Photoshop ja layer maskin ditheroituminen

Huomasinpas tuossa pienen yksityiskohdan Photoshopista jota en ollut huomannut aikaisemmin.

Olin kokeilemassa josko saisin eräästä kuvasta tehtyä isoin pikselein paitaa ja tarvitsin pikseleilleni, jotka siis tein Render > Mosaic -suodattimella, läpinäkyvyyttä sävyjen mukaan: Mitä vaaleampi sävy, sen läpinäkyvämpi. Tämähän hoituu, kuten me kaikki tiedämme, käteväsi Layer maskilla. Niinpä kopioin tekemäni kuvan uudelle layerille, invertoin sen ja Hue Saturation -säätimellä vetäisin silleen quick and dirty saturaation -100:n. Näin minulla oli harmaasävykuva jonka copypeistasin Layer maskiin.

Homma toimi kuten ajattelinkin paitsi, että joidenkin sävyjen läpinäkyvyydet eivät olleet täysin kohdallaan. Niinpä, koska kyseessä oli isot tasaiset sävypinnat, asetin taikasauvan toleranssin nollaan ja ryhdyin valitsemaan säätöä kaipaavia sävyä kun yllätyksekseni ruudulle ilmestyi paljon enemmän marssivia muurahaisia kuin mitä olin osannut odottaa.

Layer mask ditheroi sävyt
Vasemmalla alkuperäinen, oikealla Layer maskiin kopioitu

Tasaiset sävypintani eivät siis enää olleet tasaisia vaan ditheroituja, ja tämä tuli näkyviin myös ikävästi kun muutin Layer maskin kontrastia.

Olin jo valmis huutamaan, ajattelematta asiaa sen enempää, pitkin internettejä, että Photoshopissa on bugi! Enpä sitä kuitenkaan tehnyt, vaikka se interneteissä niin usein tapana on, vaan päätin tutkia asiaa hiukan.

Kokeilin kopioida erilaisia sävyjä sinne tänne ja joihinkin ilmestyi ditherointia kun taas toisiin ei. Pähkäilin hiukan kunnes mieleeni muistui asetus jossa mainitaan ditherointi, mutta meni hetki ennen kuin löysin sen. Väriasetukset, Color Settings (mäkissä omppu+shift+k) ja sieltä, kun painaa oikean laidan painiketta More Options, ilmestyy dialogiin parin muun lisäkilkkeen ohella Conversion Options josta löytyy valinta Use Dither (8-bit/channel images). Tämä on perusasetuksissa valittu. Kun sen nappaa pois päältä ei Layer maskit ditheroidu kun sinne kopioi sisältöä (vaikka säävyt hiukan muuten saattaakin muuttua).

Asetus joka pitää poistaa jos haluaa ditheroinnin katoavan
Rasti pois.

Bugi? Ei kai oikeastaan, koska konversio eri värimaailmojen välillä on valittu ditheroitavaksi. Harmittava feature? Jep. Kyseessä on siis se, kun dithering-optio on valittu, että Photoshop ditheroi sävyt kun esimerkiksi RGB-muodossa olevan sisällön leikkaa ja liimaa harmaasävymuotoon. En kuitenkaan ollut odottanut tätä tapahtuvaksi RGB-muodossa olevan kuvan sisällä pikseleitä Layer maskiin copypeistatessa, mutta näin vaan on, ja oletan sen olevan niin siitä yksinkertaisesta syystä, että Layer mask on, ja siksi myös käyttäytyy kuin, harmaasävykuva. Valokuvissa tuo ei ole koskaan häirinnyt, enpä ole ainakaan kiinnittänyt huomiota asiaan, mutta juuri tässä tapauksessa se häiritsi.

Published