Normaali

Ei ole normaalia – on vain tottumista toistuviin samankaltaisuuksiin (eli yleistyksiin eli stereotypioihin). Tällaisten tottumusten esilletuonti tavalla joka asettaa stereotypian sille kuulumattomaan kokonaisuuteen, rinnastaa yleistyksen oman viitekehyksensä ulkopuolella olevaan, hajoittaa sitä mitä normaaliksi kutsutaan on, riippuen mistä näkökulmasta asiaa katsoo, taidetta, leikkiä, luovuutta tai hulluutta (pelottavaa, hauskaa, hyödyllistä tai hyödytöntä).

Published

21 comments

 1. Millä tavalla on epänormaalia olla 175 cm pitkä suomalainen mies?

  (Boeuf on taustalla, näkymättömissänne, rullaava luovuuden ajattelu.)

 2. Myös 175-senttinen suomalainen mies on normaali.

  67-senttinen suomalainen mies ei olisi normaali.

 3. Suomessa on myös normaalia olla asepalveluksen suorittanut mies ja evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluva mies.

 4. Niin, käytän normaalia ja tavallista synonyymeinä. En kiellä, etteikö normaaliuteen tai oikeastaan epänormaaliuteen liittyisi vahvaa kielteistä mielleyhtymää, mutta en mä tajua, miksi sen pitäisi antaa vaikuttaa mihinkään.

 5. No, miten kun asiaa katselee sen 67 senttisen suomalaisen silmin. Mikä on silloin normaalia?

 6. Se on epänormaali, mutta entä sitten? Ihan niin kuin (okei, ei ihan niin kuin) minä olen sivarina epänormaali.

 7. Se, sun silmin, on epänormaali, kuitenkin sen silmin monet asiat, jotka meistä on epänormaaleja, on normaaleja. Kumpi on oikeassa?

  Jos muuten pituudesta puhutaan, mikä sun mielestä on normaalin pituuden määritelmä, suomalaiselle miehelle?

 8. Normaali pituus on keskimitta +-2 keskihajontaa. Normaaliutta on ainakin kaikissa Gaussin käyrän mukaisissa jakaumissa.

  En edelleenkään ymmärrä, mitä hait tällä. Saisitko muotoiltua jotenkin toisin? Pelkään jumahtaneeni epäolennaisuuteen.

 9. Huomaatsä, ettet ole vastannut mun kysymyksiin?

  Mikä on normaalia jos olet 67 senttinen mies? Sä vastasit, että “se on epänormaali”, mutta se ei ole vastaus kysymykseeni.

  Sitten tää: Jos jokin asia on 67 cm pitkän miehen mielestä normaalia, mutta sun mielestä epänormaalia, kumpi on oikeassa? Tähän sä et vastannu edes kysymyksen ohi.

 10. Mä vastasin, että esimerkiksi (Suomessa, implikoitu) on epänormaalia olla sivari. Normaalius tietenkin riippuu kontekstista.

  67-senttinen mies ei ole normaali eli tavallinen eli keskiverto.

 11. Sä oot antanu vastauksia, mutta et ole vastannut mun kysymyksiin. Ehkä se johtuu siitä, että sulle normaalin pitää olla jotenkin konkreettinen asia?

 12. “Miten kun asiaa katselee sen 67 senttisen suomalaisen silmin. Mikä on silloin normaalia?”

  Silloinkin normaali on 176-senttinen plusmiinus keskihajonnat, koska sen mukaan maailma on rakennettu. On ikään kuin kahdet normaalit: se mihin on itse tottunut ja se mikä on keskiarvoista maailmassa.

  Mutta luulen ettet ajanut tätäkään takaa. Sen takia pyysinkin reformulointia, jos pääsisin paremmin ajatuksesta kiinni.

 13. Okei, kesti vähän aikaa (muutakin tekemistä ollut), mutta here goes:

  En hae mitään negatiivista mielleythtymää, enkä muutakaan emotionaalista suhdetta sanalle normaali. Kyse ei siis ole siitä.

  Ajatukseni on pohtia normaalia konseptina (ja nimenomaan luovuuden näkökulmasta), eikä minään tiettynä konkreettisena asiana (kuten esim. jonkun tietyn maantieteelisen rajan sisäpuolella asuvan tietyn eläimen keskimääräisen pituuden matemaattisena normaalina jonain tiettynä aikana), ja hakemalla toisia näkökulmia asioihin.

  Olli, sanot käyttäväsi normaalia ja tavallista synonyymeinä. Kuitenkin epätavallisetkin asiat voivat olla normaaleja. Voiko normaali olla samaan aikaan synonyymi myös niin tavalliselle kuin epätavalliselle (ja tavallinen millä tavalla – mistä tai kenen näkökulmasta?).

  Normaali on mielestäni sukua moraalille jos moraalin ajattelee olevan enemmistön mielipide tiettynä ajankohtana. Normaali ei ehkä perustu (pelkästään) mielipiteeseen, mutta on usein sidottu ajankohtaan ja ajattelutapaan, johonkin näkökulmaan. Ja se mikä nähdään/koetaan normaalina, muuttuu koko ajan. Eilisen epänormaali saattaa tänään olla normaali ja huomenna ehkä taas epänormaali.

  (Jos jokin asia voi samaan aikaan olla normaali ja epänormaali, voiko silloin ajatella, että normaali siinä tapauksessa katoaa kokonaan, koska normaali ja antinormaali kohtaavat, ja jäljelle jää tottumus ja stereotypia?)

  Ihmiselle on tietenkin täysin normaalia ajatella normaalia (tavallista, sitä mihin on totuttu) normaalina ja hyväksyä asia sellaisenaan, mutta eikö se ole vähän tylsää (kuin sanoisi, että “näin asia vaan on, ja se siitä”)?

  Beef: Yleisen normaalin kyseenalaistaminen on polttoainetta luovuudelle – aivojumppaa.

 14. No niin, tämä oli hyvä laajennus. Sori että jäin kiinni sekavaan ajatukseen niin pitkäksi aikaa.

  Olen samaa mieltä siitä, että vallitsevan viisauden kyseenalaistaminen on hyvä ajattelukeino.

  Sitä ennen kuitenkin haluaisin sun kertovan, miten epätavallinen voi olla normaalia.

 15. Ajattelin esimerkiksi jotain tapahtumaa joka on täysin normaali, mutta jonka rytmi ihmisen näkökulmasta on hidas ja siksi kokemuksena se on epätavallinen: Täydellinen auringonpimennys.

Comments are closed.