Dataa kilohintaan

(Tämä on kirjoitettu ennen kuin Tietokoneen juttuun päivitettiin Suomen tilanne)

Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin, toistan siis itseäni, mutta kun nyt vaan tunnen siihen pakonomaista tarvetta.

Edullisin paketti maksaa 15 dollaria (reilut 12 euroa), ja sillä saa ladata 200 megatavua dataa kuukaudessa. Yhtiön [AT&T] laskujen mukaan se vastaa noin 400 nettisivua, 1000 sähköpostiviestiä ilman liitteitä, 50 valokuvan lähettämistä nettiin tai 20 minuuttia videota

Tietokone.fi: Hyvästi rajaton nettikäyttö: murros alkoi kännyliittymistä

Ylläoleva siis amerikan ihmemaasta. Vaan koska täälläkin operaattorit ovat pohtineet kiinteähintaisten mobiilinettiliittymien lopettamista, ajattelin tarkistaa saako kahdellasadalla megatavulla muuta kuin lautasellisen hyvää ja ravitsevaa puuroa?

Kävin molemman geneerisen lööppilehden, pravdan, julkisen palvelun viestintäyhtiön ja lärvikirjan etusivuilla. En katsonut videoita, en klikannut linkkejä, en siirtynyt palveluissa sisemmäs. Yhteistulos mainoksineen kaikkineen sellaiset vähän päälle 3 megatavua dataa. Pyöristetään tuo tasan kolmeen, helpompi laskea.

Sanotaan, että tekee ylläolevan rundin kolmeen kertaan päivässä (tekemättä mitään muuta) tekisi se 3 kertaa 3 eli 9 megatavua. Tällä tavalla 200 megatavun raja tulee vastaan noin 22 päivän kuluttua. Vaan kun sitä tekee muutakin. On meiliä, syötteitä, blogeja, videoita ja valokuvia, hakukoneita – kaikkea sellaista jokapäiväistä joka yhden päivän aikana joka lisää siirretyn datan määrää. Jos varovaisesti arvioisi kaiken muun tuplaavan päivän aikana liikkuvan datan määrän (18 megatavua), mihin riittää sillloin 200 megatavua? Kuukauden 12. päivänä olisi raja saavutettu.

Eli 200 megaa, vaikka jättäisi katsomatta kännykällä televisiota, hiljentäisi Spotifyn, käyttäisi paperikarttoja ja jättäisi torrentit rauhaan, ei riitä kuin noin kolmannekseen kuukauden käytöstä. Ja tämä on varovainen arvio.

Oma nettikäyttöni kännykällä on lähinnä uutisten (Ampparit lite josta linkit yleensä joukkotiedotusvälineiden mobiiliversioihin) ja syötteiden (Google reader, mobiiliversio) lukemista ja Facebookin ja Twitterin tihrustelua vanhalla N95:llä. Toisinaan katson hiukan kartalta missä menen, luen sekä lähetän jokusen meilin ja joskus, aika harvoin, kun nettiä ei muuten ole saatavilla, käytän puhelintani modeemina läppärille. Minulla 200 megan raja tulisi vastaan viikossa.

Tämä operaattoreiden ”Meidän täytyy uskaltaa laskuttaa asiakkaita käytön mukaan” ruikuttaminen on ainakin siinä mielessä skeidaa, että kyse ei ole vain siitä miten paljon me kuluttajat käytämme nettiä, vaan myös siitä, miten paljon eri palvelut tunkevat dataa sivuilleen. Tarvitseeko HS.fi:n etusivulla olla yli megatavun verran tauhkaa? Mielestäni ei, mutta jos kiinteä hinta katoaa, revitään alati pöhöttyvien sivujen ylikilojen hinta kuluttajien lompakosta.

Tilanne näyttää ihan siltä, että operaattorit ovat vasta nyt huomanneet miten paljon jengi oikeasti käyttää verkkoa mobiilisti ja haluavat lypsää meidät verille. Ja Sanoma on älynnyt hypätä mukaan siihen bisnekseen: Jos sisältö ei tänään ole rahasampo, kuten Kekkosen aikaan (yleinen uskomus oli), on iskettävä kiinni siihen mikä tuo rahaa, eli sisältöön pääsemisen mahdollistaminen, joka tänä päivänä suomeksi on internetliittymä ja ennen kaikkea mobiili sellainen. Digitaalinen Leijonajakelu – sisältöä kilohinnalla, paljonko pannaan? Ai niin, paitsi, että eihän kukaan tiedä paljonko sitä sisältöä on pantu tulemaan ennen kuin on aika lähettää lasku.

Published

13 comments

 1. Helpoin tapahan on asentaa jokin AdBlock ja olla katsomatta mainoksia. Mulla on esim. se N900:ssa…

  Tietenkin tämä voi hiukka haitata sitten verkkosivustojen bisnesmallia. Mutta sehän ei *operaattoreita* haittaa.

 2. Slaten jutun perusteella iPhonen käyttäjien kuukausikäyttö on tyypillisesti 400 megaa kuussa, mikä esimerkkisi valossa vaikuttaa aika vähäiseltä luvulta.

  Oman puhelimeni selain kaatuu Hesarin etusivusta ja muista isoista sivuista. Mutta Google reader, Facebook, Hotmail (kyllä, olen antiikkia) ja yksi keskustelufoorumi ovat tarkistuksen alla useamman kerran päivässä. Ei hajuakaan paljonko dataa liikkuu, työnantaja maksaa rajattoman liikenteen. Jos olisi rajattu paketti, tarjoaako joku puhelin/operaattori/selain tavan pysyä kärryillä jo kuljetetun datan määrästä?

 3. Kaisa Kyläkoski: Slaten jutussa linkki vie lähteeseen joka on noin vuoden vanha. Mutu on, että 400 megaa ei enää riitä. Kehitys kehittyy, palvelut ja applikaatiot lisääntyvät, datamäärät kasvavat (kohta tulee iAd videoineen) – pysyykö operaattoreiden hinnottelu perässä?

  Mulla puhelimessa on loki josta voin katsoa viimeisen 30 päivän aikana siirtyneen datamäärän.

  Zepa: Jep. Onneksi.

 4. Kopsaan Tietokoneen blogiin kommentoimani tähän:

  Olen ollut viimeisen 2kk aikana wlan-verkkojen äärellä, mutta mobiilidataa on tuona aikana kulunut iPhonella 4,5 Gt sisään ja 0,7 Gt ulos. Viime syksynä kun tilanne oli toinen, kulutus oli reilut tuplat.

  Mielestäni rajatut datapaketit ovat pitkällä tähtäimellä huono juttu kuluttajien kannalta. Webin käyttö muuttuu koko ajan raskaammaksi, joten rajattoman datan puskeminen nyt sinne kalleimpaan tuoteluokkaan kostautuu muutaman vuoden kuluttua.

  Operaattoreilla onkin nyt ymmärrettävä hinku laittaa data- ja hintaportaita kun käyttömäärät ovat vielä keskimäärin pieniä ja muutos helposti argumentoitavissa.

  Eli nyt halvempi lähes rajaton ei tunnu kusetukselta kun kulutus on vielä suhteellisen pientä, mutta muutaman vuoden jälkeen rajat paukkuvat hetkessä ja aidosti rajattomat hinnat voivat olla hinnoiteltu pilviin nykyiseen verrattuna.

 5. Millä mittasit siirtyneen datan, ja oliko mittauksen kohteina mobiilisivut? Kuulosti nimittäin aika pieneltä tuo yhteensä 3 megaa.

  Testasin pikaisesti geneerisellä websiteoptimization.com -palvelulla, ja jo Iltasanomat yksin on 2,4 MB, uudistunut Iltalehti saman verran, eli jo nuo kaksi palvelua yhteensä viitisen megaa. Jos käy niin hyvin, että mobiiliselain ei kakuta etusivua, niin se ladataan uudelleen joka kerran kun palaa uutisivulta etusivulle (onneksi iPhone osaa avata sivut omaan ikkunaansa).

  Mulla ei ole aavistustakaan paljonko käytän mobiilidataa päivässä, mutta epäilisin se vähintään sadan megan luokassa. Okei, osa siitä wlanin yli, mutta ei sekään joka paikkaan kanna. (Disclaimer: en myöskään ole maksanut viimeiseen 11 vuoteen omaa puhelinlaskuani kuin muutaman kuukauden ajalta.)

  Operaattorit näköjään haluavat siis parhaansa mukaan tappaa mobiilidatan käytön. Jos siitä maksetaan kilohintaa, ihmiset ryhtyvät kitsastelemaan ja odottelemaan, että ovat ilmaisen wifi-yhteyden alueella. Ensimmäisen jättilaskun tullessa vaihtuu operaattori. Veikkaan, että aluksi ainakin löytyy joku operaattori, joka ei lähde samaan leikkiin muiden kanssa.

 6. Henri: Työkaluni oli yksinkertaisesti omppu+alt+i chromessa joka ei ehkä raportoi ihan kaikkea (siksi varovainen arvio) ja kyseessä ei ollut sivujen mobiiliversiot.

 7. Lehtijuttu mainitsee myös, että 20 eurolla (25 taalaa) saa 2 gigaa kuussa. Ja tämän jutun mukaan 98% käyttäjistä jää alle 2 gigan kiintiön ja säästävät 5 taalaa kuussa jos siirtyvät uuten pläniin.

  Täysin rajattomat liittymät ovat ongelmallisia koska erittäin pieni osa käyttäjistä ovat vastuussa suurimmasta osasta dataliikenteestä. Operaattorit itse maksavat asiakkaiden siirretystä datasta kun liikenne menee oman verkon ulkopuolelle, joten ne yrittävät hillitä “pahimmat” kuluttajat rajoilla.

  Eli rajoitusten syynä on yksinkertaisesti busineksen ylläpitämisestä, ei sen kummempaa.

 8. jny: Siksipä järjestelmän pitäisi olla sellainen, että se ei tuhoa bisnestä,kuluttajien intoa tai palveluiden tuottajien intoa.

  Mutta kerro toki, mikä erottaa rajattoman mobiililiittymän rajattomasta lankaliittymästä? Meinaan vaan, että aikanaan lankaliittymätkin maksoivat. Ei ehkä siirretyn datan mukaan, mutta ajan mukaan (muistatko?). Nykyään lanka-/kaapelipuolella flat rate on täysin normaalia, kuten myös ilmainen wlan kahviloissa. Miten se eroaa mobiiliverkosta? Noin niinku kuluttajan näkökulmasta.

 9. Tämä muistuttaa all “you can eat”-ravintolan ongelmaa. Konsepti toimii kunhan suurin osa asiakkaista syö kohtuullisesti. Mutta jos liian moni syö yhtä paljon kuin Mr. Creosote, rafla menee konkkaan, muuttaa konseptia, tai korottaa hintoja niin paljon, että asiakkaat lähtevät ja rafla menee konkkaan.

  Mobiiliverkoissa toiminee sama periaate. Radioverkko on jaettu resurssi ja kun liikaa ihmisiä käyttää sitä jatkuvasti, suorituskyky tippuu ja asiakkaat häviää. Toisaalta, voisi myös laajentaa verkon tukemaan enemmän käyttäjiä mutta silloin pitää korottaa hintoja roimasti ja asiakkaat vaihtavat toiseen operaattoriin (paitsi tietysti ne joilla on iPhone). Rajoittamalla liikennettä yritetään tasapainottaa liittymän hinnan ja verkon kustannusten välillä.

  Luulisin, että aika ei vielä ole kypsä oikeasti rajattomalle mobiililittymälle koska hintasuhde verkon rakentaminen vs. mitä asiakas suostuu maksamaan ei ole kohdallaan. Mobiilinetissä ollaan vielä osittain “när farfar var ung”-ajassa milloin netti maksoi per kytketty minuutti. Ehkä päivä rajattomalle mobiililiittymälle tulee vielä joskus. Toivottavasti ennen kun joku kutsuu minua isoisäksi.

 10. jny: Meistä tulee huomaamatta Mr. Creosoteja kaikista kun tarjoilijat puskevat meille yhä enenevässä määrin wafer thin mintejä.

Comments are closed.