Parkkipaikat verkossa?

Tänään, meilallessani erään tutun kanssa joka on tulossa autolla tänne (“helvettiin”, kuten meilissä luki ;) Kehä III:n ulkopuolelta, tuli mieleen, että mistä löytyy pysäköintipaikat kätevästi kerättynä yhteen verkkopalveluun?

Okei, keskustan parkkihallit löytyvät ihan Googlen itsensä kasaamasta tiedosta, mutta niiden aukioloajat eivät juurikaan. Ja missä muut pysäköintialueet?

Siksipä hyödyllinen verkkopalvelu, jonka voisi toteuttaa samaan tyyliin kuin Eat.fi (loistava ja hyödyllinen palvelu kaikille meille jotka joskus syövät, ja toisinaan myös juovat, jotain) voisi olla esimerkiksi: Parkkipaikat.fi (osoite on tätä kirjoittaessa vapaa).

Loistavaahan olisi jos parkkihalleista saisi aukioloaikoijen lisäksi myös ajantasatietoa vapaista parkkipaikoista. Ehkä jopa mainoksia palveluista (ansaintamalli?).

Kadunvarsista ja muista paikoista voisi olla tariffi- ja muut tiedot (pysähtymis- ja pysäköintikiellot, niiden kellonajat sekä asukaspysäköintivyöhykkeet). Ja jos kaupungin tiedotus olisi järkevässä kuosissa, mukaan voisi liittää katujen auraukset ja muut tapahtumat jotka muuttavat normaaleja paikoituskäytäntöjä. Eikä pidä unohtaa saavutettavuutta kuten inva-pysäköintilupapaikat ja liikuntavammaisille sopivat parkkipaikat (tai esim. parkkihallien hissit).

Entä ne kaikki parkkipaikat keskustan ulkopuolella, tuolla pidemmällä, joista pääsee julkisilla keskustaan? Niidenhän pitäisi löytyä palvelusta myös ja tietenkin myös yhteysliikenteen aikataulut ja poikkeustiedot (yhteistyötä HSL:n kanssa?).

Liikennetieto olisi varmaan myös mukava lisä, ruuhkat ja sensemmoset. Eikä sisältöä tietenkään tarvitse tai edes kannata rajoittaa vain Helsinkiin.

Jos tiedot olisivat järkevässä muodossa, voisi parkkipaikkatiedot siirtää esimerkiksi GPS-laitteeseen. Ja tuosta saisi muuten myös killeriapplikaation iPhonelle (siihen mukaan esim. “lappuliisoja täällä juuri nyt” -painike). Ja tottahan palvelun pitää tarjota API jotta kerättyä tietoa voi käyttää kätevästi muuallakin.

Nyt vaan pitää odotella, että joku polkasee tuollaisen pystyyn.

Published

8 comments

 1. Europark.fi listaa liudan Helsingin ja Turun halleja aukioloaikoineen ja maksuineen. Livetietoa vapaista paikoista ei kuitenkaan kerrota. Sinällään sen ei pitäisi olla hirmu vaikeaa, sillä hallien automaattiportithan pitävät tiukkaa lukua autoista.

 2. Erkka: Livetietohan on monesti näkyvillä hallin portilla, miksi ei siis verkossakin?

 3. Ei haittaisi jos joku keräisi noita tietoja yhteen paikkaan ja varsinkin jonkun fiksun kartan alle. Löytyy noita tietoja nytkin, mutta aika ripoteltuina ovat. Esimerkiksi:

  http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Pysakointi?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/HKR/fi/Pys_k_inti/

  http://www.hsl.fi/FI/matkustajanopas/Sivut/autoilijalle.aspx

  Jälkimmäinen on aika tuore (jopa niin tuore että Helsingin omien sivujen linkit siihen suuntaan ovat päivittämättä), mutta sieltä löytyy mm. mainittu liityntäpysäköinti.

 4. Mä mietin kaksi minuuttia sitten täsmälleen samaa asiaa ja samaa toteutusta.

 5. Merten: Ja tuolta HSL:n sivulta löytyy linkki liikenteeseen.fi-palveluun, joka on… hmm… ihan mielenkiintoinen, mutta voisi olla niin paljon parempi.

  Hanna: No, tässähän on sitten muistiinpanot sulle :)

 6. Reittiopas tarjoaa puolikaarenomaisen API-rajapinnan, joten liityntäparkeista jatkoyhteyksien tiedot saisi helpostikin toteutettua. Mutta kuka nykyään vielä käyttää henkilöautoa?

 7. Olen innostunut taas pitkästä aikaa täyttämään OpenStreetMapsia kotipaikkakuntani, Savonlinnan, tiedoilla ja tuli mieleen, että palvelu voisi toimia tässäkin. OSM:n on vapaasti käytettävää karttadataa ja sinne on syötetty kaikenlaista tietoa.

  Parkkipaikkojakin löytyy tosi paljon, joten ne voisi sieltä erikseen repiä ulos ja mallintaa esim. GoogleMapsin päälle, jos OSM:n oma kartta ei miellytä.

  Ainut ongelma tuossa datassa tietenkin on se, että mm. hinnat ja vapaat paikat eivät löydy tuosta tiedosta mitenkään.

 8. Antti: Totta, OSM saattaisi olla pätevä vaihtoehto Googlen kartoille tällaisessa parkkipaikkapalvelussa.

Comments are closed.