Yhden tekniikan esto

Should you use ad blockers or not? kirjoittaa Guardian.co.uk:n The Digital Content Blog ja linkittää referoimaansa Ars Technican juttuun Why Ad Blocking is devastating to the sites you love.

Jäin miettimään miten itse toimin.

Kun noin kuukausi sitten otin käyttöön Chrome -selaimen, oli siihen ensimmäinen hankkimani lisäkilke FlashBlock. Kaikissa muissakin selaimissani on jotain vastaavaa. Kyseessä on selaimen lisäosa jolla voin kontrolloida Flashin käyttäytymistä ja sitä käyttämällä säästän hiukan tietokoneeni resursseja (pelastanko maailman?), mutta se ei ole minulle se todellinen syy, enää – joskus oli, mutta se oli aikaa kun tietokoneessa eivät tehot riittäneet.

Syy tulee tässä: Netti on täynnä hälinää ja FlashBlockilla saan eteeni hiukan rauhallisemman paikan ja näin kykenen keskittymään paremmin esimerkiksi joukkotiedotusvälineiden tarjoamaan sisältöön (joka usein tuntuu jäävän mainosten tulvassa aivan toissijaiseksi asiaksi). FlashBlock antaa minulle mahdollisuuden kontrolloida ympäristöäni, se on tavallaan audiovisuaalinen äänenvaimennin.

Minulla ei siis ole spesifisesti mainoksia estäviä laajennuksia ja siksi Guardianin tekstissä hämäsi se, miten Flash-esto rinnastettiin mainosten estoon. Mielestäni asia ei oikein mene noin, paitsi jos ajatellaan että mainos = Flash = mainos, joka kyllä houkuttelesi sanomaan, että kyllä näin on, mutta joka ei tietenkään pidä paikkaansa.

Totta on, että FlashBlock estää monet mainokset. Usein se estää nimenomaan sellaiset mainokset jotka vilkkuvat, pomppivat, huutavat ja muutenkin häiritsevät – juuri ne sellaiset mainokset jotka ovat suunniteltuja olemaan disruptiivisia. Ne, jotka taistelevat lukijoiden ja katselijoiden huomioista kuin ylipirteä lapsilauma päiväkodissa: Jokaisella on jotain todella kivaa kerrottavaa ja ainoa tapa viestiä on huutaa toista huutajaa kovempaa. Mainosten ja päiväkotilapsien ero on kuitenkin se, ettei mainoksilla ole päiväkotitätiä joka rauhoittaa huutajia – on vain päiväkotitätejä jotka saavat rahaa siitä, että lapset huutavat huutamistaan. Onko siis ihme, että moni (minä mukaanlukien) valitsee mahdollisuuden kontrolloida Flashin käyttäytymistä selaimessa?

Lopuksi pitää ihan ihmetellä: Miten on voitu tulla sellaiseen tilanteeseen, että julkaisu on riippuvainen yhdestä tekniikasta niin, että sen esto lukijoiden puolelta aiheuttaa verkkojulkaisuille tulojen vähenemistä? Eikö sellainen ole vähän tyhmää? (Okei, nämä lienevät retorisia kysymyksiä, mutta piti nyt kuitenkin…)

Published

5 comments

  1. Flashia blokataan täälläkin. Koneen akkukesto parani ja tuulettimen keskimääräinen käyttötarve aleni pysyvästi kun otin blokkauksen käyttöön. Tapanani on pitää useita kymmeniä sivuja rinnakkain avoinna, eli parhaillaan taustalla saattaa pyöriä satoja flash-pulikoita resursseja syömässä.

  2. Klikkailinpas testiksi sivuilta mainoksia käyntiin ja reilusti alle puolessa flash oli ylipäätään tarpeellinen. Saman efektin olisi saanut aikaan muullakin tavoilla.

  3. Flash on markkinoinnin ja mainonnan uusi Lens Flare -efekti ja siihen turvaudutaan liian helposti ja ajattelematta sen kummemmin.

  4. Minä tyydyn ruksaamaan flashin pois päältä, jolloin useimmat sivustot tarjoavat tilalle animoitua giffiä. Kun vielä animoinnit kääntää pois, niin mainokset näkyvät mutteivät vilku. Ihan hyvä kompromissi.

Comments are closed.