Näin se maailma ei oikeastaan hirveästi muutu

Katselin YLEn Ykkösdokumentin Disko ja ydinsota (katseluaikaa netissä jäljellä vielä tämän viikon loppuun asti). Aivan loistava dokkari. Suosittelen lämpimästi.

Neuvosto-Virossa Suomen televisio avasi ikkunan unelmien maailmaan, ikkunan jota vallanpitäjät, tiukoista yrityksistä huolimatta, eivät pystyneet sulkemaan.

En voinut ohjelmaa katsellessani olla miettimättä sitä miten jo silloin informaatio halusi olla vapaata ja, että internet tavallaan nyt ajaa globaalisti samaa asiaa kuin Suomen televisio Neuvosto-Virossa.

Nettiä rajaavat vallanpitäjät ovat tänään ihan samanlaisia kuin vallanpitäjiät ajassa josta dokumentti kertoo. Pelätään muutosta, halutaan suojata oma valta ja tulonlähteet, ei haluta nähdä mahdollisuuksia muun kuin omien aivoitusten kautta. Päättäjien silmälasit eivät ehkä ole yhtä massiivisia enää tänä päivänä, mutta aivot niiden takana eivät ole toiminnaltaan muuttuneet.

Toisaalta niin ovat kansalaisetkin ihan samanlaisia – keksivät yhä vaan vaikka millaisia hämmästyttäviä keinoja päästä käsiksi siihen sisältöön johon haluavat päästä. Tekniikka on eri, mutta tarve sama. Ihminen joka tahtoo on näppärä tyyppi toteuttamaan itseään aikakaudesta riippumatta.

Näin se maailma ei oikeastaan hirveästi muutu, Eskoseni.

Published

5 comments

  1. Kun nyt kuulemma kävi niin, että Putinia arvostelevaa Esquire-lehden numeroa ei toimitettu Venäjälle EIKÄ Suomeen, niin pakko kysyä, paljonko kuva Suomesta on muuttunut dokumentin esittämistä ajoista länsivaltojen mielissä…? Tämä siis vuonna 2009.

  2. Mietin ihan samaa, että Suomi on edelleenkin hyvin suomettunut ja epävapaa maa. Kaiken maailman Erkki Laatikaisten kommentit osoittavat tämän selvästi.

  3. Suomi on pian maailmalla kuuluisa netin ja sananvapauden vastaisesta lainsäädännöstään.

Comments are closed.