Niin, mitä jos Murdoch todellakin siirtyisi Bingiin?

Mitä uutta Piilaaksossa? -blogissa tehdään johtopäätös:

Minun tiedonhakuni saattaisi hyvinkin siirtyä Bingiin, koska haluan kattavan indeksin. Kaikki mahdolliset sivut, kiitos!

Mitä jos Murdoch siirtyisi Bingiin? – Tanja Aitamurto, Mitä uutta Piilaaksossa?

Hetkinen? Millä logiikalla Bingistä tulisi kattava indeksi? Ajatellaanpa tätä hetki.

Okei, siis jos Microsoft päättäisi maksaa lehtimoduli Murdochille siitä yksinoikeudesta, että vain Bing näyttäisi hakutuloksissaan linkkejä Murdochin sisältöihin niin silloinhan näitä tuskin näkyisi Googlessa. Ja varmasti joku siirtyisi suosimaan Bingiä hakukoneena.

Toisaalta moni varmasti vastustaisi tätä koska epäilisi Bingin myös suosittelevan sisältöä maksua vastaan, tai mahdollisesti jopa poistavan näkyviltä jotain rahaa vastaan, ja se ei ole tietoa hakevan kannalta hyvä asia. Siksipä jotkut varmasti ryhtyisivät boikotoimaan Bingiä ja suosimaan Googlea, tai ehkä jopa jotain pienempiä (paikallisia?) hakukoneita.

Entä sisällöntuottajat? Olisi tietenkin niitä jotka haluavat näkyä kaikkialla eivätkä vaadi siitä rahaa hakukoneelta ja olisi niitä jotka näkyvät vain sen tuloksissa joka maksaa siitä. Sitten olisi ihan varmasti niitä, jotka eivät todellakaan halua näkyä siellä missä näkyvät ne jotka saavat näkyvyydestään hakukoneelta rahaa ja pitävät huolen, ettei Bing näe tällaista sisältöä (samalla tavalla kuin Murdoch olisi kaikki nämä vuodet, itkuvirsien sijaan, voinut yksinkertaisesti estää Googlea indeksoimasta sisältöjään mutta ei tehnyt sitä koska kyse on rahasta eikä näkyvyydestä). Näkymättömyydestä tulisi vaikutuskeino.

Niin tiedon hakijat kuin sisällöntuottajat jakautuisivat jonnekin näistä kolmesta ääripäästä tai niiden väliseen maastoon: pro Bing, anti Bing, EVVK.

Ostamalla linkitysoikeuden Murdochin sisältöön Bingin onnistuisi kyllä syödä Googlelta sisältöä, mutta tekisi samalla itsestään vähintään yhtä vajavaisen. Olisi kaksi isoa vajavaista hakukonetta ja todella iso ryhmä ihmisiä joita asia ottaisi mielettömästi päähän, koska tiedon hakeminen vaikeutuisi.

Alta aikayksikön netti täyttyisi erialisista hakukone-mashupeista jotka tuovat tuloksia niin Bingistä kuin Googlesta ja ehkä muistakin hakukoneista. Olisi verkkosivuja (esim. blogeja) jotka näkyvät vain Googlelle ja jotka toisivat Googleen näkyville linkkejä sisältöihin jotka saavat rahaa Bing-näkyvyydestä. Samalla tavalla olisi sivustoja jotka toisivat Bingiin näkyville vain Googlessa näkyviä sisältöjä. Ja tätä vastaan taisteltaisiin sillä, että verkkopalveluissa ruvettaisiin estämään tietystä osoitteesta tulevia. Ja siitähän sitten ärsyyntyisi taas useampi ja niin pienestä kiusasta kasvaisi isompi. Ja vielä isompi.

Hakuonesotahan siitä loppujen lopuksi tulisi ja siitä kärsisivät kaikki… ja… hmm… niin no… Olin kirjoittamassa, että jos sisällöntuottajat saadakseen tuloja leiriytyvät jonkin tietyn hakukoneen viheriölle ei siitä voi pitkän päälle kehittyä mitään hyvää. Mutta koska ihminen synnynnäisesti on irrationaalinen eläin jota kiima (esim. rahankiima) estää näkemästä sen, että mennään täyttä laukkaa kohti omaa (tai oman bisneksen) tuhoa, olen ehkä jopa taipuvainen suosittelemaan herra Murdochille ison ja pramean teltan pystyttämistä Bingin leirintäalueelle ja pyllistämään oikein kunnolla Googlelle.

Nimittäin kun isot tekijät sokeina kiimasta kalistelevat peitsiään unohtuu niiltä sekasorrossa se, että maailmassa on miljoonia kellareita joissa on miljoonia ja taas miljoonia näpertelijöitä joiden joukosta varmastikin löytyy joku jolla ei ole unelmana ladata koko internet omalle tietokoneelleen, vaan joka on päättänyt keksiä uuden tavan toteuttaa haun ja tiedon suodattamisen verkossa, jonkin mullistavan idean jollaista ei voi syntyä korporaatioiden tiukkojen muurien suojissa. Kaaos johtaa muutokseen.

Sitten tietenkin voisi myös miettiä mitä tapahtuisi siinä tapauksessa, että Murdochin sisällöt näkyisivät vain Bingissä ja Microsoft päättäisikin lopettaa linkeistä maksamisen (esim. kannattamattomana) – heittäisi Murdochin sisältöineen ulos? Siitä saisi varmaan toisen pitkähkön kirjoituksen. Joskus. Ehkä.

Published

5 comments

  1. Eiköhän ole sanomatta selvää, että Tanjan vaihtaessa Bingiin menee Google nurin.

Comments are closed.