Kommunikointia ja hyvää fiilistä

Joskus jossain, en todellakaan muista koska tai missä, joku oli sitä mieltä, että kun autoilija pysähtyy peltihepallaan suojatien eteen päästääksen jalankulkijan ylittämään tietä on jalankulkijalta tällaisessa tapauksessa tyhmää kiittää autolijaa.

Olen jostain syystä miettinyt tuota aika paljon viime aikoina talsiessani pitkin kaupungin katuja. Minä nimittäin olen huomannut tekeväni juuri noin tyhmästi.

Mutta en sanoisi kuitenkaan, että kyseessä on niinkään kiittäminen siinä mielessä, että osoittaisin jotenkin suurta kiitollisuutta autolijalle kun tämä jalomielisesti, kuin menneen aikojen ritarit ikään, uhraa kallisarvoista aikaansa omin jaloin liikkuvalle nilkuttaa hevonsensa edestä.

Kyseessä on enemmänkin samanlainen kiitos joka lausutaan kohteliaisuudesta kun halutaan antaa palautetta asiasta jonka joku tekee sinulle. Esimerkki: Tarjoilija tuo ravintolassa sinulle tilaamasi annoksen. Tapahtumassa ei ole mitään yllättävää sinänsä koska saat sen mitä olet tilannut, mutta on vain luonnollista että kuittaat tapahtuman jotenkin: Sanomalla kiitos (tarkoittaen esim. olen huomannut sinut ja mitä teit) tai, jos se sopii tilanteeseen, vaikka luomalla katsekontaktin ja nyökkäämällä sekä hymyilemällä.

Tietenkin voi myös jättää sanomatta mitään, mutta se helppo tapa saada itsensä vaikuttamaan täysin kusipäiseltä tyypiltä, samalla kylväen epämotivaatiota toiseen osapuoleen.

Jos autoilija huomaa minut ja pysähtyy suojatien eteen, mielestäni on hyvä kommunikoida takaisin, että olen huomannut mitä tapahtui. Ympäristö kuitenkin asettaa tietyt rajat joiden sisään harvemmin sopii sanallinen kommunikointi, eikä tilanteeseen useinkaan sovi katsekontakti ja hymy (sen voi helposti tulkita väärin ja se on eleenä liikenteessä, kaiken hälinän keskellä, liian huomaamaton). Viestinnän on oltava näkyvää ja selkeätä; vastaanottajan helposti huomattavaa.

Niinpä minä katson autoon päin (aina ei heijastuksilta kuskia näe) ja heilautan kättäni. Kiitti ja morjens: Minäkin huomasin sinut ja reagoin tapahtumaan koska sinä varmasti odotat jotain tapahtuvaksi, niinpä morjestan (epätuttavallisesti tosin) ja talsin kadun yli, kiitti huomaavaisuudesta.

Positiivinen palaute (tai jokus jopa neutraali palaute, että sinut ja tekemisesi yksinkertaisesti on huomattu) voi tuottaa hyvän olon tunteen niin palutteen saajalle kuin antajalle. Parhaimmillaan se myös motivoi palautteen saajaa toistamaan tekemänsä ja se, tässä tapauksessa, ei ole ollenkaan huono juttu.

Published

8 comments

  1. Huomaavaisuus ON tärkeää. Se on sosiaalista liimaa ja positiivista ilmapiiriä kasvattelevaa toimintaa. Joskus pieni ystävällinen ele, epätuttavallinenkin, voi pelastaa ratkaisevalla tavalla jonkun tosi synkän päivän. Kiitos tästä :)

  2. Tätä on kyllä tullut pohdittua, ja lopputulos on jotakuinkin sama. Tosin autoilijalla ei mun mielestäni ole oikeutta odottaa kiitosta, vaan jalankulkijan (tai vastaavassa tilanteessa etuajo-oikeutetun pyöräilijän) huikkaus autoilijalle on luksusbonusta.

  3. Samahan pätee myös viestintään verkossa. Pitkään kaukoidässä vaikuttanut ystäväni totesi, että suomalaiset lienevät niitä harvoja, joiden mielestä on ok jättää kokonaan vastaamatta sähköposteihin. Kun on kiire ja kaikkea. Parin sanan kirjoittaminenhan vie useita sekunteja.

    Uusi ilmiö on se, että Facebookissa kysellään vinkkejä ja apua ongelmiin, ja kun sitä saadaan, ei tule mieleen kiittää. Kun tätä tapahtuu kerta toisensa jälkeen, voi kyllä hätäisemmälle tulla mieleen että kyselijä on joko itsekäs kusipää tai muuten juntti. Tai sitten ihan vaan sen verran muiden yläpuolella, että HÄNEN auttamisensa yksinkertaisesti kuuluu alempiarvoisten/vähemmän menestyneiden/vähemmän tunnettujen tehtäviin. Sivistykseen kuuluu käsitykseni mukaan kiittää, jos saa apua, vaikka pientäkin.

  4. Millan :)

    Teppo: Ei kai se kiitosta odota (tai jos odottaa, niin hölmöähän se), mutta jotain reaktiota kyllä.

    Peter: Mikä toi sun linkittämä saitti on? Mun selain varottaa, että se hoastaa malwarea eikä siellä tunnu olevan juuri muuta kuin php-erroria.

Comments are closed.