Nollakuus viiva kymmenen

Jäin miettimään mitä nettiin liittyvää, omasta näkökulmasta asiaa pällistellen, on tapahtunut 2006 – 2010: Paljon. Mitäköhän vuoden 2006 alussa mahdettiinkaan kuvitella lähitulevaisuudessa tapahtuvaksi?

Jaiku julkaistiin 2006 ja keväällä 2009 se siirtyi Googlen App Enginen päälle (eikö se todellakaan ollutkaan tuota pidempi aika?) joka johti Qaikun syntymään.

Twitter julkaistiin myös 2006. Jaikun siirtymisen Googlen omistukseen oletettiin täällä aiheuttavan suuren exoduksen Twitteriin, mutta jengi pilkkoutuikin sinne, Qaikuun, Brightkiteen ja, ei erityisen yllättävästi, Facebookkiin.

Median suosikkilapsi Facebook avasi ovensa kaikille vähintään 13 vuotiaille vuonna 2006. Suomenkielinen versio on ollut käytössä vuodesta 2008 ja yllättäen kaikki ne joita internet ei aikaisemmin ollut kiinnostanut olivat koukussa. Mitäs me ennen laitettiin leivän päälle kun ei ollut Facebookin statusapdeittejä?

Foursquare 2009. Google Wave tuli isolla kohulla 2009 ja meni 2010 (tekisi mieli sanoa, että hukkui peräaaltoihinsa mutta se olisi liiottelua). TED-videot ovat olleet katsottavissa 2006 lähtien (mainiota, todella mainiota).

Mutta kuitenkin yhä vaan meilataan ja mesetetään ja IRCataan. Jotkut asiat pysyvät.

Vuonna 2009 iTunes Fair Play DRM poistui. Vuonna 2010 mietitään onko DRM hyvä juttu kirjabisnekselle.

Laitteitakin tullut.

Nokian N95 julkaistiin 2007. Samana vuonna Apple julkaisi iPhonen ja moni asia muuttui. Google hyppäsi mukaan puhelinpeliin Androidilla 2008. Mihin katosi Sony-Ericsson? Jostain esiin nousivat Samsung ja HTC.

Ensimmäinen Kindle julkaistiin 2007. Nokia Booklet 3G näki päivänvalon 2009 ja iPad 2010.

Muutakin varmaan.

Seuraava Facebook ei ole vielä tullut Suomesta (linkki näköjään vie johonkin tyhmään arkistolukkoon [ymmärettävää, koska uudet jutut ovat ilmaisia ja vanha maksaa], mutta Googlen hakutuloksesta ekaa linkkiä klikkaamalla pääsee koko juttuun), tuskin tulee, koska seuraava ei ole Facebook (sellainenhan on jo) vaan jotain muuta. Muxlim tuli jo vuonna 2006. Angry Birds liiteli suureen suosioon 2010. Pajatzo tuli mutta vietiin saunan takse ja ammuttiin 2009. Aivan tuore, mutta hyvin lupaava tapaus on Shadow Cities (2010).

Entä mitä vielä muuta? Varmaan kaikenlaista – tämä on hyvin lyhyt ja suppeasta näkökulmasta kirjoitettu juttu (mä voi kaikkee tietää tai jaksa muistaa): kommentteihin saa heittää sen minkä näkee puuttuvaksi.

Published

10 comments

 1. Mukava katsaus, onhan tässä ollut kaikenlaista.

  Mutta pysyikö kukaan suomalainen lopulta Brightkitessä? Eikö se jäänyt vain ensiviikkojen harhailuksi. Qaikukin vaikuttaa hiljaisemmalta nykyään tai sitten se olen vain minä, joka viimein päädyin Twitteriin käytyäni ensin itsekin Jaikun ja Qaikun kautta (paitsi että olihan Pownce ennen sitä).

  Kas, nostit Pajazon arvokkaaseen seuraan, pitääpä kertoa Eliakselle. Se nyt olikin toki enemmän kotimaahan suunnattu juttu. Wooden Labyrinth 3D sen sijaan on ymmärtääkseni edelleen vauhdissa maailmalla, vaikkei Angry Birdsin lukuihin pääsekään.

 2. Jaha, täällä onkin sukukokous meneillään!

  Paljon tuttuja sanoja postauksessasi. Minäkin kokeilin Google Wavea sen verran, että äänestin ainoana “en usko käyttäväni tätä töissäni ensi vuonna” tms., kun sitä suomalaisilta veivaajilta joku keksi kysyä (vähänks oon jälkikäteen ylpeä ennakkoluuloisuudestani). Facebookin suhteen olen vieläkin konservatiivisempi. Creepy Treehouse oli minusta niin makee mielikuva, että tulin sitten saman tien jääneeksi pois Facebookista. Liki kaikkia muita luettelemiasi palveluita olen tilin verran kokeillut (ja noita kiinteitä esineitä edes esittelytiskissä hipelöinyt).

  Minulla on ollut periaatteessa kova himo laajentaa toimintaa videoiden ja äänen suuntaan, mutta aika vähiin se seesmicaus lopulta jäi ja Audioboossakin kultakausi antaa toistaiseksi odottaa itseään. Niin ja Qik jäi yhden kerran kokeiluksi.

  Oli myös valaisevaa seurata lapsensa asiaa linkittämälläsi tiellä ja huomata, että taas olisi Pajatzon nimi vapaana, sillä RAY on näköjään sittenkin jättänyt sen nimen rekisteröintiprosessin kesken.

 3. Matias: Brightkite on listattuna koska se nousi niin selkeästi silloin vaihtoehdoksi, mutta ei kai sinne monikaan jäänyt aktiivisesti. Qaiku on minulle nykyään paikka jonne kerään “ääniradio“-materiaalia, mahdollisesti koska Twitter, tai väsähtäminen some-metakeskusteluun Qaikussa. Pownce ei kuulu omaan historiaani.

  Kotimaan tapahtumista Pajatzo oli mielestäni merkittävä esimerkki siitä miten bisnesbehemottien päät ovat syvällä menneen ajan takapuolessa.

  Sun äitis: Olin ihan vakavissani lähtemässä Facebookista keväällä, mutta jäin sinne koska palvelulle, oli se miten creepy tahansa, tuli ihan oikea sosiaalinen tarve omissa piireissäni.

  Oma suhtautumiseni ääneen ja liikkuvaan kuvaan verkossa, tuottamisen kannalta, on aika pitkälle sama kuin täällä fyysisessä maailmassa: ihan kiva, mutta en innostu kovasti. Liikkumaton kuva on mun juttuni. Ainakin toistaiseksi (tulipa muuten mieleen, että vuonna 2006 rekisteröidyin Flickriin).

 4. minun videokuvahaaveeni eivät ole mitenkään verrattavissa sun liikkumattoman kuvan juttuihin! Minulla ei ole mitään kuvallista kunnianhioa (tai kykyä), minun seesmiccailuni olivat vain sellaista kasvojen kanssa juttelua.

 5. einiin, mutta mulle vaan tuli mieleen täsmentää, ettei kenellekään vahingossa jäisi sellaista kuvaa, että tarkoitin eri sortin videoita :)

 6. Musta Waze (http://world.waze.com/) on aika mielenkiintoinen uusi palvelu, jolla ei kyllä Suomessa vielä ole niin paljoa käyttäjiä, että sen käyttämisestä olisi mitään iloa. Kuitenkin, jos palvelu saa kerättyä kriittistä massaa, voi se oikeasti olla tosi hyödyllinen.

  Kyseessä on siis käyttäjiltä koottavaan dataan perustuva navigointi ja tieinfo hässäkkä.

 7. Ja pienen googlailun jälkeen on todettava, että eihän se niin kovin uusi ollutkaan, vaan aloittanut Israelissa jo vuonna 2006.

Comments are closed.