levyt jotka löytyvät iTunes Storesta ovat noin euron kalliimpia kuin mitä CDON niistä pyytää.

Tieto lisää tuskaa. Se luo myös esteitä ostolle. Kun ihmisillä on mahdollisuus vertailla, he vertailevat. Ja vaikka toistaiseksi varmaan aika harva käy näin tarkkaan läpi eri mahdollisuuksia, uskon vertailun lisääntyvän.

Nyt jäivät kauppiaat ilman rahojani, mikä nyt ei varmaan tämän yhden kaupan kannalta ole iso menetys heille, mutta hyvä huomio itselleni: Toistaiseksi voin hyvinkin elää ilman niitä levyjä, ilman joita olen onnistunut elämään jo yli kymmenen vuotta. Tämä on muistettava seuraavan kerran kun iskee nostalgiahätä.

Jos olisin verkkokauppias ryhtysin välittömästi miettimään: en sitä, miten minunlaiselleni asiakkaalle voisi myydä vaan sitä, miten välttäisin karkoittamasta potentiaalisia asiakkaita omalla tekemiselläni. Voi tietenkin olla, ettei minun kauppiaana tarvitsisi välittää sellaisesta 91,6 miljoonan euron vuotuisella myynnillä (vuonna 2007). Vaikka ehkä kuitenkin tarvitsisi, sillä minunlaiseni shoppaajat (en usko olevani ainutlaatuinen, meitä on varmaan muitakin) saattaisivat hyvinkin korottaa keskimääräisen transaktion arvoa, ja 200000 transaktion kuukausivauhdilla…

Published

6 comments

 1. Jos jatkovertailu kiinnostaa, niin katsopa pahuuttasi mitä kyseiset levyt maksavat play.comissa. Tuolta tuntuu yleensä löytyvän selkeästi halvimmalla, ja vieläpä postikuluitta.

  Moraalitontahan tuolta tietysti on ostella, sen sijaan että tukisi kotimaista kivijalkakauppaa, mutta minkäs joskus teet jos.

 2. sampo: Play.comista samainen viiden levyn paketti, joista kolme löytyi vain mp3-muodossa, kustantaisi 57,35 euroa.

  Ja kyllähän kotimaista kivijalkaa pitäisi tukea, mutta kun kivijalka ei aina tue musiikkitarpeitani tunnen tarvetta käydä verkoilla verkossa.

 3. Lisäys edelliseen: Oho, huomasin Play.comin oman valuuttaamuuntimen vasta edellisen kommenttini jälkeen.

  Kun levypaketin hinta punnissa on 45,82 ja käyttämäni oma konvertteri (Applen widgetti) sanoo sen vastaavan euroissa 57,35 (hinta joka vastaa xe.comin tarjoamaa), pompsauttaa Play.comin oma muunnin hinnan hupsiskeikkaa 63.80 euroon.

  Ei mitenkään selkeästi halvempaa.

 4. Minä en ole sen jälkeen kun cd:t tulivat kuin ehkä 20 levyä, niin tämä ei paljoa paina.
  Mutta saman suuntaisia ilmiöitä olen huomannut esim. kengissä.

 5. Eiköhän tässä ole kyse valuuttakurssien muutoksista ja cdonin käyttämistä mahdollisista valuuttasuojauksista. Suomen ja EU:n hinnat (jotka ovat euroissa alunperinkin) ovat kuitenkin samat. Viime aikoinahan noi valuuttakurssit on finanssikriisin takia heitelleet aika vikkelään, joten hinnoittelu ei varmaan pysy ihan reaaliaikaisesti perässä, etenkään kun noita tavataan hinnoitella .95-tyyliin. Tsekkasin ihan nopeesti, että ruotsin kruunu on heikentynyt viime kuukausina ja tanskan kruunu vastaavasti hieman vahvistunut suhteessa euroon, mikä istuisi hyvin siihen, että ruotsin hinnat ovat euroiksi muutettuna halvempia ja tanskan kalliimpia.

Comments are closed.