Asiakkaana olemisen näkymättömyydestä

Anttila, Grantiittitalo
Jotain olen ostamassa ja on aika maksaa. Kassan takana pari naista keskustelee jotain omiaan. Laitan haluamani tavarat tiskille ja yksi naisista ottaa tuotteet ja ryhtyy lukemaan niiden viivakoodeja lukulaitteellaan, yhä jutellen olkansa yli kaverilleen. Anteeksi että häiritsen, ajattelen ja mieleni tekisi sanoa ystävällisesti “hei”, mutta en kehtaa keskeyttää mammojen todella tärkeätä keskustelua ei mistään. Vaikka kassatädin kaveri lähtee, jatkuu viivakoodien skannaus kuin en olisi edes paikalla. Vasta kun loppusumma on tiedossa tulen huomatuksi. Juu, ei tule muuta.

Chico’s, Töölö
Sunnuntai. Nälkä, tulin juuri kävelemästä. Nyt on pakko saada jotain. Ravintola on puolitäynnä, tarjoilijat liikkuvat kassan, salin ja keittiön väliä. Seison, kuten ohjeistus pyytää, odottamassa, että minut ohjataan pöytään. Seison ja katselen henkilökuntaa. Kukaan ei huomaa minua. Seison minuutin. Toisenkin. Toisinaan joku henkilökunnasta kävelee läheltä ohi, mutta ei huomaa minua. Olenko näkymätön? Eivät katso ollenkaan tännepäin. Olikos se kolmas minuutti joka loppui ja neljäs joka alkoi? Pari minuuttia myöhemmin saan pöperöä purtavaksi, kun Hesburgerissa muutun näkyväksi.

Kaakaopuu, Kamppi
Nyt maisuisi pieni konvehti, ehkä kaksi tai kolmekin sekä latte. Seison katselemassa valikoimia. Tiskin takana neljä nuorta neitoa. Yksi myy edelläni olevalle suklaata. Kaksi tekevät jotain selkä tiskille päin ja neljäs vie tilauksia pöytiin. Katselen valikoimia. Edelläni oleva on saanut suklaansa ja maksanut. Olen ainoa odottava asiakas. Nyt tiskin takaa näkyy kolme selkää. Jotain siellä puuhaavat. Katselen valikoimia. Ehkä otanikin vain yhden konvehdin ja capuccinon? Tiskin takaa näkyy nyt neljä selkää. Yksi neidoista katsahtaa nopeasti olkansa yli. Ilmeestään päätellen minun näkeminen harmittaa, on kuin olisi ajatellut, että eikö se ole vieläkään lähtenyt siitä? Menee ehkä minuutti, vähän päälle, kunnes yksi neidoista kääntyy ja ryhtyy palvelemaan. Yksi espresso vain, eikä muuta kiitos.

Published

2 comments

Comments are closed.