Kehotukset

Pankkiautomaatilla huomasin, ja jäin ihmettelemään miksi näin on, että sirukorteille ja siruttomille tarjotaan eri kehotusta toimintaan. Ruudulla lukee joko “Siruton kortti. Syötä keltaiseen aukkoon” tai “Sirukortti. Työnnä siniseen aukkoon

Miksi yksi kortti pitää syöttää ja toinen vastaavasti työntää?

kaksi kuvaa pankkiautomaatin näytöltä
Syötä/Työnnä

Published

9 comments

 1. Kyllähän tuohon erilaiseen kehotukseen ihan hyvä syy on: magneettinauhan lukijat imevät kortin itse laitteen sisälle (tasainen kortin liike lukupään ohi on tärkeä magneettinauhan lukemisessa), kun taas sirukortti pitää itse työntää laitteen sisään perille saakka, jolloin kortin ja lukijan kontaktipinnat ovat vastakkain.

  Olettaisin ilman parempaa tietoa, että vanhanmallisen kortinlukijan imemismekanismi on suuri vikojen lähde (liikaa liikkuvia osia), joten sirukorttien kanssa sitä ei haluta soveltaa, kun ei ole pakko. Siksi kaksi eri lukijaa.

  Ihminen, joka on tottunut itse imevään lukijaan, voi kaivata “työnnä”-ohjeistusta siinä vaiheessa, kun opettelee sirukortin käyttöä.

 2. Ilkka Rinne: Kortin asettaminen laitteeseen on kortin syöttämistä laitteeseen ja aina sitä pitää jossain vaiheessa työntää (ei se imu sitä taskusta asti hörppää, onneksi). Siksi minua ihmetyttää eri termit.

  Ajatus siitä, että mitä vähemmän liikkuvia osia sen parempi tuntuu hyvinkin validilta.

 3. Sirukorttimaksamisen “kokemuksen” suuri osa on sitä että kortin ei koskaan pitäisi olla kaukana maksajan käsistä, mieluiten aina kosketuksessa. Sen takia se sinisessä jää törröttämään eikä mene sisälle kokonaan. Ymmärsin selittelyistä sen niin että se on tarkoitus mielissä yhdistää hyvin henkilökohtaiseksi, samalla niin ettei vaan kukaan taulapää kerro PIN:iä kenellekään muulle.

 4. Luulen siinä olevan kans sellainen juttu, että se keltainen voi nimen omaan _syödä_ sen kortin (siis niin, että joudut sen sitten jälkikäteen noutamaan takaisin pankista). Se sininen senkun singauttaa kortin vaan ulos, eikä koskaan imaise sitä sisäänsä.

  Nämä termit on varmaan sellaisille käyttäjille, jotka eivät ole teknisesti kovinkaan valveutuneita ja ovat siis hieman ulalla. Syöttämisestä tulee ihan eri fiilis kuin työntämisestä. Fiilis on se oleellinen asia tässä.

 5. Tästä olisi kiva jos olisi jotain tutkittua. Vaikka semmoista, että haastateltaisiin juuri pankkiautomaatilla käyneitä, rekisteröitäisiin näiden käyttämiä termejä ja etsittäisiin korrelaatiota kehotusten termeihin. Mun arvaus on se, että korrelaatiota ei löytyisi: Suurin osa “laittaa” kortin automaattiin riippumatta onko kyseessä keltainen tai sininen aukko, eikä ihmiset muista mitä termiä ohjetekstissä käytetään.

 6. “Imevä lukija” kuulostaa rivoudelta tai solvaukselta, näin blogaajan näkökulmasta.

Comments are closed.