Sirukorttimaksaminen

Minäkin olen miettinyt sirukortinlukijoita, mutta hiukan toisesta näkökulmasta kuin Ilkka Pirttimaa.

Sirukortinlukijoita on käytössä monia malleja. Nopeasti ajatellen mieleeni tulee ainakin viisi: K-ryhmä, S-ryhmä, Alko ja pari erilaista kahviloissa ja ravintoloissa.

Seurasin mielenkiinnolla äskettäin kuinka K-ryhmän uudella laitteella (liekö ensimmäinen tässä maassa jossa on värinäyttö?) ostoksiaan maksavalla asiakkaalla oli vaikeuksia jo siinä, ettei tiennyt miten päin kortti laitteeseen laitetaan.

Sirukortinlukijat mallia K-ryhmä ja S-ryhmä
Sirukortinlukijoita. Vasemmalla K-ryhmän, oikealla S-ryhmän.

Itse jäin miettimään, että jos en näkisi, mistä osaisin päätellä miten valitsen maksanko luotolla vai pankilla? En mistään. En yhdessäkään laitteessa. Ei auta värinäyttö, eikä isot numeronäppäimet: pitää vaan tietää. Onnistuisinkohan edes saamaan korttia laitteeseen oikein päin?

Joissain laitteissa on aika pienet painikkeet lähellä toisiaan. En muista mallia, mutta yhdessä on funktionäppäimet (siinäpä vasta reliikki vuodelta keppi ja risu: funktionäppäin) näytön vieressä ja vaikka minulla on aika pienet kädet, en aina osu oikeaan. Miten ne joilla on ongelmia lihaskoordinaation kanssa?

En ole kokeillut, mutta monellakohan eri tavalla sirukortinlukijat antavat palautetta jos näppäilee PIN-koodin väärin? Ymmärtääkö asiakas mitä tapahtuu jos ei näe lukea näyttöä? Entä mistä, katsomatta laitetta, tietää, että maksu on onnistunut?

Seteleissä on tunnisteet josta tietää pitävänsä kädessä satasta tai kymppiä. Kolikot ovat myös tunnistettavissa ilman näkökykyä. Meille näkeville ne eivät ehkä avaudu, mutta siellä ovat.

Muovimaksamisessa vaikuttaisi olevan aivan toinen meininki.

Ehkä se on sitä, että seteleitä painaa ja suunnittelee hyvin harva taho. Se on julkinen taho ja siltä vaaditaan saavutettavuutta kun taas muovimaksamisessa on monta tahoa kilpailemassa toistensa kanssa pääsystä tekemään itselleen voittoa asiakkaan ja kauppiaan välisestä maksutapahtumasta.

Liian monta kokkia saman sopan ääressä ei edistä yhdenvertaisuutta.

Published

8 comments

 1. Laitteiden käytettävyys ja ulkonäkö on pahasti jäljessä tästä päivästä. Itse käytän messumyynnissä kannettavaa akkulaitetta, joka on näppärä, mutta kysyn aina asiakkaalta “laitetaanko pankki vai luotto” ja valitsen sen asiakkaan puolesta, sillä niiden valintanäppäimet ovat todella pienet. Viimeisimmässä ohjelmistopäivityksessä fonttikoko suureni huomattavasti, joka on auttanut asiakkaita näytön lukemisessa. Tässä asiassa olisi hyvälle designyritykselle tarvetta.

 2. Kirjoitin samasta aiheesta pari vuotta sitten.

  http://matias.pietila.fidisk.fi/koyttis/2008/05/16/pari-sanaa-maksupaatelaitteista/

  Lidl käyttää moisia funktionappeja. Ne ovat sikäli elegantit, että mappaus valinnan ja painikkeen välillä on suora eikä ylimääräistä enteriä tarvita. Ikävää taas on niissäkin, että kättä joutuu siirtämään yhdeltä näppäimistöltä toiselle.

  Typerintä on, ettei ihmisellä ole mahdollisuutta asettaa pankkikorttia oletusarvoksi vaan luottoa tuputetaan väkisin.

  Mistähän muuten johtuu, että bensa-asemalla mittarissa lukee yhä pankki ja luotto, kun sen ei pitänyt olle teknisesti mahdollista.

 3. Joo ovat aika mahottomia nuo laitteet. Sinänsä näen järjen hivenen sirukorttimaksamisessa, allekirjoitus kun on maailman toiseksi huonoin tapa varmistaa että kortti on oikeissa käsissä. Mutta kun laitteet ovat hanurista, niin sitten koko homma näyttäytyy aika hanurimaiselta.

  Eivät muuten edes aina toimi, jos sattuu huono päivä.

 4. Otto Aanmaa: Tarvetta designyritykselle olisi todellakin, mutta niin kauan kun ei ole olemassa ohjaavia standardeja, tulevat kaikki tekemään asiat eri tavalla – omasta mielestään paremmin, joko laitteen käytön tai firman myynnin kannalta.

  Matias: Typerää se on asiakkaan kannalta, ei luottoyrityksen. Kumpi määrää?

  Mervi: Mitä teknisemmäksi maksaminen menee, sen vaikeampaa on asiakkaan erota rahoistaan ja kauppiaan vastaanottaa rahaa – sirukorttibisnes saa kuitenkin omansa.

 5. Jottei mene ihan haukkumisen puolelle :) Me olemme olleet tyytyväisiä laitteen toimintavarmuuteen ja siihen, että se toimii missä ja milloin vaan. Kuukausihinnat ym kustannukset ovat kovia, mutta jos laitetta ei olisi, jäisi monta kauppaa tekemättä. Mitä enemmän asiakkaamme maksaa kortilla sen helpompaa kaupan teko on meille. Käteisen rahan roudaaminen on aikas tyhmää.

 6. Niin, lienee aika selvää, mistä näkökulmasta asiaa kommentoin. Mutta huomasitko, vaihdoin käyttäjät ihmisiksi.

  Sikäli kiinnostavaa, että luottokorttiasiakkaat ovat myös kaupoille kalliimpia, joten nekin häviävät tässä. Outoa, etteivät ole enempää pullikoineet oletusarvoa vastaan. Monessa pikkupaikassa myyjä kyllä avuliaasti painaa debittiä kysymättä asiakkaalta mitään.

 7. Otto Aanmaa: Kehitys kehittyy ja sen mukana toimintatapamme, mutta ei aina kuten yksittäiset minät haluaa. Hyvä, että tuot esille positiivista näkökulmaa.

  Matias: Huomasin :) Ehkä kauppiailla ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia vaikuttaa tuotteisiin?

Comments are closed.