Se tulevaisuus joka ei koskaan ole tässä ja nyt

Uuteen lehteen on yhdistetty kaikki nuoren käyttäjäkunnan herkut kuten youtubet, twitterit ja facebookit.

Taloussanomat: Sanomalehdet pian vahvempia kuin koskaan

Hihi. Tunnen itseni aina niin nuoreksi kun joku keksii kutsua verkkopalveluita “nuoren käyttäjäkunnan herkuiksi”.

Mutta kun asiaa ajattelee, on juuri tuollainen ajattelutapa niin väärä: Ei kaikki youtuubaajat, twitteröitsijät ja facebookkaajat ole nuoria tulevaisuuden apostoleita. Se, että me (media) ja nuo (tulevaisuuden asiakkaat) on kolumnissa niinkin selkeästi eroteltu tarkoittaa myös sitä, että kirjoittaja näkee itsensä ja edustamansa mediatalon sekä tulevaisuuden lukijakunnan väliin ison aukon. Aukon jota ei ole, sillä siellä olemme me. Me ei-nuoret, juuri nyt ja tällä hetkellä – ei missään spekulatiivisessa tulevaisuudessa. Huhuu!

Siinä vaiheessa kun Taloussanomien jutussa mainittu aivojen ja tietokoneen yhdistäminen tapahtuu on youtuubat, twitteriinot ja facespacet jääneet historiaan, kuten myös internet kuten me sen tänään tunnemme. Kun ihminen on miljardi kertaa älykkäämpi kuin nyt, ovat silloiset keski-ikäiset sen aikaisen tekniikan ja palveluiden käyttäjiä, ihan kuten me olemme sitä nyt. Ennustan, että silloinkin joukkotiedotusvälineet kirjoittavat siitä miten sen hetken tekniikka muka on tulevaisuuden nuorten juttu. Enkä oikein usko, että kolumnit ja artikkelit luetaan, katsotaan tai kuunnellaan silloin joltain tietyltä päätelaitteelta, eiköhän siihen mennessä sisältö ole oikeasti päätelaiteriippumatonta.

Published

3 comments

 1. Olipa tosiaan optimistinen profetia. Ehkä vähän naiivia ajatella, että jostain tulee yksi laite ja pelastaa koko sanomalehtien konseptin. John Gruber kirjoitti hiljattain kovin pessimistisesti mm. New York Timesin pyrkimyksestä siirtyä maksulliseksi verkossa.

  Hän sanoo, että maksullisia verkkopalveluita ei voi verrata maksulliseen telkkariin (Yhdysvalloissa kun vähän kaikki tilaavat maksullisia kaapelikanavia). En ole varma tuosta, mutta hyvää pohdintaa yhtä kaikki.

  http://daringfireball.net/2009/07/pay_walls

 2. Mielestäni Gruberin televisiovertaus on aika hyvä.

  Jos verrattaisiin lehtiä radioon: maksaisitko radion kuuntelusta. Jos tarjolla olisi uutis-spotify, maksaisitko siitä 10 €/kk (mainoksista et varmasti pääsisi eroon)?

 3. Kyllä kai radion kuuntelusta aikoinaan Suomessa maksettiinkin.

  Jos kunnon uutisia ei saisi ilmaiseksi, minä varmaankin maksaisin niistä. Tv-maksua en maksa, mutta voisin mieluusti maksaa pikkurahaa Ylen laadukkaista podcasteista. Ei sillä, valtaosa ihmisistä tietty on valmis maksamaan ainoastaan viihteestä.

Comments are closed.