Linkki on siis oikeasti hyvä asia

Ai, että ei saisi linkata suoraan juttuihin? Että pitäisi ohjata vain palvelun etusivulle?

Olen käsitellyt tätä joukkotiedotusvälineiden linkkipelkoa aikaisemminkin, mutta palataan aiheeseen nyt tästä syystä: Denmark: “Deep Linking” Under Fire by Newspaper Publishers (Global Voices Online).

Tätä “ei saa linkittää”-hysteriaa tuntuu esiintyvän niin paljon, että sitä oikein jää miettimään mistä tässä oikeastaan on kyse? Minun on vaikea uskoa, että verkkopalveluita pyörittävät tahot oikeasti haluavat päästä eroon suorista linkeistä juttuihin. Nehän tuovat lukijoita paikalle ja lukijathan ovat mainostulojen perusta: Mitä enemmän kävijöitä, sen helpompi mediamyynnin on tahkoa rahaa lehdelle.

Vaan jos haluavat päästä eroon suorista linkeistä, niin tässä jokunen vinkki tanskanmaalle. Ensinnäkin, lopettakaa hakukoneoptimointi heti! Se on teille selvästikin vaan turhaa rahanmenoa. Toiseksi, käyttäkää ensimmäisen vinkin avulla säästetty raha piilottaaksenne sisältönne Googlelta. Tämän voi tehdä useallakin tavalla. Kaiken sisällön voi esimerkiksi laittaa lukkojen taakse, tai sitten kaikkia palveluun ‘väärää kautta’ tulevia voidaan rankaista pakottamalla heidät etusivulle. Jälkimmäinen vaatii vain hiukan koodia (ei erityisen vaikeata, veljenpojan kaverin kaimakin osasi tehdä sen jo ala-asteella).

Vaikka liikenteen pakottaminen etusivulle on lastenleikkiä, ei sitä kuitenkaan tehdä. Miksi? Mitä tanskalaiset ket(k)ut tässä ajaa oikeasti takaa sillä, että linkkien pitäisi ohjata palvelun etusivulle eikä suoraan juttuihin? Jokin ei oikein täsmää…

En oikein usko tahtoon “kontrolloida käyttäjäkokemusta” (vaikka kyllähän etusivulle pakottaminen nimenomaan on käyttäjäkokemuksen kontrollointia, negatiivisessa mielessä). Olisko tässä siis kyseessä yritys keinotekoisesti kasvattaa arvoa? Kun kaikki menevät etusivulle, on se arvokkaampi sivu kuin muut ja näin mediatilan hintaa voi nostaa. Niin ja useampihan altistuu silloin myös koko etusivun valtaaville mainoksille. Näyttömäärät lisääntyvät, kassa sanoo kilikili.

Nythän etusivu ei ole netissä liikkumaan tottuneen kannalta juurikaan sen kummempi sivu kuin mikään muukaan sivu, tärkeimpiähän ovat aina ne joilta saa sen tiedon mitä sillä hetkellä tarvitsee. Millä siis saadaan aikaiseksi supersivu joka on muita arvokkaampi? Taistelemalla tuulimyllyjä vastaan, tietenkin.

On tavallaan surullisen huvittavaa miten voimakkaasti usko bannereihin (joita kuitenkin niin harva klikkaa) ohjaa kaikenlaiseen hullutteluun. Paljonkohan sellaiseenkin oikeasti kuluu rahaa? Voisikohan sitäkin rahaa käyttää jotenkin järkevämmin?

Published