Latteuksia raiteilla

Aforismeja raiteilla on sarja hajanaisia ajatuksia siroteltuna ratikoihin, metroihin ja lähijuniin. Näin käy ilmi HSL:n uutisesta.

Väsynein aamusilmin tuijotin tässä kerran hiukan pidempään yhtä aforismia. Kyseessä oli Jussi Helmisen “Peilistä näkyy vain taaksepäin”.

Hämmentävää, muttei erityisen hyvällä tavalla. Miten niin vain taaksepäin? Peilistä näkyy hyvinkin sivulle, ylös tai alas ja aika moneenkin suuntaan: Sehän on ihan kiinni katsojan ja peilin välisestä kulmasta, sekä peilin pinnan muodosta.

Itse asiassa pelistä taaksepäin näkeminen lienee oikeasti perin speisifinen erikoistilanne, vain murto-osa siitä mihin peilillä voi nähdä, vaikka se usein onkin se miten me peiliä käytämme ja miten asiaa usein ajattelemme (ja johon olemme tottuneet).

Siksipä mielestäni Helmisen ajatelmasta puuttuu totunnaisten ajatusrakennelmien kyseenalaistaminen (sehän suorastaan pönkittää sovinnaista) ja siitä puuttuu polemiikki. Ainoa paradoksi Helmisen tuotoksessa on se, että sitä kutsutaan aforismiksi.

Published

2 comments

Comments are closed.