Se halvempi vaihtoehto?

Mitä aiemmin sen ostat, sen edullisemmin sen saat, kehuskelee VR ennakkolippuaan jonka voi ostaa 7-60 vuorokautta ennen matkaa. Tässä pari esimerkkiä siitä, miten paljon halvemmaksi edullinen ennakkolippu tulee jos sen ostaa esimerkiksi 54 päivän päähän (opiskelija, menolippu).

VR ennakkolippu kalliimpi kuin peruslippu
Esim. 1: Helsinki – Pännäinen

VR ennakkolippu kalliimpi kuin peruslippu
Esim. 2: Helsinki – Kuopio

Jotenkin tuntuu siltä, ettei VR:n ja minun käsitys edullisemmasta oikein kohtaa.

Published

10 comments

 1. Normaalihintaisen lipun (aikuinen, ei alennuksia) ennakko on sitten kyllä halvempi. Esim. Helsinki-Pännäinen: ennakko 34,62 €, perus 57,70 €, joustava 77,90 €.

 2. Saakohan ennakkolipun myötä muita etuja … Kun ei puhuta halvemmasta, vaan edullisemmasta. ;)

 3. pw: Ehkä etuja on se, että ennakkolipun voimalla juna pysyy aikataulussaan… tsihihi hihi muahahaaahaaaköh köh köh… khrm… tai siis en tiedä.

 4. Joo, no VR:n sivuilla kyllä jossain mainitaan, että ennakkolippuihin ei voi liittää muita alennuksia, kuten opiskelija… Että jee jee, uudistuksesta ei ollut pätkääkään hyötyä meitsille tai teitsille.

 5. Tiina: Emmä nyt kuitenkaan valittaisi, koska opiskelija-alennuksella peruslippu on halvempi kuin normaalihintainen ennakko. Ja onhan hinnat vähän pudonneet uudistuksessa.

  Hassua kuitenkin se, että järjestelmä (vaikka hintoja näyttäessä tietää, että kyseessä on opiskelija) näyttää ennakkolipulle kalliimpaa hintaa eikä esim. joko samaa kuin mitä peruslippu maksaa tai, kuten kuvittelisi (toivoisi) hiukankin nykyaikaisten järjestelmien osaavan, ilmoittaa, etteivät alennukset koske ennakkolippuja (ja samalla vaikka jättää tarjoamatta sellaisia).

 6. Olen miettinyt tätä hulluuteen asti. Voiko opiskelija ostaa lipun koskaan ennakkoon, jos haluaa opiskelija-alennuksen? Pitääkö lippu ostaa juuri ennen junan lähtöä?

  Entä pariskunta, jossa toinen on opiskelija ja toinen ei? Toisen pitäisi ostaa lippu viikkokausia etukäteen saadakseen alennuksen, mutta opiskelija ei saa ostaa lippua samaan aikaan (ja saada täten viereistä paikkaa) vaan hänen pitää odottaa ja ostaa lippu vasta lähtöpäivänä. Niinkö? En ymmärrä tätä!

 7. exme: Älä nyt turhaan hulluuteen asti.

  Tottakai opiskelija voi ostaa lipun ennakkoon, kunhan ei osta ennakkolippua vaan peruslipun. Peruslipusta saa opiskelija-alennuksen ja on halvempi kuin ennakkolippu.

  Tuo pariskuntakysymys on jännä. Vaikuttaisi siltä (kun kokeilin), että VR:n verkkokauppa ei oikein osaa käsitellä tapausta jossa ostetaan kaksi lippua joista toinen on alennuksella ja toinen ei. Paikat saa kyllä vierekkäin.

  Sanoisinkin, että kyseisen pariskunnan joko kannattaisi ostaa liput VR:n asiakaspalvelusta tai ostaa liput verkkokaupan kautta niin, että tekee sen kahdessa osassa: Ensin vain varaa yhden lipun (ja paikan) muttei siirry maksamaan (paikkavalinta pysyy voimassa puoli tuntia) ja sitten toisessa sessiossa (esim. toinen välilehti, toinen selain tai toinen tietokone) heti perään varaa toisen lipun sekä paikan edellisen vierestä. Lopuksi sitten tietenkin maksaa molemmat. Jälkimmäinen vaihtoehto on tietenkin hiukan monimutkainen, mutta sen pitäisi toimia (oletan, en kokeillut).

 8. Itse kiinnostuin VR:n verkkokaupan käytettävyysongelmista omien ja tuttavieni huonojen kokemuksien myötä.

  Olen käytettävyysasiantuntija, eli arvioin ja parannan käyttöliittymiä työkseni. Tein VR:n verkkokaupasta kattavan käytettävyysarvion (jollaisen VR olisi pitänyt tilata jo 2 vuotta sitten, ja käytettävyystesteineen päivineen se olisi maksanut enintään 0,1% projektin hinnasta).

  Tulos on karua kertomaa. Löysin yli 140 vähintään kohtalaista käytettävyysongelmaa ja kriittisiä ongelmia oli peräti 22. Yleensä luvut ovat tämänkokoisissa verkkopalveluissa alle kolmasosa tästä.

  Sikäli kun kiinnostaa, käytettävyysarvion, vakavimmat ongelmat, muutosehdotukset jne voi käydä lukemassa tuolta

  VR verkkokaupan käytettävyysarvio

  Raportti on PDF:nä ja sille kertyi pituutta peräti 55 sivua, yli tuplat normaaliin verrattuna.

  Raportissa on muuten mukana myös tämä hauska hintaesimerkki. :-)

Comments are closed.