Lälläslää piiloon

Ennen oli haettava tietoa. Uutiset eivät juurikaan tulleet sinun luoksesi, sinun oli mentävä niiden luokse. Oli seurattava moni lähteitä, koska lähteitä oli vähän ja ne päivittyivät harvoin. Nykyään koska lähteitä on paljon (liikaa?) ja ne päivittyvät reaaliajassa (tai lähes), lähestymistavan on muututtava. Tieto tunkee silmille, sitä on liikaa (laatu kärsii) ja jokainen yrittää herättää huomiosi. Uutiset ovat muuttuneet (huonoiksi) mainoksiksi. Ne mainostavat itseään. Huutelevat kuin huomionhakuiset räkänokat tai ruinaavat klikkaamaan kuin romanikerjäläiset kaduilla. Kun kaikki vonkuvat ja huutavat, kukaan ei erotu – paitsi ne jotka ovat ärsyttäviä.

Koska minua ärsyttää klikkihakuisten otsikoiden ja pällijournalismin lisääntyminen, päätin tehdä asialle jotain. Piilotin profiilistani Ampparit.comissa kokonaan pahimmat lälläslääjournalismin ja infantiiliotsikoiden edustajat (kuten Staran ja molemmat Ilta-ihansamanlaiset, antaakseni pari esimerkkiä). Ja aina kun huomaan reagoivani siihen, että joku uutisvirrassa esiintyvä lähde selkeästi pyrkii olemaan huomionhakuinen lälläslääjournalismin huutelija ja klikkikerjääjä, käyn napsauttamassa tämän pois näkyviltä. Kerjäläisillä kun harvemmin on mitään tarjottavaa.

Tämän kokeilun tarkoituksena on havainnoida jos jään paitsi jostain järisyttävän tärkeästä (jota ilman ei voi elää) sekä väheneekö samalla turhasta mauttomuudesta ja tyylittömyydestä ärsyyntyminen. Teoriani on, ettei elämäni järky millään tavalla, että en jää paitsi mistään tärkeästä koska uutiset ja muut jutut, niin hyvät, huonot, lälläsläät kuin mielenkiintoiset (ja muutenkin oman tutkani ulkopuolelle jäävät) suodattuvat näkyviini sosiaalisten verkostojeni kautta ja, että ärsyyntyminen vähenee.

Published