Prezistä pukkasi

Työstin esityksen eräälle asiakkaalle käyttäen Prezi.comin esitystyökalua ja ajattelin tässä jakaa kokemuksiani lyhyesti.

Prezi on Flash hyötykäytössä. Se on mukavan erilainen tapa rakentaa esityksiä. Ajattelutapa on eri kuin PowerPointissa tai Keynotessa (ja siksipä lopputulos on jännä), mutta omalla tavallaan helpompi: Kaikki näytettävä sisältö (kuvat, tekstit ja vaikka videot) kasataan canvakselle ja esitys rakennetaan määrittelemällä mitä ja missä järjestyksessä eri kohtia isosta kokonaisuudesta näytetään.

Alunperin Prezi on ollut vain selaimen kautta toimiva työkalu, mutta siitä on tehty Adobe Airin avulla myös työpöytäsovellus (jota minä olen käyttänyt ja johon perustan kokemukseni).

Täydellinen Prezi ei ole. Siinä on bugeja, epäloogisuuksia käyttöliittymässä sekä tekniikkaan liittyviä rajoitteita, mutta sen käyttö on kuitenkin helppoa.

Eniten hiuksia revin päästäni siksi, että undo ei palauttanut edellistä tekemääni muutosta vaan hyppäsi useamman askeleen taaksepäin. Jos esimerkiksi olin tuonut esitykseen kuvan jota vahingossa käänsin, ei undo palauttanut käyttööni kääntämätöntä kuvaa vaan jonkun kohdan jossa en edes vielä ollut edes tuonut kuvaa esitykseen. Vähitellen opin kuitenkin olemaan käyttämättä undota (joka on aivan hullua tietenkin).

Toinen harmittava ja työtä hidastuttava asia on heikko kirjasintuki. Prezissä on määrätty määrä tyylejä jotka määrittelevät kirjasimet ja värit (selitys löytyy täältä). Eli jos haluaa käyttää jotain erikoisempaa kirjasinta (esim. asiakkaan omaa kirjasintyyppiä) on joko tilattava erikoistyyli Preziltä ($450 kappale!) tai itse muunnettava teksti grafiikaksi (joka moninkertaistaa työmäärän kun tekstejä fiilataan ja fiilataan ja fiilataan). Jos grafiikkana olevan tekstin laadun haluaa pysyvän hyvänä, kannattaa käyttää vektorigrafiikkaa (bittikarttakuvat menevät hiukan röpöisiksi) ja koska työpöytä-Prezi ei syö muita verktoriformaatteja kuin Flash (swf) rajoittaa se käytettävien työkalujen määrää (itselläni oli Illustrator käytössä). Jos kelpuuttaa vaikka leipätekstiksi jonkun Prezin tarjoaman kirjasimen, pääsee lopputulokseen paljon kevyemmällä työtaakalla.

Mutta kuten jo sanoin, on itse esityksen rakentaminen kuitenkin helppoa. Ilman mitään sen kummempaa harjoittelua sain ihan mukavannäköistä jälkeä aikaiseksi. Kun ongelmia tuli, apu löytyi Prezin dokumentaatiosta.

Valmiista esityksestä voi tehdä itsenäisen ohjelman joka toimii niin mäkissä (app) kuin windowsissa (exe). Esityksen voi myös siirtää näytille prezi.comiin ja sieltä upottaa vaikka blogiin. Minä en kuitenkaan voi tähän laittaa tekemääni esitystä, kun ei ole asiakkaan lupaa, mutta Prezin sivuilta löytyy paljon esimerkkejä.

Prezistä voi myös tulostaa kätevästi PDF:n joka toimii esityksen karvalakkimallina, sellaista tarvittaessa (esimerkiksi paperilla jaettavana versiona). Omassa projektissani tuli kuitenkin tarve tehdä karvalakkimalli Prezi-esityksestä PowerPoint-muotoon (tekninen syy). Miten siis saisin sellaisen saisi aikaiseksi mahdollisimman vähäisellä käsityöllä (mäkillä, ilman Microsoftin ohjelmia)? Helpommin kuin mitä aluksi kuvittelin.

Esityksestä tehdyssä PDF:ssä oli 43 sivua. Haettuani vinkkejä Googlen avulla avasin Automatorin jolla PDF:stä sai tehtyä jokaisesta sivusta oman kuvan (action: PDF to images). Näin minulla oli 43 PDF-tiedostoa. Bridge-ohjelmalla pystyy käskyttämään Photoshoppia muuntamaan kuvat toiseen kuvamuotoon (Tools > Photoshop > Image Processor) ja sen avulla muunsin PDF-tiedostot JPG-tiedostoiksi samalla määritellen niiden kooksi 1200 x 900 px (sitä suurempia niiden ei tarvinnut olla). Automator osaa ohjata Keynote-ohjelmaa ja näin sain tehtyä jokaisesta JPG-kuvasta oman sivunsa yhteen Keynote-esitykseen (action: Get Specified Finder Items sekä Create Image Slide) jonka tallensin PowerPoint-muotoon (File > Export > PPT). Näin minulla oli myös PowerPoint-versio Prezi-esityksestä (hullua, toki, mutta tässä tapauksessa pakko).

Kaiken kaikkiaan kokemukseni Prezistä esitystyökaluna on positiivinen. Sillä voi kummasti piristää tunkkaisia ja tylsiä korporaatiopresentaatiota (tai kuten markkinointi- ja mainoshenkilö saattaisi sanoa: lisätä elämyksellisyyttä) mutta kuten kaikki efektit, myös Prezistä tulee tylsä jos sitä käyttää liikaa.

Published