You

Tietokone.fissä ihmetellään Googlen Zeitgeistia (lihavointi omani):

Suomesta tehtyjen hakujen viisi suosituinta hakusanaa ovat tänä vuonna olleet “Youtube”, “irc”, “Iltalehti”, “Iltasanomat” ja kummallisesti englannin kielen persoonapronomini “you”.

Tietokone.fi: Suomalaisten suosituimmat Google-haut julki

Muillakin mailla (ainakin Chile ja Kolumbia) top kympissä on kummallisesti “you”.

Olisikohan niin, että kun kyseessä on hakusana, ei termi, ja sanaa “you” on käytetty esimerkiksi haettaessa “you tube”, “you porn”, Beatles lyriikkaa “She loves you” tai vaikka “you reach by skype” (ei pidä kuvitella että ihmiset kirjoittavat korrektia kieltä hakukenttään) niin “you” sanana kerää neljä hittä, muut vain yhden (pornonhan Google suodattaa pois näkyviltä)?

Zeitgeistista näyttäisi löytyvän myös “you tube”… hmm… meneeköhän sanat sanoiksi yllä mainitsemallani tavalla jos yhden sanan kanssa ei esiinny toista sanaa yhtä frekventisti. Eli tarpeeksi monta samanlaista “you tube”-hakua näkyy listalla terminä “you tube”, mutta “you see” ja “thank you” nostaa vain “you”-sanaa korkeammalle listalla?

En tiedä. Tietääkö joku muu?

Voi tietenkin olla että olen väärässä, ja jengi todellakin hakee vain “You”, mutta jotenkin minun on vaikea uskoa sitä.

Published

3 comments

  1. Kerran ihmeteltiin, kun saitille tuovien sanojen kärkijoukossa oli “musta”. Kyse oli tietenkin hakufraasista “musta torvisieni”. Tässä on kyse samasta hommasta. Porukka hakee Youtubea, mutta kirjoittaa sen erikseen.

    Tämä tekee kyllä tuosta Zeitgeistista vähän erikoisen: eikö Google tunne oman päätuotteensa toimintalogiikkaa ja asiakkaiden toimintaa?

  2. Luulen, että Google kyllä tietää, mutta luulen samalla, että Zeitgeistia ei koota käsin vaan automaattisesti, jolloin sinne tulee tuollaista.

  3. Se että sekä hakusanat you ja you tube löytyy voisi selittää sillä että on haettu you tube ja “you tube”. Silloin toisessa sekä you ja tube saavat merkinnän, toisessa you tube. Minua taas ihmetytti miksi ihmiset hakee Youtubea, hemmetti ihmiset, kirjoittakaa Youtube osoitekenttään!

Comments are closed.