TV:stä tuttu

Katselin läpi Harto Pönkän esityksen Sosiaalinen media ammatti-identiteetin rakentamisessa ja työnhaussa. Googlaa nimesi, siinä kehoitettiin. Tein sen.

Löysin nimeni YLEn Elävän arkiston nimilistasta ja sitä kautta pienen pullean raitapaitasen rillipäänörtin (en uskoisi 16 vuotiaaksi, vaikka tiedän sen olevan niin) kavereineen vuodelta 1984 ADB-ABC: Datorn kommer hem, 21:55 min.

Paljon on muuttunut 26 vuoden aikana.

Svenska Yle, arkivet, Elävä arkisto: ADB-ABC. Ruutukaappaus
ADB-ABC, Del 2: Datorn kommer hem.

Published

15 comments

 1. Yles levande arkiv lite störande. Varför laddar den inte programmet i förväg? Min (=grannens :) ) kontakt är lite för långsam, skruvar upp bilden. Blir inte bättre av att som tex i duröret pausa en stund så datorn hinner ladda ner lite i förväg.

 2. Ny kommentar. Den där pojken i randig blus (var tydligen årets mode?) och salora 28″ har väldigt runda r. :) Klar sibbodialekt. Vart har den försvunnit?

 3. Det rullande r-ljudet (som annars aldrig varit ett hemmaspråk, utan fastnat på tungan via skolan) har blandats med hesasvenska, österbotniska och vem vet vad för andra dialekter och språk (t.ex. speciellt finskan), eller så har den aldrig följt med mig från skolan.

 4. Häärligt! Det ska börjas i tid! Och vad nostaligsk man blir av de där blip-ljuden! :-)

 5. Kul flashback! Bongade hela två egenhändigt kodade program. Mycket har man hunnit glömma med åren. Som att maskspelet kom med spydiga kommentarer om man spelade dåligt. Att jag gjorde tyska ordförhör på datorn hade jag helt förträngt.

  Intervjuerna är nog rätt komiska. Försäljaren som funderar på positiva och negativa sidor med ungar som spelar dataspel 2-3 timmar per dag i deras butik. Positivt: ja de lär ju sig hitta hit om de skulle behöva något.

 6. Programmet ställde en hel del fråger och gav en hel del svar, men åtminstone två svar uteblev: vad kallade du din dator och vann du någonsin över din dator i schack?

 7. Inte kommer jag ihåg att jag skulle ha kallat datorn för något annat än datorn eller någon variation av Commodre 64, så som sextifyran.

  Jag vann nog datorn (eller närmat programmet) i schack, men inte speciellt frekvent :)

Comments are closed.