Valokuvakortit

Autopelikortit. Kuka muistaa? Tai no, niitähän näyttää olevan vieläkin myynnissä. En tiedä pelataanko niillä enää samalla tavalla kuin silloin joskus Kekkosen aikaan, kun talvet olivat kylmiä ja kouluihin hiihdettiin kesät talvet, jolloin, muistaakseni, korttien tietoja verrattiin toisiinsa ja se jolla oli valitussa kohdassa (esim. hevosvoimat) paremmat speksit voitti.

Katsellessani tässä päivänä eräänä Reutersin kuvablogin Best of the year -kuvia tulin ajatelleksi sitä miten kuvan alla olevat tekniset tiedot saivat minut ajattelemaan autopelikortteja.

Teknisiä speksejä on helppo vertailla, siksi niitä vertaillaankin. Suurempi valovoima on suurempi valovoima, isompi kenno on isompi kenno ja pidempi putki on… no, pidempi.

Kuvan sisältöä, tulkintaa ja/tai fiilistä on vaikeampi, ehkä jopa mahdotonta, verrata. Mun kuva ei ehkä sun silmissä ole yhtä dramaattinen kuin millaisena minä sen koen, voiko monokromaattista verrata värilliseen tai höpsöjä kissakuvia viime talven lomakuviin Teneriffalta? Sellainen vaatii mielipiteitä ja ajattelemista – on monimutkaista eikä sanotusti tarjoa selkeätä vastausta (tai paremmuutta).

Sitä verrataan mikä on konkreettista (tai ainakin vaikuttaa siltä). Eikä vain valokuvauksessa. Puhelimissakin. Onko sillä nyt sitten suurtakaan väliä millä näytöllä se Angry Birds pyörii, mutta ainakin voi vetäistä autopelikorttianalogian pöytään tarpeen vaatiessa: Ai sulla on vain OLED, mulla onkin Super AMOLED.

Samaan erittäin tärkeään tekniseen puoleenhan on myös kosmetiikkamarkkinointi kiinnittää huomiota. Ripsivärit vibraattorein, erikoisin ripsiseerumein (kyllä: ripsiseerumi) ja lupauksin tuuheammista jopa 60 % pidemmistä ripsistä. On sitten millä spräädätä kavereille.

Toisaalta, ehkä Reutersilla on kuvan tekniset tiedot esillä jonkinlaisena todisteena siitä, että kyseessä on käsittelemätön kuva, eli uskottava ja totuudenmukainen – aito oikea. Mutta minulle siitä tulee kuitenkin autopelikortit mieleen.

valokuvakortit - valokuvat kuin autopelikortit

Published

3 comments

  1. Tämähän on Kekkosta suurempi (re)innovaatio.

    Myy ideasi kameravalmistajille. Tässä olisi oivallinen markkinointikonsepti, jonka voisi Soomipilotoinnin jälkeen lokalisoida kaikille maille ja mantereille, joissa autokorttipeli on entuudestaan tuttu.

Comments are closed.